Refinansiering av forbruksgjeld er på vei til å gjøre finansagent-startupen Okida lønnsom. Nå satser selskapet på å formidle helt vanlige boliglån, der de får selskap av konkurrenten Lendo.
Okida går mot pluss på å hjelpe folk ut av forbruksgjeld. Nå utvider de til boliglån
Okida-sjef Evelina Olsson, nyansatt salgsdirektør Christian Glenne, og driftsdirektør Fabian Grimelund har innført muligheten å flytte eller søke om helt vanlige boliglån på plattformen,Foto: Odin Teigland
– Vi er en markedsplass for alle typer lån med pant. Da er det naturlig at vi ønsker å bistå også med et tradisjonelt boliglån, forklarer Evelina Olsson, daglig leder i Okida for Shifter, da hun skal forklare satsingen.
Annonse
Lånetilbudet, som har vært tilgjengelig siden april i år, er et samarbeid med BN Bank. Renten som tilbys per i dag er fra 3,14 prosent. Ifølge Olsson er ambisjonen til Okida å hjelpe kundene til bedre betingelser, men ikke nødvendigvis alltid å tilby lavest mulig rente.
Det kan muligens ha en sammenheng med at Okida, som finansagent først og fremt driver med refinansiering av forbrukslån og kredittkortsgjeld over til lån med pant i bolig. Det vil si å erstatte et lån med 15-20 prosents rente med et som der renten er 6-7 prosent.
Fra to til fire milliarder i løpet av et år
Annonse
Det er en virksomhet som vokser i stadig raskere tempo.
Ifølge Olsson står Okida for opp til 30 prosent av lånene hos enkelte av de ni bankene i Norge som tilbyr refinansiering med pant i bolig. Okida er den eneste finansagenten som har avtale med samtlige ni.
I begynnelsen av 2022 hadde Okida refinansiert gjeld for to milliarder kroner. Nå er selskapet i ferd med å passere tre milliarder. Evelina Olsson føler seg rimelig sikker på at nordmenns behov for å se over gjeldssituasjonen sin de nærmeste månedene vil gjøre at selskapet har refinansiert lån for over fire milliarder kroner før årets slutt.
Det er nemlig på høsten flest mennesker har et behov for å refinansiere gjelden sin. Tidligere år har omtrent 50 prosent av Okidas omsetning kommet i perioden fra september og ut året.
Annonse
– Etter sommeren har vi sett at det er flere som ikke har betalt regningene sine på forfall. Det er flere som har utfordringer og dermed flere som vi kan hjelpe, sier Olsson.
Sammenlignet med refinansieringsvirksomheten gir den nye satsingen på vanlige boliglån knapt utslag på radaren. Olsson forteller at den stort sett slår nye rekorder måned for måned, men mellom linjene er det tydelig at det skjer fra et veldig lavt nivå.
At boliglån er tenkt å bli noe mer enn et nisjeprodukt, som gjør at Okida kan tilby alle typer av pantelån, er derimot åpenbart. Da satsingen dro i gang i vår ble Remi Amundsen hentet inn til å lede satsingen. Han har 12 års erfaring fra refinansierngsbanker som Nordax og Bluestep.
Olsson forteller at selskapet valgte å begynne satsingen forsiktig med en bank for å lære seg å gjøre alt riktig. Neste skritt er imidlertid i gang.
– Vi er i dialog med flere banker slik at vi kan utvide boliglånstilbudet.
– Satser dere på å bli Finansportalen i miniatyr?
– Nja. Vi skal jo tilby noe mer enn bare en prissammenligning, sier Olsson.
Medgründer og forrentningsutvikler Fabian Grimelund legger til at selskapet er i gang med et maskinlæringsprosjket som skal ende opp med en slags overvåkingstjeneste slik at de kunder som ønsker dele boliglånsinformasjonen sin med Okida, automatisk skal kunne få beskjed om det dukker opp et tilbud med bedre rente.
– Vi ønsker å være kundens egen personlige rådgiver, og det skal vi kunne være selv med automatiserte prosesser, sier Grimelund.
Okida er imidlertid ikke alene om å ha rettet blikket mot vanlig boliglån. Schibsted-eide Lendo går også i den retningen.
I et intervju i FinansWatch nylig, fortalte administrerende direktør Kristoffer Gallefoss i Lendo Norge at selskapet skal begynne å tilby boliglån fordi de ønsker å gjøre enklere for norske bankkunder å bytte bank.
– Vi ser at mange kunder kommer til oss og får et bedre tilbud enn det de har, men likevel velger å ikke bytte bank. Selv om det har bedret seg mye de siste årene, er det fortsatt forbundet med betydelig friksjon å bytte bank i Norge, sa Gallefoss til avisen.
Eksakt hvordan tilbudet vil se ut, eller hvem Lendo skal samarbeide, er derimot ikke kjent. Shifter har spurt Gallefoss om planene, men han ønsker på nåværende tidspunkt ikke gå i detalj om planene.
På vei mot lønnsomt år
At Okida kan ende med å ha refinansiert lån for cirka to milliarder i løpet av 2022, gir avtrykk også på bunnlinjen. I fjor endte resultatet på rett under minus tre millioner kroner. Det ser det ikke ut til å gjøre i år.
Fjorårets omsetning på 22 millioner kroner ble passert i sommer, og Evelina Olsson sier at selskapet har vært lønnsomt i første halvår, tross tek-investeringer og nyansettelser. Antallet ansatte har gått fra 14 til 20 siden i vår, og Olsson har ambisjoner om å utvide staben med ytterligere åtte personer i år.
Dessuten har Okida egnet våren til å styrke kassen betraktelig. I mai sikret selskapet seg 15 millioner kroner. Pengene var omtrent likt fordelt mellom en emisjon til nye og eksisterende investorer og et konvertibelt lån fra en ikke navngitt investor.
– Nå er vi godt finansiert til å bygge merkevare, ansatte flere personer og drive fortsatt teknologiutvikling, sier Evelina Olsson.
Nyheter og innsikt rett i epostboksen
Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»