Kvinner i tech, Raja Skogland: Moren var feminist i den arabiske verden. Og lærte henne at ingenting var umulig
Raja Skogland i ShareMy3D vil at jenter skal slutte å tenke at det viktigste i livet er å være «søte, finne en kjekk mann og få barn».
Avtroppende leder Gøril Forbord i Technoport gikk nylig ut mot mannsdominansen i den nye teknologibransjen. Hun mente det var behov for mer “kvinnemas”, for å få flere kloke kvinner inn blant folka som skal gi norsk økonomi flere bein å stå på.
Shifter spør kvinner med tilknytning til tech-bransjen om hvordan det er å være kvinne i tech-bransjen, og hva som skal til for at det blir flere av dem. Anita Schjøll Brede, Beathe Due, Ida Faldbakken, Katherine Barrios, Jeanette Dyhre Kvisvik, Marianne Danielsen, Maria Amelie, og nå salgssjef Raja Skogland i ShareMy3D.
Jenter skjermes for risiko
Skogland er halvt marokkansk og halvt sveitsisk, og gift med en nordmann. Egentlig ser hun ikke den helt store forskjellen mellom menn og kvinner her i Norge, og at vi bor i et land der begge kjønn faktisk har muligheten til å bli tech-entreprenører hvis de ønsker det. Skogland tror det handler mer om «mindset», når ikke flere kvinner blir gründere.
Hun hevder jenter fra tidlig i barndommen blir skjermet for risiko.
− De skal oppføre seg pent, se søte ut, være forsiktige − mens gutta blir oppmuntret til å være eventyrlystne, utenfor komfortsonen, ja til og med «kjempe», hevder Skogland, og legger til:
− Å starte en business handler om å ta risiko, «kjempe» for det, tenke utenfor boksen og utfordre seg selv daglig.
Hun viser til hvordan gutta blir pushet på konkurranseinstinktet, mens jentene skal være ta hensyn og være omsorgsfulle. Da er det ikke så overraskende at det ikke er nok kvinner som blir tech-gründere, ifølge Skogland.
Må så gründerfrø
Skogland mener dette også viser seg ved at jenter og gutter fortsatt velger tradisjonelt når de skal begynne å studere. Kvinner vil bli sykepleiere eller lærere, mens menn studerer finans og ingeniørvitenskap, påpeker hun.
− I bunn og grunn må hele samfunnet jobbe hardere for å så gründerfrø i hodet på jentene, få dem til å slutte å tenke at det viktigste i livet er å være søte, finne en kjekk mann og få barn.
Jenter må lære at ingenting er umulig, ifølge Skogland. Og hvis foreldrene ikke fikser dette, må skolen, politikerne, media og resten av samfunnet jobbe for å få det til.
− Min mor var et sterkt forbilde. Hun var en kjent forfatter, filosof, feminist og aktivist i den arabiske verden. Hun utfordret meg om samfunnet og systemet, og spurte meg hvordan vi kunne gjøre verden til et bedre sted, forteller Skogland.
Hun tror det bidro til at hun selv har funnet sitt «kall» i startupverdenen.
− Gründere er visjonære folk som ønsker å påvirke verden, fastslår hun.
Krevende familieliv
Skogland mener vi må være ærlig på at balansen mellom gründerlivet og familien kan være krevende.
− Det kan være fristende å jobbe døgnet rundt, noe som ikke passer med å ha familie, små barn og ta vare på et hjem. Min norske mann er feminist og støtter meg fullt ut, men en gang spøkte han med at han ikke var sikker på om han ville giftet seg med meg, dersom han visste at jeg var en slik gründertype, sier hun.
Da de først møttes, jobbet hun i en bank i Sveits, og hadde en trygg og tydelig karriere foran seg.
− Men da vi flyttet til Norge, følte jeg det var riktig tid og sted for å gå inn i startupbransjen. Så jeg droppet fast inntekt, stabilitet og karrieren som bankkvinne. Forlot komfortsonen og fulgte mine drømmer.
Hun mener at alt bør ligge til rette for at flere norske kvinner kan gjøre det samme, og at vi vil se en ny generasjon kvinnelige ledere og entreprenører.