Tech- og vitenskapsmiljøet hedrer Stephen Hawking
Verdenskjente tech-personligheter, forskere og astronauter hyller Stephen Hawking i dag.
Onsdag morgen ble det kjent at Stephen Hawking -- teoretisk fysiker, astrofysiker og matematiker -- som gjennom sitt liv blant annet ble kjent for banebrytende teorier om svarte hull og for å ha levd over 50 år med nervesykdommen ALS, hadde gått bort.
Hawking, som i dag hylles i medier verden over for å ha både bidratt til vitenskapen og gjort den tilgjengelig for "folk flest", blant annet via lærebøker og barnebøker, har i løpet av dagens første timer også blitt kreditert for å ha inspirert flere av vår tids største tech-personligheter. I skrivende stund ligger Twitter-tråden om Hawking på førsteplass internasjonalt -- med 2,48 millioner "tweets" så langt. Dette uavhengig av preferanser Twitter-brukerne selv har satt.
NASA er blant dem som har hedret Hawking. I 2007 fikk Stephen Hawking bli med astronautene Rick Mastracchio and Koichi Wakata på en romferd der han fikk sveve i vektløs tilstand. I en video NASA la ut på Twitter, forteller Hawking astronautene at han syv år etterpå fortsatt var fascinert av opplevelsen. -- For meg var dette virkelig frihet. Folk som kjenner meg godt sier at de aldri før hadde sett meg smile så stort, sier Hawking i videoen.
Remembering Stephen Hawking, a renowned physicist and ambassador of science. His theories unlocked a universe of possibilities that we & the world are exploring. May you keep flying like superman in microgravity, as you said to astronauts on @Space_Station in 2014 pic.twitter.com/FeR4fd2zZ5
— NASA (@NASA) March 14, 2018
Et intellektuelt vakuum
Også astrofysikeren Neil deGrasse Tyson har trukket frem arven etter Stephen Hawking, og fremhevet i sin tweet "vakumenergien" Hawking har etterlatt seg i vitenskapen -- som om han selv var en del av det han forsket på.
His passing has left an intellectual vacuum in his wake. But it's not empty. Think of it as a kind of vacuum energy permeating the fabric of spacetime that defies measure. Stephen Hawking, RIP 1942-2018. pic.twitter.com/nAanMySqkt
— Neil deGrasse Tyson (@neiltyson) March 14, 2018
Den britiske astronauten Tim Peake skrev på Facebook-siden sin at Hawking "inspirerte generasjoner til å se forbi vår egne blå planet og utvide for forståelse av universet". Daglig leder for Google, Sundar Pichai, skrev på sin Twitter-konto at "verden har mistet et vakkert sinn og en fantastisk forsker". -- En stjerne sluknet nettopp i kosmos. Vi har mistet et fantastisk menneske. Stephen Hawking kjempet og temmet kosmos i 76 år, og lærte oss alle noe viktig om hva det virkelig betyr å feire det å være menneskelig. Jeg vil savne ham, skrev fysikeren og forfatteren Lawrence M. Krauss på Twitter.
Steve Wozniak, med-gründer av Apple, sa til BBC at "Stephen Hawkings integritet og vitenskapelige dedikasjon setter ham høyere enn ren brillians". -- Vi mistet et fantastisk [menneske] i dag. Stephen Hawking vil bli husket for hans utrolige bidrag til vitenskapen -- som gjorde komplekse teorier og konsepter mer tilgjengelige for massene, sa Microsoft sin CEO, Satya Nadella.
En Einstein blant oss
Også Tim Berners-Lee, som mange regner som oppfinneren av World Wide Web (altså Internett), skrev i en tweet at verden "har mistet et kolossalt sinn og en fantastisk ånd". Likevel, til tross for hyllesten fra tech-miljøet -- Hawking selv var kritisk til utviklingen innen kunstig intelligens, og mente at menneskeheten måtte passe seg for å utvikle noe som kom ut av kontroll.
Hawkings akademiske suksess begynte først og fremst etter at han var ferdig med studietiden. Han langt i fra var noe skolelys, men utmerket seg likevel såpass på Universitetet i Oxford at både medstudenter og professorer ga ham kallenavnet "Einstein". Til tross for at han var en skippertaksstudent som til tider lot universitetets treninger og konkurranser for roerlaget -- der han nøt stor popularitet -- gå utover studiet, var det allment akseptert at han mest sannsynlig var smartere enn de aller fleste rundt ham.
Hawking, som ble født på samme dato som Isaac Newton, og døde på Albert Einsteins fødselsdato -- som tilfeldigvis også er den internasjonale datoen for Pi (3,14), etterlater seg tre voksne barn og to ekskoner.