Thomas Nygaard og Alberto Guillén Jiménez i Norquant får en ny svensk kollega i desember. Da skal Erik Lidén sette fart på satsingen i nabolandet.
Norsk aksjerobot inntar Sverige, og gründeren bak tror at millionene vil komme raskere nå
10 måneder etter starten har fondsforvalteren Norquant nådd 50 millioner kroner i forvaltet kapital. Nå utvider selskapet til Sverige og ansetter en erfaren fondsrev som fanebærer.
Erik Lidén er mannen som skal selge norske fond til svenskene. Han kommer fra jobbet som investeringsdirektør i VCG Investment Management som forvalter Volvo Cars pensjonsfond på 11 milliarder svenske kroner.
Før det bygget han opp selskapet Insiderfonder. Det var basert på hans egen forskning sammen med Markus Rosenberg ved Handelshögskolan i Göteborg. De to kunne vise at avkastningen til insidere var fire ganger høyere enn børsindeks. Til år etter starten, i 2019, ble selskapet solgt videre til East Capital.
- Vi er veldig stolte over å få med Erik på laget, sier Thomas Nygaard, gründer og daglig leder i Norquant.
«Som å komme hjem»
I et blogginnlegg på selskapets hjemmesider sier Lidén at ser på Norquant som et innovativt og forskningsdrevet fintech-selskap:
«Jeg blir stimulert av entreprenørskap, møte med kunder og har den siste tiden også jobbet mye med bærekraftsspørsmål. Hos NorQuant vil jeg få utløp for alt dette og med tanke på bakgrunnen min fra forskningsverdenen, føles det litt som å komme hjem», uttaler han i innlegget.
Større marked i Sverige
At Norquant skulle ekspandere til Sverige har i prinsippet vært gitt siden starten. De to aktive fondene Multi Asset og ESG er til og med registrert hos et svensk fondshotell.
- Det er et større marked og svenskene har lengre tradisjon med fondsparing enn hva vi har i Norge, sier Nygaard.
De to fondene har vært mulige å kjøpe for svenske kunder siden etter sommeren, men er fortsatt på et helt marginalt nivå. Det har ikke engang nådd millionbeløp enda.
Det er det som Erik Lidén skal endre på da han begynner i desember. Samtidig får Norquant på plass en salgsansvarlig også i Norge. I tid til ettårsjubileet i januar skal selskapet gire opp satsingen på salg og markedsføring betydelig.
- Det er logisk når vi har hatt så pass bra avkastning som vi har hatt og i tillegg krysser grensen for å ha vært aktive i et år. Det er mange som ikke vil plassere penger før vi har minimum et års historikk å vise til, sier Nygaard.
God avkastning
Norquants Multi Asset-fond som ble lansert i januar har i dag en forvaltningskapital på 45 millioner kroner og kan vise til en avkastning på 12,57 prosent siden starten.
- I kategorien kombinasjonsfond med moderat risiko, er vi et av de beste både i Norge og internasjonalt, sier han
Til forskjell fra et vanlig aksjefond som plasserer penger i enkeltaksjer, så plasserer Multi Asset-fondet pengene i såkalte ETFer, det vil si børsnoterte fond som normalt følger en indeks. Det kan være mot aksjer, men også råvarer, renter og eiendom. Norquant plasserer i alle fire typene og bruker siden sine faktormodeller til å la algoritmene plukke ut de beste fondene.
Ikke så god avkastning
Det andre fondet, som er et ESG-fond, ble lansert i slutten av juni. Det har så langt samlet på seg en forvaltningskapital på fem millioner kroner, men kan så langt ikke skilte med den samme avkastningen. Fondet var på pluss 0,04 prosent fredag i forrige uke, etter å ha vært på minus større delen av oktober.
- Vi har jobbet mye med modellene bak, og bruker ESG-dataene vi har tilgang til og kombinerer med våre faktormodeller. Det tar tid, men jeg er ganske sikker på at vi kommer til å se fremgang i årene som kommer.
I begynnelsen av 2020 fikk Norquant 14 millioner kroner fra Forskningsrådet. De skal brukes i et fireårig forskningsprosjekt, med målet om å få maskinlæring til å gjøre dagens matematiske modeller, Et viktig element blir også å analysere ESG-investeringene.
– Vi skal bruke ESG-ranking og rå klimadata sammen med maskinlæringsmodeller for å se om dette på noe vis kan predikere avkastningsnivået innen forskjellige sektor og kanskje til og med ned på aksjenivå, sa analysesjef Alberto Guillén Jiménez til Shifter i januar i fjor.
Utsetter det tredje fondet
Til tross for litt varierende resultatet å vise til er Nygaard fornøyd med å ha nådd sine første 50 millioner i forvaltningskapital.
- Det har økt relativt raskt i høst. De neste 50 millionene vil gå raskere enn de første 50, sier han.
Opprinnelig skulle Norquant ha lansert et tredje fond nå i høst, kalt Nordic Equity, men det blir utsatt til etter nyttår.
Har utviklingen i den andre fondene bidratt til den beslutningen?
- Vi må innrømme at vi er et nytt selskap. Det tar tid før folk blir kjent med oss. Vi har fått mange tilbakemeldinger som sier «kom tilbake når ha en milliard i forvaltningskapital» eller «kom tilbake når dere har et eller tre års historikk», så en samlet vurdering gjorde at vi kom frem til vi venter med det fondet, sier Nygaard.