FINTECH

Just vil åpne opp verdens valutahandel – har allerede spart Aker for millionbeløp

Gründer Anders Nicolai Bakke i det stille bygget opp Just Technologies til en internasjonal aktør innen valuta gjennom gi bedrifter bedre kort på hånden i kommunikasjonen med bankene.

Publisert Sist oppdatert

I år inngikk USAs fjerde største bank, Wells Fargo, et forlik på 72,6 millioner dollar, cirka 650 millioner kroner. I nesten et tiår hadde banken brukt en rekke triks og falsk informasjon for å lure i alt 771 bedrifter til å betale altfor mye for bankens valutavekslingstjenester. Omtrent halve beløpet var erstatning til kundene, og resten en bot for brudd på finansielle reguleringer.

– Når vi nå er i ferd med å trykke på gassen skikkelig, vi skal ut i flere store markeder over nyttår, er dette den perfekte casen for oss. Den forklarer for kundene hvorfor de vil ha glede av vårt produkt, FX Analytics. Hadde disse selskapene jobbet med oss, ville det ikke vært mulig for Wells Fargo å gjennomføre fusket, sier Anders Nicolai Bakke, gründer av det norske fintech-selskapet Just Technologies.

Den siste cash-kua

Valutatrading er noe banker verden over tjener veldig gode penger på. Beregninger Just har gjort, anslår at bare de store nordiske bankene samlet kan ha inntekter på mellom seks og ti milliarder kroner årlig på valutahandel.

– Valuta er i prinsippet den siste cash-kua bankene har igjen. Den kan de ha fordi de sitter med et informasjonsovertak på kundene, og når en part har mer informasjon enn den andre, er det alltid er fare for at den fordelen utnyttes, sier Bakke.

Kort fortalt er det den ubalansen Bakke og Just Technologies ønsker å gjøre noe med. Man kan si at de vil demokratisere valutatradingen gjennom å gi bedriftene tilgang på den samme informasjonen som bankene sitter på. Hvordan det skal gå til, kommer vi tilbake til.

Lite medialt selskap

Om du ikke har hørt om Just Technologies, er det ikke så rart. Den eneste gangen selskapet har vært nevnt i media, var tidligere i høst, da det ble kjent at Kjell Inge Røkkes Aker brukte 50 millioner kroner på å kjøpe 28 prosent av selskapet.

For et selskap som til våren blir fem år gammelt, har Just Technologies holdt en lav profil. Det har vært bevisst fra Bakkes side.

– Vi har hatt lyst til å bevise en del ting før vi begynte å snakke høyt i media, sier Bakke.

Selskapet har blant annet i det stille skaffet seg drøyt 70 betalende kunder, som bidrar med mellom 60.000 og 250.000 kroner i året. Det har Just fått til uten å ha brukt én eneste krone på markedsføringen eller en gang å ha en salgsavdeling.

Kundene har spart opp til 12 millioner kroner i valutakostnader, anslår fintech-selskapet.

Det har gitt gjentakende inntektene som er blitt store nok til at regnskapet for 2021 vil se usedvanlig bra ut for å tilhøre et ungt R&D-selskap. Det tre siste årene har tapene vært på 8-10 millioner kroner årlig.

– Vi har brukt en del tid på å komme hit. Jeg tror det har vært sunt. Det har gitt oss en ekstremt dyp forståelse av problemet vi skal løse og veien videre. Nå har vi bygget fundamentet til å kunne begynne å løpe veldig fort, sier Bakke.

Fikk formidabel feedback

Martin Bech Holte, den tidligere McKinsey-sjefen som nå er blitt sjef for venture-satsingen i Aker, er den som har tettest kontakt med Bakke. Han er ikke i tvil om at investeringen var en riktig beslutning.

– Vi var ikke helt ukjent med dem. Noen av Aker-selskapene har brukt Just med ekstremt gode resultater på valutasiden. De har bidratt med å belyse et område der vi tidligere har drevet virksomheten i mørke. Vi snakket også med et dusin kunder utenfor Aker. Feedbacken var bare utrolig god, sier Holte da vi møter ham og Bakke i Akers lokaler på Fornebu.

Aker-konsernet, og Venture Capital-sjef Martin Bech Holte t.h. er gode støttespillere når Anders Nicolai Bakke nå er i ferd med å skalere virksomheten i Just Technologies

Når den tekniske kvaliteten til produktet og markedsvisjonen i tillegg innfridde kravene til Aker, var det bare å kjøre på. At samtalene foregikk samtidig som Aker-systemet bestemte seg for å satse stort på investeringer i softwareselskaper, var selvfølgelig heller ingen ulempe.

– Just er for oss et typisk serie A-C-selskap. Produktet er klart, de første kundene er på plass, og selskapet er klart for skalering. Der kan vi være en god partner for Anders, sier Holte, og understreker at gründer Bakke er en viktig årsak til interessen.

Fra Vipps-utfordrer til valutautfordrer

Så hvem er da Anders Nicolai Bakke? Etter å ha tatt en master i datavitenskap og jobbet noen år som konsulent, var han med og startet Vipps-utfordreren Mcash i 2012. Da Mcash til slutt ble slukt av Vipps, ville Bakke ikke være med på ferden videre.

I stedet endte han opp på Startuplab en kort periode, og var med sette opp det første fintechakseleratorprogrammet der sammen med DNB. Samtidig delte han kontor med to kamerater som hadde bygget tradingsystemer for JP Morgan i noen år, men som nå satt og tradet i interbankmarkedet.

– Det var der vi så de første konturene av det som skulle bli Just Technologies, forteller Bakke.

Flytter fantasibeløp hver dag

Valuta handles nemlig i det såkalte interbank-markedet. Bakke beskriver det som et desentralisert og uoversiktlig marked med mange aktører, først og fremst sofistikerte hedgefond med mye penger og tier 1-banker. Det er et ganske så effektivt, elektronisk marked som er ekstremt likvid. Hver dag flyttes 6300 milliarder dollar mellom aktørene, ifølge Bakke.

Det er her bankene skaffer seg informasjonsfordelen de kan utnytte overfor vanlige bedriftskunder.

Bakke forteller at han og kameratene begynte med noen enkle analyser, som gikk ut på å benchmarke sluttsedler de hadde fått tak i via bekjente med den beste prisen i markedet i samme sekund som handelen ble tidsstemplet.

Fant det endelige beviset i oppdrett

– Den virkelige triggeren for oss var en analyse av to oppdrettsselskaper som var kunder i samme bank, handlet med samme dealer, hadde omtrent lik gjeldsgrad. Vi oppdaget at det var at 25 gangers forskjell i margin på de to selskapene, sier Bakke.

– Det var det beviset vi trengte for å starte Just, fortsetter han, og legger til at de to kameratene som var med å gjøre analysene ikke ble med videre for å bygge opp selskapet.

Gjorde taktisk pivot

Fra begynnelsen var planen å utfordre bankene gjennom å etablere en alternativ vekslingsrute. Det falt på at det ble for vanskelig å finne en partner som kunne bidra med kapital nok til å gå inn å ta en motpartposisjon i valutatransaksjonene. Etter å ha brukt et år på å bygge teknologi og skaffe kunder som var klare til å trade, ga Bakke opp og byttet spor.

– De aller fleste som lykkes, har vært gjennom minst en pivot. I vårt tilfelle var det en taktisk pivot. Den overordnede visjonen ble ikke endret, sier Bakke.

Det nye målet ble å løse problemet med prisdiskriminering gjennom å bygge et produkt som kunne gi bedriftene tilgang på den samme informasjonen som bankene.

– Bankene er utrolige flink på å finne ut hvor mye kunden skjønner, og hvor mye informasjon kunden har, så setter banken prisen deretter, sier Bakke og legger til:

– Vår rolle er å være en vaktbikkje som sørger for at bedriftene som ikke har råd eller kunnskap til å være ekspert på fx (Foreign Exchange, journ.anm), kommer på nivå med banken.

Todelt produkt

Just FX Analytics, som produktet heter, består av to deler. Den ene er en infrastruktur som håndterer store, raske datastrømmer fra mange kilder, systematiserer den og pakker det inn i et lettforståelig grensesnitt. Den andre er en analysedel som ser både på historiske markedsdata og datapunkter fra bedriftenes egne kontrakter, og som skal bidra til å regne ut når på døgnet man oppnår best pris.

Bakke forteller at Just Technologies har analysert valutatransaksjoner tilsvarende 100 milliarder dollar for å komme dit de er i dag.

Gjør som Xeneta

For mange norske fintechselskaper er SMB-selskapene drømmekunder. Just Technologies befinner seg helt på den andre siden av spekteret.

En bedrift som ikke har valutaveksling for minst 100 millioner kroner i året, er ikke aktuell. Volumet blir for lavt til at de oppnår effekt ved å bruke produktet. De aller største kundene veksler for 20-30 milliarder kroner i året.

– Kan man si at dere åpner opp valutamarkedet omtrent som Xeneta har tatt seg av fraktmarkedet?

– Det er en veldig god sammenligning. Både frakt og valuta er over the counter – de mangler sentral clearing. Så lenge man har en viss form for likviditet, og i hvert fall delvis elektronisk kommunikasjon, er det mulig å applisere vår tankegang inn i andre områder, sier Bakke.

Har flyttet inn på «laboratoriet»

Etter kapitalinnsprøytningen fra Aker tidligere i høst, gjør Bakke seg nå klar til å begynne oppskaleringen av selskapet. Dagens 13 ansatte skal bli betydelig flere. Fremfor alt skal salgssiden styrkes. Frem til nå er det i høy grad Bakke selv som har hentet inn nye kunder.

– Hvem er det som stiller de største kravene på at det skjer noe, du eller Aker?

– Aker har jo et mål om avkastning, men jeg tror at jeg er mest streng med vekstmålene selv, sier Bakke.

Aker-investeringen førte også til at Bakke flyttet kontorplassen til Fornebuporten. Det er helt i tråd med strategien om å bygge opp et helt nytt teknologimiljø i Akerkvartalet.

– Dere er jo fortsatt et lite selskap. Er det mer naturlig å sitte her hos Aker enn for eksempel hos Startuplab eller The Factory?

– I aller høyeste grad. Jeg tenker på Aker-systemet som vårt laboratorium. Alle Aker-selskaper er jo internasjonale, og passer malen for en ideell Just-kunde. Hvis vi kan finne relevante problemer å løse for CFO i Aker BP eller Biomarine, da vet jeg at det finnes tusenvis av andre selskaper som har det samme problemet, sier Bakke.

– Samarbeidet er jo allerede i gang, så hvor store besparelser har Just bidratt til i Aker-konsernet hittil?

– Vi har ikke finregnet på det enda, svarer Bech Holte.

– … men det er betydelig millionbeløp, sier Bakke.