Jostein Sexe og Grete Sexe flytter til Afrika for å jobbe i Solar Village. Foto: Privat

Fra toppjobb i Forskningsrådet til solcelle-startup i Afrika: "Lenge vært en drøm"

Publisert Sist oppdatert

Solar Village rigger til videre vekst, og flyr familien Sexe til Zambia.

Til sommeren blir Jostein Sexe ny "Head of Finance and Administration" i Solar Village, det norske selskapet bak plantevernsprøyter på solenergi.

Han kommer fra stillingen som økonomidirektør i Norges Forskningsråd, og har tidligere jobbet som "Finance Manager" for Nutricia i Norge og Norden, samt som økonomisjef ved Ullevål og Lovisenberg sykehus.

– Det har lenge vært en drøm å reise utenlands for å jobbe og spesielt til Afrika, sier Sexe til Shifter.

Han har selv hatt foreldre som gjorde det samme, og sett gleden både under og etter oppholdet på Mali.

– Ellers er det viktig for meg at jeg får prøvd meg på noe nytt og utfordrende. Solar Village jobber med å lage en prosess mer bærekraftig samtidig som det kan hjelpe levevilkårene til småbøndene i Zambia, sier Sexe.

Les også: Sikrer maten med satellitter: Sensonomic fikk storkontrakt med FN

Hele familien flytter

Til Afrika flytter også hans kone Grete Sexe og deres to døtre, i et foreløpig toårs engasjement.

– Jeg har alltid vært drevet av nye utfordringer og dette blir jo nye utfordringer både faglig og kulturelt – og det driver meg.

Hun har blant annet vært "Country Manager" i Novasol, og i ni år selvstendig næringsdrivende innen handel med bærekraftige og etiske produkter.

– Min yrkesbakgrunn har gitt meg god forretningsforståelse, og noe av mest spennende jeg vet er å jobbe med forretningsutvikling, sier Sexe.

Større krav til struktur

I Zambia blir hun Solar Villages nye "Sales Manager".

– Dette vil være en variert jobb hvor man vil få prøve seg på mange områder, men hvor hovedfokus vil være mot økonomi og administrasjon av firmaet, sier Sexe.

– Hva ser du frem til?

– Jeg ser frem imot å bli kjent med Solar Village som jeg syns er et utrolig spennende firma, som jeg har stor tro på og som jeg mener har mye potensial, sier hun, og legger til:

– Samtidig gleder jeg meg til å bli kjent med nye mennesker med ulik bakgrunn og jobbe tett med et mangfold av nasjonaliteter.

Les også: Pitch om solceller i Elfenbenskysten overbeviste Arne Hjeltnes & co: Nå har ryktet om Wattero spredd seg på landsbygda

Nye markeder

Solar Village-gründer Peter Legat gleder seg over nyansettelsene.

– Jeg er kjempeglad for å få de to med på laget, og for få bygget en solid organisasjon slik at vi er klar for veksten som kommer fremover, sier han.

Selskapet teller nå 20 ansatte, og er i gang med prøver i nye markeder utover Zambia, deriblant Benin, Nigeria og Mozambique.

– Vi har fått vår første mindre ordre, men ser tydelig at det kan føre frem til ganske store ordre om ikke så lang tid, sier Legat.

I fjor vant selskapet en halv million euro i en konkurranse i regi av Nordic Climate Facility, et initiativ fra Nordisk utviklingsfond (NDF).

Selskapet hentet parallelt 1,7 millioner norske kroner i en kombinasjon av lån hos Innovasjon Norge, eksisterende og nye investorer.

Det du trenger å vite

  • Norges forskningsråd er en forskningspolitisk rådgiver for regjeringen og departementene og fordeler årlig rundt ti milliarder kroner til forsking og innovasjon.
  • Solar Village leverer plantevernsprøyter drevet på solenergi til småbønder på den afrikanske landsbygda der 95 prosent lever uten elektrisitet.