Gustav M. Witzøe (25). Foto: Gry Traaen

Milliardarving speidet etter gode startups på The Shift: "Det er noen som er veldig ivrige på å fortelle om ideene sine, og det er en god grunn til å være her."

Publisert Sist oppdatert

Investor og laksearving Gustav Witzøe (24) håper han kan bidra overfor unge oppstartselskaper gjennom å selv være ung. Og her er det han ser etter. 

SalMar-arvingen kunne helt sikkert fått andre til å presentere konklusjonene for seg, men vil helst være til stede der det skjer. På startup-konferansen The Shift var dollarmilliardæren en attraktiv mann.

Det er noen som er veldig ivrige på å fortelle om ideene sine, og det er en god grunn til å være her, sier Witzøe.

Investorene må gjøre seg attraktive

Nylig investerte Witzøe fire millioner kroner i oppstartselskapet Key Butler, som fikser alt som har med Airbnb-utleien din.

Hvordan skal oppstartselskapene gjøre seg attraktive for deg?

Nå har jeg nettopp hørt på en presentasjon her inne at man skal tenke omvendt. Det er investorene som skal gjøre seg attraktive for selskapene - så det er gründerne som sitter med makten, tydeligvis, sier han.

Og hva har du da å tilby? 

Jeg håper nå at vi har en del kompetanse, og at vi kan være med å bidra på den måten. Samtidig som at det er attraktivt å jobbe med unge investorer som kanskje skjønner bedre hvordan man tenker.

Hvordan finner du selskapene du skal investere i? 

Miljøet, og vi har sett litt på flere selskaper. I tillegg har jeg folk rundt meg som har gode innspill. Vi leter vi etter gode folk, med gode ideer, som har bra gjennomføringsevne, og som kan sette seg inn i det de driver med, sier han.

Er det norske startups du vil investere i?

Ja, det er det mest interessante. Og det er kanskje litt enklere også, både med språk, nærhet og kultur, sier han.

Og som det ble sagt på scenen her, så føler jeg at oppstartselskapene i Norge ikke har den egoismen og overlegenheten de har i for eksempel Silicon Valley.

På Forbes-lista

Witzøe arvet allerede i 2006 store deler av farens formue, og ble nylig rangert som verdens tredje yngste dollarmilliardær av magasinet Forbes. De estimerer formuen hans til 1,6 milliarder dollar. Ligningsformuen hans var, ifølge DN, ti milliarder kroner i 2016.

Hva får du ut av å være her?

Det samme som alle andre får ut av det. Jeg lærer litt, og hører noen interessante diskusjoner. Jeg får møte nye folk og komme litt inn i det miljøet som er i Norge. Folk her er veldig ivrige på å snakke med nye mennesker og høre forskjellige synspunkter, sier investoren.

Han har allerede investert i snapchat-utfordreren Gobi, utviklet på NTNU, kafékjeden Jordbærpikene og en rekke eiendommer i Trondheim, i tillegg til Key Butler.

Liker delingsøkonomi

Hvorfor ønsker du å gå inn i en krevende rolle som oppstartsinvestor, når du kunne investert mer tradisjonelt?

Jeg tenker at det er en fin måte å lære på. Det er ofte de samme spørsmålene som går igjen i de små selskapene som i de store, men det er mer oversiktlig i små selskaper. Og det er en fin måte å bidra til at norske startups kan komme seg opp og frem.

Er det én bransje du selv brenner for?

Det kan være hva som helst, men  jeg synes delingsøkonomien og ting som løser hverdagslige problemstillinger er fasinerende. Særlig når man tenker at dette burde jeg tenkt på selv, når produktet dukker opp, sier han.

Witzøe vil ikke kommentere om han har satt av en sum til investeringer i oppstartselskaper, og heller ikke hvordan han stiller seg til videre investeringer i bransjer som ligger nærmere familieselskapet SalMar.


Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt

Hør også vår seneste BMX-proffen som ble gründer, pitchet med backflip i isvann og landet tidenes crowdfunding. Didrik Dege Dimmen i FlowMotion om hvordan det er å gå på trynet på sykkel og i business. "Det var skikkelig «faen». Jeg tok meg selv i å dra på lesesalen og begynne å studere igjen. Det var en escape fra reality," forteller han om den dramatiske dagen da kamerastabilisator-startupen gikk på en kjempesmell. Hør hva som skjedde, og hvordan de reiste seg. Dessuten hete tips om å lykkes med crowdfunding, samt en del om fremtidsplanene. Med mer.

&nbsp