Gründerne i DinERP: Yngve Tronstad, Roy Ugedal, Dagfinn Stave. Foto: Privat

FundingPartner kaster seg ut i nytt marked: Fulltegnet usikret lån til venture-selskap

Publisert Sist oppdatert

– Vi skaper en helt ny kategori innen finansiering i Norge. 

Første uken i oktober annonserte FundingPartner et av plattformens største lån så langt. Programvareselskapet DinERP med Viking Venture i ryggen, ønsket et usikret lån10 millioner kroner, til 12 prosent rente.

SaaS-selskapet leverer systemer for blant annet timeføring, registrering av reiser og diverse attestasjonsoppgaver, og gikk i fjor "break even".

Etter to dager var lånet, som skulle sikre DinERP raskere skalering, fulltegnet.

– Hva skiller dette lånet fra de dere tidligere har gjort?

– Dette lånet er ganske unikt, ettersom det er et usikret lån til et venture-eid programvareselskap, sier Geir Atle Bore, gründer og daglig leder i FundingPartner.

– Hadde DinERP vært ti ganger større, hadde de enkelt kunne hentet usikret lån gjennom investeringsbanker. Nå viser vi at vi klarer å hente akkurat denne type kapital til mindre IT-selskaper i sterk vekst. Vi skaper dermed en helt ny kategori innen finansiering i Norge, sier han.

Les også: FundingPartner har knust målene så langt i år, men glemte av sommeren i budsjetteringen

486 investorer

– Hvordan var interessen?

– Lånet fikk 486 investorer, som jeg tror er ny norgesrekord i antall investorer i en crowdfunding-kampanje. Lånet ble fulltegnet på et par dager. Så vi må kunne si at interessen var svært god.

– Vil dere formidle slike lån oftere fremover? 

– Vi kommer absolutt til å gjøre flere slike lån fremover. Interessen fra investorer har vært god, og flere har sagt at de vil ha flere slike lån. Det er mange tilsvarende selskap som DinERP som har god betjeningsevne, som fint kunne fått lån for å vokse fortere.

DinERP har kunder i Europa, USA og Asia, og til sammen 30 ansatte som sitter på kontorer i Trondheim og Oslo. Selskapets kunder inkluderer Evry, Odfjell, Avinor, Mercedes, Glava og Statnett.

– Hvorfor valgte dere FundingPartner? 

– Vekstfinansiering for programvareselskaper i denne fasen har vært forbeholdt egenkapitalmarkedet. Fundingpartner gir nå mulighet for raskt voksende selskaper som DinERP med abonnementsinntekter, til å finansiere ytterligere vekst med lånefinansiering, sier Jostein Vik, styreleder i DinERP.

– Bankmarkedet og gjeldsfondene tilbyr vekstfinansiering av større selskaper. Fundingpartner med sin portal gir nå en tilgang til en ny kilde til kapital for vekstselskaper som ikke utvanner eksisterende aksjonærer, sier han videre.

Les også: Seks måneder før den planlagte lanseringen av en regulatorisk sandkasse for fintech, beskrives prosessen i Finanstilsynet som «lukket»

Reagerer på nye regler

I september formidlet FundingPartner også et lån på 14 millioner kroner - i løpet av én time. Samtidig hevet FundingPartner taket på lån som kan bli formidlet på plattformen, fra 20 til 30 millioner kroner.

Til tross for stadig større volum, ble FundingPartner samt øvrige crowdfunding-selskaper tidligere i høst, nektet å være påkoblet det offentlige gjeldsregisteret.

Her var ikke Bore alene om å reagere. I et intervju med Shifter mente Perx-sjef Morten Grusd at de nye reglene var en uthuling av hensikten med opprettelsen av registeret, fordi andre aktører i finansmarkedet ikke får se lånene som er formidlet gjennom folkefinansiering.

– Man kan selvfølgelig argumentere med at vi og andre plattformer er små i dag, men det er bare å se til Sverige, hvordan folkefinansiering har vokst. Den ledene aktøren innenfor vårt segment, har allerede lånt ut 2 milliarder kroner og flere følger etter, fortalte han.

Les også: En knapp time var alt som skulle til for å fylle tidenes største norske «folkelån»