BANK og finans

Instabank til motangrep etter at Lunar trakk seg fra oppkjøp

Saksøker den danske banken for avtalebrudd

Instabank-sjef Robert Berg liker ikke at Lunar har trukket seg fra oppkjøpet
Publisert Sist oppdatert

Fredag måtte danske Lunar melde at banken ikke hadde klart å få frem nok penger til å leve opp til Finanstilsynets krav om egenkapital og dermed sluttføre kjøpet av Instabank.

En runde som innbringet 212 millioner danske kroner nå i september var ikke tilstrekkelig.

Andre grunner

Administrerende direktør i Instabank Robert Berg, var alt annet en fornøyd med den beskjeden og ga umiddelbar beskjed om at banken ville gå til sak mot Lunar. Til Dagens Næringsliv forklarte han lørdag at den utstrakte prosessen har satt banken et år tilbake i tid og at dette må kompenseres.

– Det fremstår som om Lunar angrer seg og har valgt å trekke seg fra oppkjøpet av helt andre grunner enn de oppgir, sa Berg til Dagens Næringsliv.

Tre årsaker til kjøp

Da det i mars ble kjent at Lunar ønsker å kjøpe Instabank trakk den danske bankgründeren Ken Villum Klausem frem tre årsaker til at han var beredt til å betale 1,29 milliarder kroner for å overta den norske banken.

– Det er en kombinasjon av resultatene Instabank har levert med en liten effektiv organisasjon, noen meget interessante produkter, og vår egen ambisjon om å bli pan-nordiske, sa Klausen til Shifter i mars.

Det eneste Lunar har sagt om fredagens beskjed er en uttalelse fra Klausen som lyder: «Forholdene på markedet har endret seg drastisk på få måneder, og derfor har Lunar dessverre ikke fått de regulatoriske godkjenningene som var nødvendig for å gjennomføre oppkjøpet av Instabank.»

Krever kompensasjon

I mars var Instabank-aksjonærene i utgangspunktet positive og de ti største aksjonærene godtok budet på 3,75 kroner per aksje med en gang.

Nå er situasjonen snudd på hodet, og Robert Berg i Instabank mener at aksjonærene hans må kompenseres for forskjellen mellom budet og hva aksjene kan selges for i dag.

Da Euronext Growth åpnet mandag morgen falt aksjen med over ti prosent fra 2,46 kroner. Ut på ettermiddagen stod aksjen i 2,10 kroner.

– Det blir et betydelig beløp. Vi vet godt at slike spørsmål kan ta lang tid å avklare, men våre aksjonærer er sikre på at de har krav på kompensasjon, og de er klare til å gå rettens vei for å få det, sa Berg til FinansWatch mandag morgen.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*