Funding

Slik vil norske Sandwater investere en milliard i gründere som løser vår tids største kriser

Mens alle snakker om hvor vanskelig det er å hente kapital, har Tom Even Mortensen og Morten Korsveien samlet inn 650 millioner kroner til sitt nye fond, og satser videre mot en milliard. Nå forteller de om sin investeringsstrategi.

Publisert Sist oppdatert

Midt i krig og elendighet og det som blir omtalt som en nærmest bunnløs krise for teknologiselskaper på investorjakt, kommer nok en nyhet som viser at det kanskje ikke er så ille. Iallfall ikke i Norge der mange ventureinvestorer har brukt de siste årenes tech-boom til å fylle opp kassa. Teamet bak Sandwater varsler at de har hentet 650 millioner kroner, og har ambisjoner om å komme opp i en milliard kroner i sitt nye fond.

Det er to fremtidsoptimister som kommer på besøk til Shifter på takterrassen på Mesh i Tordenskioldsgate i Oslo. De mener fundingkrisen alle snakker om, egentlig er en avkjøling av et overopphetet marked, som verken er bra for gründere eller investorer i det lange løp.

– Fortsatt skal det gå mye penger til vekst, selv om det i det kortere bildet kan stoppe noe opp, og at verdiene på tidlige selskaper også skal være lavere. Det vil være mange investeringsmuligheter i selskaper som skal bli vinnerne i morgen, fastslår Sandwater-sjef Tom Even Mortensen.

Krisens konsekvenser

Mens det før vårens makroøkonomiske bråstopp var gründernes marked, og frustrerte ventureinvestorer måtte bestemme seg i et heseblesende tempo dersom de ville være med i rundene, har det nå snudd.

Det blir gjerne pekt på to faktorer som har utløst «fundingkrisen» - de stigende rentene og den geopolitiske situasjonen med krigen i Ukraina. For Sandwater som allerede har gjort flere investeringer under radaren, har det ikke nødvendigvis vært så negativt.

– Mens det tidligere var veldig kompetitive runder, tar det nå lenger tid. Utenfor Norden merkes det veldig godt, særlig i USA. I Norge har prisingen på startups vært ganske edruelig, så fallet har ikke vært like stort, sier investorkollega Morten Korsveien i Sandwater.

– Det er sunt at vi kan bli bedre kjent med selskapene før vi investerer, påpeker kollega Mortensen.

Endret prising

Mortensen mener det er viktig å huske på at vi har lagt bak oss en ekstraordinær og hyperstimulert periode, og Sandwater tror på en sunn og naturlig vekst over langen. En del gründere må nok ta en titt på egen «playbook» for prising, og at det ikke er så ille.

– Selskaper vil i større grad bli priset på resultatene de leverer enn å bli priset opp bare på forventningene. Det er nok et sunt fokus også for gründerne. Sånn sett er jeg mer bekymret for gründere som tror de har feilet fordi verdivurderingen ikke øker med et visst antall prosent fra siste emisjon i dette markedet, sier Mortensen.

Mens andre investorer kan ha sett verdier falle de siste månedene, har Sandwater opplevd at pilene har pekt videre oppover for noen av selskapene i porteføljen, for eksempel de som har med energi å gjøre. Investeringsfokuset i det lange løp retter seg mot områder der samfunnet vil ha store utfordringer i årene som kommer - uavhengig av om det er krig eller fred.

Perfekt storm

Klima er et av disse områdene der det desperat trengs løsninger, og Korsveien og Mortensen peker på at CO2-nivået i atmosfæren nå er på 420 ppm, en mørk milepæl som betyr at det er over 50 prosent høyere enn i førindustriell tid.

– FN advarer om at «det er nå eller aldri». Samtidig bryter det ut en krig der angriperen leverer 34 prosent av all gass som Europa trenger, mens det angrepne landet er «verdens kornkammer». Det finnes ikke noe større eksempel på en «perfect storm» enn dette, så vi er overrasket over at børsene ikke har falt mye mer enn de har gjort, sier Korsveien.

Han viser til at endringen av dagens fossile energisystemer er som en ny industriell revolusjon å regne, og at det vil kreve enorm kapitaltilførsel.

– Vi snakker ikke lenger om «utfordringer», men om en stor krise. Det er en grusom situasjon, men erkjennelsen om at vi faktisk står overfor en krise betyr også at vi på en helt annen måte vil akseptere løsninger som medfører endringer. Disse endringene vil komme fra tusenvis av selskaper som kommer med nye ideer for hvordan vi skal øke matvareproduksjon, utnytte avfall bedre, skifte energiformer osv. Hvis du er et selskap som er med på å løse krisen går du gode tider i møte, mens selskaper som ikke bidrar, ikke vil være relevante.

Kjente investorer

Blant aktørene som putter penger inn i det nye fondet, er kjente navn som Nysnø, Canica, Lærdal, LGT og Høegh-familien, i tillegg til flere andre erfarne investorer innen private equity.

– En del mindre og mellomstore investorer er litt mer forsiktig i den situasjonen vi er inne i nå, men de store institusjonelle aktørene skal fortsette å investere, selv om de tar seg litt mer tid, sier Mortensen, og presiserer:

– Det virker som nærmest alle investeringsfond har bærekraft som en del av mandatet for tiden. Begynner det ikke å bli trangt om plassen?

– Jeg tror ikke det. Når vi går inn i selskaper, vil vi gjerne ha med de andre investorene. Det er ikke konkurranse, men samarbeid. Sitter vi to til tre rundt bordet har vi forskjellige ting å bidra med. Det er tilnærmingen, sier Mortensen som selv har bakgrunn fra Summa Equity, et av fondene som var en av pionerene innenfor bærekraftsinvesteringer i Norden.

Strategien

Planen er at halvparten av fondet skal gå til nyinvesteringer, mens den andre halvparten går til å fylle opp i selskaper som utvikler seg i positiv retning. Slik kan gründerne få en tryggere reise, uten hull i finansieringen.

– Det er litt for mange gode ideer og prosjekter som har strandet, fordi det finansielle økosystemet ikke har vært godt nok.

Sandwater ble etablert i 2016, og det fem personers teamet har erfaring fra blant annet Hitec, Seatankers, McKinsey, Cardo, Summa Equity og Norwegian. I styret finner man kjente profiler som Kari Olrud Moen (tidligere DNB og Finansdepartementet), Christian Berg (Wilhelmsen) og Susanne Munch (Arntzen de Besche).

Investorene gjorde flere enkeltstående investeringer frem mot 2021. Fra da ble investeringene gjort i en fondsstruktur. Her i Norge samarbeider Sandwater tett med startupfabrikken New i Bergen og Våren her i Oslo. De har et tilsvarende samarbeid med aktører i Gøteborg, og med andre fond med fokus på senere faser. Men først nå setter de for alvor ut «åpen-skiltet i butikk-vinduet».

Mens det de siste par årene har vært ganske lite prat om «kapitalgapet», mens investorene har knivet om å få kommet inn i rundene, er dagens situasjon en påminnelse om slik det var før ventureboomen. Sandwater ønsker sånn sett å bidra til at det blir mer forutsigbart for gründerne.

– Det er fortsatt for få som starter opp nye selskaper. Det må bli en etablert måte å tenke på, ikke noe som bare er for de «crazy».

Satsingsområdene

Sandwater retter inn investeringene mot selskaper i skaleringsfasen som leverer løsninger innen klima, energi, ressursknapphet, og helse, og går inn med 10 til 30 millioner kroner første gang. De har også muligheten til å fylle opp i casene som går i riktig retning. I likhet med andre norske venturefond foretrekker de selskaper som har bedrifter som kunder (B2B).

De skal ikke ha majoritet i selskapet, men de kan gjerne være den ledende investoren i runden, og trekker helst med seg andre investorer inn i runden. En ideell eierandel ligger på mellom 10 og 25 prosent. Produktmessig kan det gjerne være en kombinasjon mellom hardware og software – ofte med grunnlag i forskning og høyteknologi, men de har en pragmatisk tilnærming.

Sandwater skal først og fremst konsentrere seg om Norden, og anslår at 80 prosent av investeringene vil lande der, men vil også gå inn i selskaper i andre land utover det hvis det skulle dukke opp en mulighet som er for god til å takke nei til.

Sandwaters portefølje

I fjor fikk de godkjenning fra Finanstilsynet til å sette opp et venturefond. Før det gjorde de enkeltinvesteringer i et investorkollektiv kalt «concept», og gikk inn i følgende selskaper:

  • Cytovation AS – Ny generasjon immunoterapi for behandling av kreft
  • Hallgruppen AS – Leverer flyttbare lagerhaller og lette byggløsninger til industri, nødhjelpsmarked, og forsvar
  • Antec Biogas AS – Ny revolusjonerende teknologi for produksjon av biogass og bio-gjødsel
  • Standard Bio AS – Omdanner bioavfall til biokull og energi for bruk i landbruk og industri
  • Pickatale AS – Interaktiv platform for lesing og læring for barn
  • Dolphitech AS – Scanning teknologi for inspeksjon og materialintegritet for materialer i kritiske konstruksjoner
  • Turbulent Flux AS – Simuleringsteknologi som monitorer og effektiviserer produksjon av energistrømmer
  • Salient Energy Ltd – Ny batteriteknologi for energilagring basert på Zinc-Ion
  • CMR Surgical Ltd – Høy presisjon robot for medisinske operasjoner (UK) (del-exit)
  • Porterbuddy AS – Platform for last-mile transportløsninger (exit)

Følgende investeringer er gjort fra fondet:

  • Delft IMP – Nanoteknologi som vesentlig forbedrer ytelser på batterier og elektrolysere
  • Cytovation AS – Ny generasjon immunterapi for behandling av kreft
  • Antec Biogas AS – Ny revolusjonerende teknologi for produksjon av biogass og bio-gjødsel
  • Xeris AS – Platform for digitalt tilgjengelig produkt informasjon mellom produsenter og leverandører
  • Wrepit AS – Software som bedrer tilgjengelighet av innhold til web
  • Oyster AS – High performance resirkulerbare kjølebokser

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*