Christoffer Andvig, daglig leder i Neonomics.
Jörgen Skjelsbæk
Neonomics blir open banking-plattform i Huaweis nye mobilunivers
Fintech-selskapets strenge holdning til å bare bruke API-er for å hente ut data fra bankene, falt Huawei i smak.
– Vi har hele veien vært den aktøren som har operert mest etter retningslinjene til PSD2. Vi har ikke brukt verken «screen scraping» eller «reverse engineering», og har vært hundre prosent compliant fra starten, sier daglig leder i Neonomics, Christoffer Andvig til Shifter.
Det veivalget har betalt seg i kontaktene med Huawei. Samarbeidet fikk sin spede begynnelse i februar i fjor, rett før pandemien slo til i Norge og Siri Gomnæs Børsum var kommet på plass som Huaweis globale bank- og fintech-jeger.
Ifølge Andvig har Huaweis mål vært å finne en alternativ tilnærming til hvordan finansielle tjenester skal gjøres tilgjengelige i mobiltelefonene. Både Apple og Google har tette koblinger med kortnettverkene til Visa og Mastercard. Det mangler Huawei. Amerikanske sanksjoner som har gjort at selskapet ikke lenger kan bruke apper og utviklingskit fra Google, har også spilt inn, i likhet med den internasjonale mistenksomheten at Huawei kan ha for tette bånd til kinesiske myndigheter.
- Tenk deg at Huawei hadde samarbeidet med noen som er mer i gråsonen når det kommer til persondata og kanskje henter inn litt for mye persondata via «reverse engineering». Det skulle kunne ha vært en svært negativ bombe for Huawei, sier Andvig.
Setter kundesikkerheten først
Det bekreftes av Siri Gomnæs Børsum.
– Vi snakket med mange open banking-aktører før vi valgte Neonomics. At de ikke bruker «screen scraping» og «reverse engineering» var viktig, nettopp fordi vi vil tilse at våre brukeres sikkerhet er ivaretatt, sier hun.
Neonomics har helt siden starten hatt ambisjoner om å bli mer enn en API-aggregator som bare ser til at kundenes tilkoblinger til bankene fungerer smertefritt. Selskapets applikasjonsplattform er laget for at det skal kunne bygges verdiøkende tjenester på toppen av plattformen.
Det er denne muligheten til å bygge tjenester nå vil bli tilbudt innholdsleverandører og utviklere i Huawei-universet. Ifølge Børsum er det i dag 1,6 millioner utviklere tilknyttet Huaweis App Gallery globalt.
– Neonomics blir leverandøren av Open Banking API-er inn til alle utviklere på vår markedsplass, Det blir et finansielt app kit, sier Børsum.
En vei ut i verden
- For oss er dette en enorm mulighet til å få distribuert vår plattform ut i verden. Vi kommer inn i markeder det Huawei har en helt annen markedsandel enn hva de har i Norge, sier Andvig.
Vil dere bli den finansielle plattformen for Huaweis app-univers?
– Det er ikke helt klart, men det er det vi jobber mot. I de markeder Huawei er til stede, ser vi en veldig variabel interaksjon med banker og andre fintech-tjenester. Det håper vi å kunne hjelpe dem med, sier han.
Nøffe blir med på ferden
Når samarbeidet i dag offisielt lanseres er tre samarbeidspartnere til Neonomics også på plass med egne apper. En av dem er den fysiske og digitale sparegrisen Nøffe.
Daglig leder Jens Braathen er fornøyd med å være et av selskapene som er med på å vise verden hvordan plattformen kan brukes.
– For oss åpner det seg mange spennende muligheter med dette samarbeidet, i tillegg er markedsføringseffekten til stor nytte for oss, sier Braathen i en kort kommentar til Shifter.
Travle dager
For Christoffer Andvig er det ikke bare Huawei-samarbeidet som fører til travle dager. Neonomics har vokst kraftig det siste året og har nå passert 100 ansatte. Så sent som i forrige uke ble hele ti personer hilst velkommen.
– Vi er fortsatt hovedsakelig et tech-selskap, men vi har styrket staben kraftig på compliance og jus, sier Andvig.
Nå i høst fikk selskapet også bruke en god del tid på et litt spesielt, men helt nødvendig oppdrag. Alle selskaper med PSD2-lisens som ønsker tilgang til bankenes API-er, må overlevere et såkalt eIDAS-sertifikat, som viser hvilken informasjon selskapet har rett å hente ut. Det har en gyldighet på to år. Siden Neonomics faktisk var det første selskapet i Norge som fikk PSD2-lisens var det nå på tide å oppdatere dem.
– Det var litt av en prosess, sier Andvig.
Har sett konkurrentene bli kjøpt opp
Det siste halvåret har Andvig også sett de nordiske konkurrentene bli slukt av kortgigantene Visa og Mastercard. Sistnevnte fikk Nets-oppkjøpet endelig godkjent i begynnelsen av året og adderte danske Aiia til porteføljen rett etter sommeren, mens Visa bladde opp 18 milliarder kroner for svenske Tink i juni. Oppkjøpene av Aiia og Tink må fortsatte godkjennes av myndighetene.
– Vi ser det ikke som en ulempe å være den eneste frittstående aktøren som er igjen, sier han.
Han er samtidig ikke overrasket over at både Visa og Mastercard har funnet oppkjøpskandidater i Skandinavia. Opprinnelig lå Storbritannia omtrent halvannet år foran Skandinavia med open banking basert på API-er. Ifølge Andvig så britene litt for mye på hjemmemarkedet og fikk seg noen overraskelser da de skulle prøve seg i Europa.
– I dag må en plattform være globalt skalerbar. Det viser at vår tilnærming har vært riktig, sier han.