Da «buzzen» kom til «rudebilstasjonen»: Riffla påmmfri med techstjup og grilla gründer
Innlegg av Ingibjörg Meyer-Myklestad, kommunikasjonsdirektør i Argentum Asset Management
Gründere, artificial intelligence, virtual reality, bitcoin, big data og disruptiv teknologi. «Kidsa må lære å kode» og realfagskompetansen må styrkes. At teknologikompetansen blant næringslivsledere, styrer og politikere mange steder er lav eller helt fraværende, ble dessverre forbigått mer i stillhet. Ingibjörg Meyer-Myklestad rapporterer fra Arendalsuka.
Arendal: Byen kjent for rifla påmmfri og fettdryppende munker fra Pollen. Den hadde et noe mer rufsete rykte for femten-tyve år siden, da mer kjent for dop og slåsskamper på «Rudebilstasjonen». Forrige uke var egentlig ikke så annerledes, men dopet er nå mer åndelig og de tilreisende slåss ikke med nevene, men om oppmerksomheten.
«Nesten-Øya»: Det var egentlig kun festivalbåndene som manglet i Arendal. Men så er jo nettopp stikkordene for disse fem dagene med sørlandsidyll «åpent for alle» og da passer festivalbånd dårlig. Men som alle gode festivaler, var det det likevel utsolgt før start. I dette tilfellet gjaldt det overnattingen. Allerede i januar stengte arendalshotellene ventelisten for rom da den bikket 500, men delingsøkonomien reddet mange tilreisende med priser til hotellnivå. Ryktene skal ha det til at arrangementet finansierte sydenferie for halve Arendals befolkning. Og man kan forstå at det er fristende å rømme byen når den invaderes av 716 arrangører, 200 boder og 300 pressefolk.
Grill med tech-krydder: Norges største bank inviterte til gründergrilling med østers. Sistnevnte var selvfølgelig ikke franske, men fra en lokal produsent. Debattpanelet var allerede lett grillet etter sommerferien, så her trengtes ingen oppvarming. Grillkullet var teknologi, for som under mange av ukens arrangementer, ble dette ordet flittig brukt. Det var i grunnen få temaer som ikke kunne knyttes opp mot teknologi. Og selv om Vegvesenets førerløse buss ikke fikk fritt leide i de brosteinsbelagte gatene, men måtte holde seg innenfor et inngjerdet område, så var det optimisme på agendaen. Med titler som «Teknologi møter politikk: Fremtiden er her» og «Teknologien som skal redde verden» var det ikke tvil om at ukens «buzzord» er på agendaen til både politikere og næringslivsnorge.
Andre populære ord var digi, artificial intelligence, virtual reality, bitcoin, big data og disruptiv teknologi. Her finnes det selvfølgelig gode norske oversettelser, men det høres jo unektelig kulere og mer oppdatert ut på engelsk. Det var også mye snakk om hvordan «kidsa må lære å kode» og at realfagskompetansen må styrkes i grunnskolen. At teknologikompetansen blant næringslivsledere, styrer og politikere mange steder er lav eller helt fraværende, ble dessverre forbigått i stillhet. For når vi beveger oss ned i materien på temaer som digitalisering av kommuner/helsesektoren/hele den offentlige sektoren/og så videre, kommer vi til kort, både når det gjelder hva som bør prioriteres og hvorfor. Alle er enige om at digitalisering og teknologiløft må til, men kunnskapen om hva det faktisk krever av ressurser og satsing er mangelfull. Og jeg forstår det godt. For undertegnedes kunnskap på disse områdene er også altfor lav og burde oppgraderes minst to versjoner. Det er bare det at det krever mer enn fem dager i Arendal og et seminar her og der for å kunne dykke under overflaten og holde seg der.
Tjuvholmen style: Vi teknologiinteresserte må jo innse at Arendalsuka er mer enn teknologiprat. Det er også den eneste uken i året hvor du kan gå inn i fremmedes seilbåter i Pollen uten å bli jaget bort. For seilbåter med store logoer er Arendalsukas russebuss. Og for virkelig å sikre seg at alle fikk med seg at de var der, hadde et av pr-byråene for anledningen også døpt om en bar.
De mange mennene i dress så også ut til å føle seg hjemme. Bortsett fra at sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen måtte hente menyen på Big Horn selv, var mye likt havnebassenget hjemme i hovedstaden. Med påslag på rundt femti prosent på egne Arendalsuka-menyer, nærmet vi oss Tjuvholmen-nivå. Men selv om prisene var høye, var vinglassene betraktelig mer sjenerøse. Slikt blir man glad av, selv når regnet pøser ned.
Og på onsdag kveld var det “rock n’roll” i køen inn til baren der alle til slutt ender, Madam Reiersen. Utenom noen slitne fjes, var det lite som tydet på at de besøkende var der for tredje kveld på rad. For om du tror det viktigste foregår på dagtid, tar du feil. I Arendal er utvidet arbeidstid stikkordet, selv med fagforeningene tett på. Også på den andre siden av Pollen var det hot stuff going on denne kvelden. Om det var inspirert av KrF sin flørt med Arbeiderpartiet, er uvisst:
Lookin' for a lover who needs another
Don't want another night on my own
Wanna share my love with a warm blooded lover
Wanna bring a wild man back home
Dagen derpå: En kald bris smøg seg gjennom de smale arendalsgatene torsdag morgen. Det var som om også værgudene visste at det snart var slutt på moroa og at neste uke ventet valgkamp uten festivalstemning, fettdryppende munker og rause hvitvinsglass i Pollen. Heldigvis er det kun sånn cirka 360 dager til neste gang. Denne tiden bør vi bruke til å gå fra snakking til handling. Det fordrer at norsk ledere, styrer og politikere tar seg tid til å gå i dybden på ukens «buzzord». Kun slik kan vi sikre at neste års diskusjoner handler om bunntråling i teknologiens verden i stedet for Wikipedia-forklaringer.