FINTECH

Tapte 200 millioner i 2021 – nå henter den svenske fintechen 300 millioner

Anyfin trosser bildet av at det er nær umulig for fintech-selskaper å hente penger uten å måtte godta kraftige kutt i verdsettelsen.

Anyfin ble grunnlagt i 2017 av Sven Perkmann (t.v.), Filip Polhem og Mikael Hussain,.
Publisert

– Det har vært et veldig sterkt år for oss, med rundt 600.000 nedlastinger av appen. Våre produkter er mer aktuelle enn noensinne i den økonomiske situasjonen verden vi er i nå, sier administrerende direktør og medgründer i Anyfin, Mikael Hussain, i et intervju med svenske Dagens Industri.

Det kanskje ikke er så rart etter som hovedvirksomheten til Anyfin er å tilby refinansiering av lån med løfte om lavere rente enn tidligere. Selskapet tilbyr også sparing og hjelp til å sette opp sparemål, oversikt over abonnementsutgifter og innhenting av kontoinformasjon fra andre banker via PSD2-API-er.

Etablert i Norge i fjor

I fjor vår gikk Anyfin inn på det norske markedet. Det ble selskapets tredje land etter Sverige og Tyskland.

«Anyfin skal gi makten tilbake til konsumentene og målet er å alltid hjelpe folk til å oppnå en bedre økonomi», sa Norges-sjef Peter Jonsson til Shifter i april.

Når selskapet nå henter 323 millioner svenske kroner (cirka 305 millioner norske), er det for å finansiere en videre ekspansjon ut i Europa.

Mange gamle og en ny satset penger

Investeringsrunden ble ledet av den eksisterende investoren Northzone. Andre eksisterende investorer som deltok var Accel, EQT Ventures, FinTech Collective, Quadrille Capital, Augmentum FinTech samt Citi Ventures, ventureselskapet til bankkjempen CItigroup, som ikke har vært med tidligere.

Med den nye runden inkludert har Anyfin hentet over 1,1 millarder svenske kroner siden selskapet ble startet i 2017 av Mikael Hussain, Sven Perkmann og Filip Polhem, alle med en fortid i betalingskjempen Klarna.

Beholdt verdsettelsen

Siste kapitaltilførsel kom høsten 2021. Da hentet selskapet 450 millioner kroner og ble verdsatt til 3,3 milliarder svenske kroner. Nøyaktig hva verdsettelsen ble etter den nye runden, vil Hussain ikke presisere, men lar det komme frem at det ikke var tale om en nedrunde..

- Vi er fornøyde med verdsettelsen, som ikke er lavere enn i den forrige runden, sier han til Dagens Industri.

Det er ganske så godt gjort i dagens investeringsklima og der det siste offentlige resultatet for konsernet fra 2021, viste inntekter på 130 millioner svenske kroner og et nettotap på 199 millioner kroner.

Hvordan tallene for 2022 ser ut, sier Hussain ikke noe om, ikke mer enn at veksten har vært god og at selskapet ikke er blitt negativt påvirket av den økonomiske uroen.

- Den setter press på husholdningenes økonomi noe som gjør vårt arbeid mer verdifullt enn noensinne. Investeringen er et bevis på at finansbransjen stor foran en betydende omstilling, der forbrukernes finansielle helse vil bli prioritert.. Vi er stolte over at både nye og eksisterende investorer ser oss som en ledende aktør innen europeisk fintech, sier Hussain i en pressemedling.