Fintech

Zwipe-sjefen fikk sparken over en middag: «Jeg er mildt sagt overrasket og skuffet over beslutningen»

Mandag kveld holdt André Løvestam en presentasjon av Zwipe i Stockholm. Rett etterpå fikk han vite at han ikke lenger var ønsket som sjef av styreleder Jörgen Lantto.

André Løvestam er ikke gald over ikke å få muligheten til å fullføre det han startet i Zwipe
Publisert Sist oppdatert

Fem over ti samme kveld ble det så sendt ut en børsmelding fra biometriselskapet om at svenske Robert Puskaric tar over som administrerende direktør etter André Løvestam med umiddelbar virking.

– Jeg er mildt sagt overrasket og skuffet over beslutningen, og jeg er ikke enig i at den er til det beste for selskapet, sier André Løvestam til Shifter, dagen etter middagen der styreleder Jörgen Lantto ga ham beskjed om at det var over.

Beskjeden er ikke blitt særlig godt mottatt på børs. Mandag ettermiddag stengte Zwipe-aksjen på 15,78 kr. Onsdag ettermiddag lå den på 12,60 kr. Det er en nedgang på rundt 20 prosent.

Stolt over måloppnåelsen

Løvestam har i litt over fire år ledet Zwipe gjennom en periode der selskapet har utviklet sin egen biometriske løsning for betalingskort med fingeravtrykkslesere og systemer for adgangskontroll.

Parallelt har selskapet måttet overbevise et ganske så konservativt globalt betalingsmarked om at biometri i betalingskortet er en fremtidsrettet teknologi også i konkurranse med mobiltelefon og klokker.

– Markedet har tatt lengre tid å modnes enn forventet, men jeg er stolt over hva Zwipe har oppnådd de siste fire årene, sier Løvestam.

Med en disruptiv teknologi, et globalt partner- og kundenettverk, en styrket organisasjon og etablering av et nytt og spennende forretningsområde, Access Control, mener han at selskapet er veldig godt posisjonert i dag.

Flere pilotavtaler

Det har blant annet vist seg at det i løpet av våren har tikket inn en rekke pilotavtaler med banker i Midt-Østen og Europa.

Den siste ble kjent samme dag som Løvestam måtte gå. Den tyske digitalbanken Fidor Bank hadde inngått en avtale om å gjennomføre et pilotprosjekt med biometriske kort til høsten. Løvestam selv ble sitert på at Zwipe var fullt innstilt på å få gjennomført en vellykket pilot og få lansert biometriske betalingskort i Tyskland.

Måtte ha nye krefter

Det er nettopp denne overgangen fra utviklingsarbeid og alliansebygging til kommersialisering som er årsaken til at styret i Zwipe mener at det nå var riktig tidspunkt å bytte ut sjefen.

Styreleder i Zwipe, Jörgen Lantto mener Zwipe vil bli et sterkere selskap med ny sjef.

Ifølge styreleder Jørgen Lantto, fantes det et behov for nye krefter som kunne ta Zwipes produkter til markedet på beste måte.

– Og da var ikke André Løvestam rett person?

– Rett og rett. Styret mener Robert Puskaric har bedre forutsetninger for å gjennomføre arbeidet med å kommersialisere produktet. Han har lang erfaring av salg og global produktforretning. Om André hadde gjort en bra jobb eller ikke, får vi ikke vite, sier Lantto til Shifter og legger til.

– Styrets mening er at forutsetningene blir bedre med Robert. Vi vil toppe laget, helt enkelt.

– Så Løvestam fikk rett og slett sparken?

– Det er styrets beslutning, det kan jeg bekrefte. Vi mener vi får et sterkere selskap fremover, og den beslutningen står et samlet styre bak. Så har André all rett i verden å mene at det var en dårlig beslutning, sier Lantto.

Den nye sjefen måtte også gå ...

Den nye sjefen, Robert Puskaric, har selv vært i hardt vær som leder. Han kommer sist fra jobben som administrerende direktør i svenske Eniro. En jobb han ble i bare ti måneder. I mai i år sendte selskapet ut en pressemelding der det kom frem at Puskaric måtte må gå på grunn av uenighet med styret om Eniros fremtidige retning.

Puskaric har også vært sjef i mobiltefonselskapet Doro, og før det hatt en lang rekke internasjonale sjefsposter i Ericsson.

– Hvor viktig for sjefsbyttet var det at Puskaric nettopp hadde mistet jobben?

Styret i Zwipe

Styreleder:

Jörgen Lantto

CEO i Milepost, svensk selskap som jobber med ladeinfrastruktur. Tidligere CEO i Fingerprint Cards

Styremedlemmer:

Dennis Jones

Pensjonert COO i TSYS Issuer Solutions, stort amerikansk betalingsselskap som er samarbeidspartner til Zwipe

Tany Juul Kjær

Produktsjef i Jus Mundi. Har erfaring fra Klarna, H&M, Izette og Tink

Stina Granberg

COO i tech-selskapet Fishbrain. Har tidligere erfaring fra Klarna, Bambora og Worldline

Diderik Schonheyder

har 35 år erfaring fra IT og telekom og særlig innen betalingsprodukter og -tjenester.

Johan Biehl

Privat investor og trader siden ni år tilbake.

– Man kan ikke skifte ut en administrerende direktør, med mindre du har en ny å sette inn. Sjefsbytter i børsnoterte selskaper er komplekst. I dette tilfellet ble det enklere fordi Robert Puskaric var tilgjengelig.

– Hadde dere diskutert et lederskifte også før Puskaric ble ledig på arbeidsmarkedet?

– Et styre snakker kontinuerlig om administrerende direktør. Det inngår i ansvaret, sier Lantto.

... og det har også styreleder

Lantto selv er heller ikke ukjent med å måtte gå fra en sjefsstilling etter uenighet med styret. I 2016 fikk han sparken fra jobben som administrerende direktør i Fingerprint Cards etter bare ett år på posten.

– Jeg lærte meg mye om slike prosesser og hvordan man skal håndtere alle involverte aktører, inkludert den som må gå. Vi har vært opptatt av at André skal bli behandlet på en god måte og med den respekt han fortjener. Det synes vi at vi har gjort, sier Lantto.

Hvor stor sluttpakke Løvestam får meg seg når han forlater selskapet, vil Lantto dog ikke si noen om nå, og henviser til kommende kvartalsrapport fra selskapet.

Sluttpakke er imidlertid ikke en kompensasjon som dekker alt.

– Jeg skulle gjerne vært med å høstet fruktene av det arbeidet vi har gjort, sier Løvestam til Shifter.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*