Tech-gründer Siri Warren vil inkludere de eldre med appen KAMA. Foto: Vilde Mebust Erichsen

Hundretusener eldre er digitalt isolert - «innbundet» app skal hjelpe dem

Publisert Sist oppdatert

Hvis bestemor verken er på Facebook eller forstår seg på «WhatsApp» - og i tillegg bor noen og tusen kilometer unna, hvordan inkluderes hun da? Tech-gründer Siri Warren har lett etter svar.

– Pick her up, but don’t let her get the best of you!

Ann Chamberlin (95) deler tips til håndtering av åtte uker gamle Almas skrik - over FaceTime fra Pennsylvania til Røa i Oslo.

– My life would been incredibly sad without this communication.

Helst kalles hun Mimmi. Eller bestemor og oldemor, men Siri Warren foretrekker førstnevnte om sin amerikanske farmor.

Ann Chamberlin (95) bor i Pennsylvania og prater ukentlig med barnbarnetet Siri Warren i Oslo over FaceTime. Foto: Vilde Mebust Erichsen

95-åringens øvrige familie bor i California, Montana og New Zealand. Avstanden ble tidligere visket ut med kostbare telefonsamtaler, deretter et etterlengtet lynkurs i FaceTime - og nå: KAMA, barnebarnets «eldre-app» - lanseringsklar i april.

Les også: Jobbet frem eldre-tech i turbotempo: No Isolation om prosessen bak den nye dingsen

Minimerer støy

– Mimmi er skarp og oppegående, men selv for meg kan det være frustrerende når brukergrensesnittet i digitale tjenester hele tiden endrer seg, sier Warren.

Tidligere har Shifter skrevet om No Isolation sin Komp, et nettbrett med en knapp som lar eldre holde kontakt med familien. I KAMA er familien samlet i en lukket gruppe. Støy er fjernet, tekst og bilder gjort større. Via små oppdrag inviterer appen til samtaler utover «siste nytt», all aktivitet lagres og bilder kan enkelt printes i fysisk form.

– Å ekskludere folk og elementer er noe av verdien. Teknologi er ofte et hinder når det eneste de eldre ønsker, er å ha kontakt med dem de er glad i.

KAMA er en «Whats App» for eldre. Den kan lastes ned i App store og Google Play - eller kjøpes i en fysisk og personlig bok. Foto: Irene Sandved Lunde

Sammen med med-gründer Daniela Krautsack fra Østerrike legger hun nå bak seg et arbeid med kartlegging av behov og produkt-testing på målgruppen. KAMA blir tilgjengelig i App store og Google Play - og som en fysisk bok med inkludert nettbrett og personlig hefte.

– De eldste er en litt vanskelig målgruppe. De har gjerne bestemt seg for at teknologi ikke er noe for dem, men å pakke teknologi inn i en kjent form, kan  trygge dem i overgangen til å bli mer digitale.

Les også: Nordisk IT-gigant lander ny deal: Betyr millioner for eldre-tech-gründere

Digitalt diskriminert

Med KAMA ønsker de tidligere THNK-studentene å løse et alvorlig samfunnsproblem: Norge er verdens mest digitaliserte samfunn, men 400.000 personer står utenfor, ifølge Aftenposten.

– Det er jo ikke alle som har en tech-barnebarn i nabolaget. Da er det fort gjort å bli ekskludert og isolert, sier Warren.

– Oh yes, bekrefter Mimmi over FaceTime.

– And I feel stupid when I have to ask for help all the time. I also have friends who doesn't handle technology at all. 

Familier kan først teste appen, deretter abonnere til en fast månedspris - og målet er 200.000 solgte apper innen 2020.

Peter Lammerhuber, toppsjef i et stort mediebyrå-nettverk, er inne som én av to investorer. I tillegg har Innovasjon Norge bidratt med støtte og prosjektet av del av miljøet på SoCentral og med i «Driv helseinkubator».

Les også: Monitech viste eldre-teknologi til hertugen: Nå håper de dronningen setter seg på sykkelen