FINTECH

Hordes siste satsing: Nytt selskap betaler av forbruksgjeld og lager kryptovaluta backet av eiendom

Alf Gunnar Andersen skal bygge Norges første stablecoin og den første i verden som bruker eiendom som sikkerhet.

Horde-sjef Alf Gunnar Andersen lanserer et nytt prosjekt som forener gammel og ny finans.
Publisert Sist oppdatert

Helt siden starten har fintech-selskapet Hordes mål vært å bygge en virksomhet som på ulike måter hjelper nordmenn å ta kontroll over sin økonomi. Satsingen begynner så smått å bære frukter.

I sitt siste brev til aksjonærene kunne Horde-sjef Alf Gunnar Andersen melde at selskapets månedlige inntekter hadde økt med 400 prosent i løpet av året, og at den norske delen av Horde går med overskudd på månedsbasis.

Først i verden

Det komme godt med når Horde nå lanserer en satsing så ambisiøs at det er vanskelig å få grep om alt – men sentrale temaer er nedbetaling av forbruksgjeld, tokenisering av eiendom, og lansering av Bustad coin – en egen stabil kryptovaluta.

– Så vidt meg bekjent, er det ingen som har prøvd seg på dette tidligere. Bustad coin skal bli verdens første token som er har sin verdi helt fundamentert i eiendomsmarkedet, samtidig som vi fortsatt skal hjelpe mennesker med å nedbetale dyr forbruksgjeld og senke boliglånet når renten og levekostnader stiger, sier Alf Gunnar Andersen til Shifter.

Ettersom Horde ikke har hentet mer penger etter den siste folkefinansieringsrunden i fjor høst, mer enn antyder Andersen at det vil komme en ny runde i løpet av høsten for å hente kapital til krypto-satsingen.

LES OGSÅ: Klarna-selskap blir Hordes snarvei ut i Europa

Fikk idéen under MBA-studiene

Idéen fikk Andersen da han tok en Executive MBA ved NHH ved siden av jobben som sjef i Horde. Eksamensarbeidet, som han skrev sammen med folk fra bankverden, handlet om boliglånmarkedet og rentemarginer.

– Det var da jeg begynte å tenke: Hva med krypto? Tenk om det var mulig å tokenisere boligen sin? Det ble lagt i skuffen der og da, men nå er det modent for å lansere, sier Andersen.

Tankene er blitt konkretisert i et nylig publisert «white paper» som Andersen har skrevet sammen med Hordes CMO, Matthew Robinson.

LES OGSÅ: Svensk låneapp vil erobre Norge med «Horde»-argumenter

Så hva går det hele ut på?

Om vi tar det «enkleste» først: Virksomheten skal drives gjennom det nyopprettede Bustad Eiendom. Det er et frittstående selskap, der verken Horde eller Alf Gunnar Andersen har eierinteresser.

Bustad Eiendom bygger videre på det som har vært sentralt i Horde siden starten – å hjelpe folk å få kontroll over sin økonomi. I dette tilfellet en mulighet til å bli kvitt dyr gjeld, gjennom å ta i bruk verdiene som ligger i din egen boligen.

Løsningen er imidlertid noe annet enn refinansieringslån med pant i bolig, som er blitt stadig mer populære de siste årene.

Det Bustad Eiendom, skal gjøre, er å tilby seg å betale av gjelden til en person i bytte mot opptil 20 prosents eierandel i boligen.

Hvor stor andelen blir, avhenger av størrelsen på gjelden og verdien på boligen.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Finansieres av Bustad coin

Når forholdet mellom gjeld og boligverdi er slått fast, kan boligen «tokeniseres». Det vil si at andelen Bustad Eiendom skal kjøpe blir gitt en bestemt verdi. Den er basert på gitte parametere som er omtrent de samme som meglere eller boliglånsbanker bruker for å finne frem verdien på en bolig.

Transaksjonen finansieres med Bustad coin – en kryptovaluta som utstedes av Bustad Eiendom.

Enkel skisse av Bustad krypto-univers.

Hvordan disse produseres og skal brukes skal vi komme tilbake til, men for å bli kvitt gjelden blir Bustad-myntene vekslet inn til norske kroner (eller fiatvaluta som kryptoverden liker å kalle vanlige valutaer). Etter at gjelden er betalt, vil Bustad Eiendom sitte igjen som en passiv medeier i boligen.

– Dette er en tjeneste som kan være nyttig for forbrukere når økonomien blir trang. Får du skikkelig trøbbel, er det bedre å selge en liten av del av huset, enn hele huset, sier Andersen.

– Her blir du kvitt gjelden, du betaler ikke leie eller rente til Bustad, og kan kjøpe tilbake andelen lenger frem når økonomien tillater det, fortsetter han.

Kan selge bolig med Bustad som deleier

– Hvordan skal Bustad Eiendom tjene penger?

– Inntektene kommer fra verdiøkningen i boligmarkedet. I tillegg vil Bustad ligge noe lavere i verdivurderingen av en bolig enn markedet for å dekke kostnader og ha en buffer, sier Andersen.

– Hva skjer når noen vil selge boligen sin?

– Verdien på boligen da Bustad Eiendom gikk inn i avtalen, er utgangspunktet for tilbakekjøpsprisen. Justert for opp- eller nedgang i markedet. Det er også mulig å selge boligen på det åpne markedet med Bustad som medeier. Da tar kjøper over avtalen med Bustad uten ekstra kostnader.

Den løsningen er derimot ikke gratis for selger. Da må man betale et gebyr basert på hele salgssummen av hele boligen fordi Bustad er holdt utenfor transaksjonen.

– Det må være noen mekanismer som gjør at folk vil kjøpe tilbake boligandelen fra Bustad, ellers får vi bare en fiktiv verdi som aldri blir realisert, sier Andersen.

Bare for nedbetaling av gjeld

Et annet viktig poeng for Andersen er at den som inngår en avtale med Bustad Eiendom, utelukkende gjør det for å nedbetale gjeld. Det vil ikke være mulig å selge en del av boligen og få betalt i Bustad Coin eller penger ut på konto.

– Hva er Hordes rolle i dette?

– Horde leverer teknologien og står for distribusjonen av produktet, sier Andersen.

Slik skal det bygges en stable coin

Etter hvert som Bustad Eiendom bygger opp en eiendomsportefølje bestående av opptil 20 prosents eierandel i norske boliger, så vokser antallet Bustad coins.

Det er disse som Alf Gunnar Andersen etter hvert håper skal bli til Norges første skikkelige stable coin – altså en kryptovaluta som har en mye mer stabil kurs, enn eksempelvis bitcoin, fordi den er knyttet til en ekstern verdi – vanligvis dollar eller gull

De mest kjente, Tether, USD Coin og Dai, er alle knyttet til dollaren. Kursen til en Bustad Coin skal altså få sin sikkerhet fra norske boliger.

Ifølge Andersen skal det kunne gi en enda mer stabil valuta som bedre kan beholde kjøpekraften justert for inflasjon. Det er nemlig en utfordring for stable coins, knyttet mot dollaren eller andre fiatvalutaer, dagens inflasjonen spiser opp imot ti prosent av verdien.

– Selv om vi ønsker at Bustad coin skal bli et betalingsmiddel, er det jo ikke noe som skal erstatte norske kroner. Det er heller en valuta der den som ønsker trygghet på pengene, parkerer sine verdier eller utfører større transaksjoner, sier Andersen og fortsetter

– Vi er i dialog med utenlandske aktører/fond som synes dette er et spennende alternativ til tradisjonelle stablecoins som er «pegget» mot fiat.

Etherum-basert

Bustad coin er bygget på Etherum-blokkjeden. Det var et naturlig valg mener Andersen. Den er størst, mest velprøvd og sikrest for smartkontrakter. Det var heller ikke noen ulempe at Etherum torsdag gjennomførte «The Merge» og byttet metode for å verifisere nye transaksjoner på blokkjeden fra «proof of work» til «proof of stake».

Det vil enkelt forklart gjøre blokkjeden raskere, billigere og mindre ressurskrevende (les vesentlig mye lavere strømforbruk).

Ønsker regulering

En annen ting Andersen ser frem imot er at EUs forsøk på å regulere kryptomarkedet Markets-In-Crypto-Assets, MICA, kommer på plass. Det vi føre til at flere tradisjonelle investorer kommer på banen, både fra næringslivet og privat, mener Andersen.

At Andersen liker at det eksisterer noen form for kontroll, går igjen i konstruksjonen av Bustad-myntene. Teknisk sett finnes den ingen grense for mange Bustad coin som kan utstedes, men de som «minter» Bustad Coins, får også et såkalt «governance token» kalt Eigar.

Som det nynorske ordet antyder, gir det en form for eierskap. I dette tilfellet en over en stemmerett inn mot protokollen.

Der avgjøres for eksempel om man skal begrense antallet nye Bustad coins eller ikke, hvor mye likviditet Bustad Eiendom skal sitte med. Helt i starten vil likviditeten være 100 prosent. Så vil det naturlig nok synke etter hvert som det kjøpes boligandeler. Ettersom Bustad sin verdi skal støttes av boligmarkedet, må man påse at andelen av fiat og annen kryptovaluta ikke blir for stor.

– Du skulle kunne si at det gir en stemmerett inn mot «sentralbanken», forklarer Andersen.

For disse Eigar-toknene er det derimot satt en absolutt grense på 100 millioner. Horde vil eie 25 prosent, Bustad har 2 prosent som styret disponerer, Team, partnere og community deler på 23 prosent og de siste 50 prosent vil bli tildelt «minerne» som lager Bustad coin.

– Dette gjør at vi vil unngå manipulasjoner av protokollen, som vi har sett har skjedd ved en del av de mer spektakulære kryptokollapsene, sier Andersen.

Blivende Bustads-minister?

Krypto og eiendom er en ikke helt ukjent kombinasjon. Ifølge Horde-sjefen har tidligere forsøk gått ut på at tokenisere enkelte eiendomsprosjekter, noe som ikke vil være nok til å skape likviditet i et token.

– En coin som representerer et helt boligmarked eneste mulighet å få likviditet. Bustad vil alltid fortelle hva vi mener er prisen på en coin. Den er basert på totalsummen de underliggende verdiene i boligporteføljen og likvider i krypto og fiat, sier Andersen.

– Er det slik at du nå skal begynne å titulere deg Bustads-minister, i tillegg til Horde-sjef? Og hva blir i så fall første beslutning?

– Jeg vil være den første som tokeniserer boligen min selv, humrer Andersen.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*