Gudmundur Ebenezer vant Angel Challenge i Bergen i sommer, nå skal han skrive for Shifter. Foto: Dan Taylor, www.dantaylorphotography.com

Han er Shifters nye «gründerpsykolog»: «I streben etter suksess glemmer startups det aller viktigste»

Publisert Sist oppdatert

I den frenetiske jakten på neste investering, kunde eller ansettelse – i en startupverden der det gjelder å fremstå som «vellykket», snakkes det sjelden om psykologien i å være gründer, mener psykolog Gudmundur Ebenezer, ny spaltist i Shifter.

I samarbeid med grunnleggeren av onlinepsykolog-tjenesten Lifekeys lanserer Shifter nå «Gründerpsykologen». I en serie artikler skal psykolog og tech-entreprenør Gudmundur Ebenezer skrive om psykologiske aspekter rundt det å være gründer og svare på spørsmål fra lesere. (Les første artikkel her.)

– Jeg tror det kan være lettere for meg å forstå disse problemstillingene som psykolog, siden jeg selv er gründer. Ofte vil det å vurdere situasjoner fra et psykologisk perspektiv gi viktig innsikt for de involverte. Jeg ønsker å bidra til at gründere står bedre rustet i møte med utfordringene som oppstår i en krevende og travel hverdag med både opp- og nedturer, sier Ebenezer.

Ebenezer har arbeidet både i det private og offentlige i flere år og har i tillegg internasjonal erfaring. Han startet tidligere i år Lifekeys som skal gjøre det lettere å søke mental hjelp for de som trenger hjelp, der brukere kan snakke med psykologer online på video.

I sommer vant selskapet en million kroner i investeringer fra Angel Challenge, for å kunne satse fullt på tjenesten. I teamet er det tre fulltid ansatte og 7 psykologer på deltid.

– Vår tjeneste i Lifekeys er for de som sliter med lettere psykiske vansker og de som ønsker psykolog hjelp uavhengig av om de har en psykisk lidelse. Tjenesten er ikke rettet mot alvorlig psykiske problemer.  Livet kan være krevende til tider og psykologer kan hjelpe folk i tider når folk trenger det mest. Det kan også være de som bare trenger noen råd fra en psykolog, sa Ebenezer den gangen.

Han viste til at det kan være ulike grunner til at folk ikke oppsøker psykolog, selv om de kanskje kunne trenge det. Noen ganger er det lang kjørevei, andre ganger kan det være vanskelig å få time, eller rett og slett bare en mental terskel.

Shifter har tidligere skrevet flere artikler om gründere og mental helse – og om hvordan mange ikke takler presset og sliter med angst eller depresjoner. Men det er også flere mer «hverdagslige» psykologiske problemstillinger rundt det å være gründer. I den første artikkelen tar «Gründerpsykologen» for seg hvordan startups bør tenke i møtet med potensielle investorer. Budskapet er at alt ikke bør handle om produkt og kapital, men at det også er viktig at personlighet og verdier hos investoren ikke er for forskjellig fra gründeren selv. Like barn leker best, og det samme gjelder nok også i relasjonen mellom gründer og investor, ifølge Ebenezer.

«Hvis gründeren selv er innadvendt og forsiktig, kan det være uheldig å ha en investor som er utadvendt og spontan,» skriver Ebenezer.

I første omgang vil Ebenezer ta opp ulike problemstillinger. Shifter og Ebenezer oppfordrer gründere og investorer til å sende inn spørsmål eller ønsket tema til ge@lifekeys.no. Alle henvendelser vil bli behandlet konfidensielt og anonymisert.