Maren Hjort Bauer i Katapult Ocean mener nordmenn har et helt eget forhold til havet. Foto: Torill Henriksen

Maren Hjorth Bauer: – Vi har visumordninger for fotballspillere. Vi bør få det samme for gründere som ønsker å gjøre en forskjell.

Publisert Sist oppdatert

Lederen for Katapult Ocean vil skape en global hub for havteknologi, men skulle gjerne sett at Norge gjorde det lettere for gründerne som kommer hit.

Maren Hjorth Bauer tok turen innom Shifters sommmerbåt, Entrepreneurship-medlemmet Christian Radich, for å fortelle om et spennende år og dele planer for fremtiden. Det er imidlertid ikke alt hun er like fornøyd med.

-- Norge er ledende innen havtech, men hvordan blir vi en global hub som tiltrekker seg internasjonalt talent og startups?  Jo, vi må gjøre det lett for både lokale gründere og for gründere utenfra å komme hit for å jobbe. Visumordningene er for eksempel en begrensning på lengden av vårt akseleratorprogram, sier hun og legger til:

– Vi har visumordninger for fotballspillere. Vi bør få det samme for gründere som ønsker å gjøre en forskjell.

Hun føyer seg dermed til den etterhvert store gruppen av startup-profiler som vil ha ordninger som legger til rette for at gründere kan jobbe i landet, samt hente arbeidskraft fra hele verden. Sean Percival i Whereby (tidligere appear.in) og Sigrun Syverud i Fjong var blant de som frontet saken tidligere i sommer her i Shifter.

Resultatene så langt

Til tross for at Mare Hjorth Bauer gjerne skulle sett endringer på dette området, er det god vind i seilene for havakseleratoren. Til det første programmet som startet i vinter, hentet hun 4 millioner dollar fra profesjonelle investorer fra 6 land over tre kontinenter. Katapult Ocean har så langt investert i elleve startups. Samtlige av selskapene skal ha nådd milepæler i løpet av og etter programmet.

Blant selskapene var norske Brim Explorer, som har sin første båt klar om én måned, og starter bookinger fra oktober. Også britiske «Ocean Bottle» fikk inn 2000 prosent flere "backere" på sin Indiegogo-kampanje enn planlagt, og leverer i september drikkeflasker av resirkulert havplast til 88 land.

– Det er bra å se at de nå får kunder og lykkes med å hente kapital. Dette er en tidlig bekreftelse av at våre investeringsvalg har vært gode, sier Hjort Bauer.

Nå er Katapult Ocean i gang med å finne selskaper til neste runde som starter i november.

– Vi jobber med ledende selskaper, investorer og forskningsinstitusjoner for å hjelpe dem med hvordan de best jobber med startups, eksempelvis som pilot-kunder, investorer eller mentorer. Vårt økosystem består av opp mot 1000 mennesker. Effekten av det vi gjør er vesentlig større enn det som direkte kommer ut av de selskapene vi investerer i, sier hun.

For mye dommedags-prat

Hjorth Bauer mener det ligger en kjempestor forretningsmulighet i krysningspunktet hav, bærekraft og teknologi nå. Og det var dette, samt ønsket om å bidra til en bedre morgendag, som gjorde at Bauer tok steget fra å jobbe i de store bedriftene til å starte noe eget.

– Jeg har alltid hatt lyst til å starte noe og samtidig gjøre en endring. Når man ser hvor mange andre som har den samme driven, og ønsker å endre kurs, tror jeg vi kan klare det, forteller hun, men legger til at for å få til det, må vi slutte å se mørkt på fremtiden.

– Vi må endre på «narrativet». Den dommedagspraten mister man energien av. Vi må heller vise frem de gründerne som gjør noe for å endre fremtiden, slik at neste generasjon også kommer ut av skolen, ser at det er mulig og vil gjøre det samme.

-- Vi må heie frem de som gjør det bra, oppfordrer hun.

Unikt forhold til havet

– Hvordan er ditt eget forhold til havet?

– Jeg har vokst opp i Oslo i en familie som var veldig glad i havet. Det var seiling, dykking, windsurfing, padling og fisking fra jeg var liten.  Jeg har alltid vært en badenymfe og glad i vannet. Så egentlig er det litt rart at jeg aldri tok dykkerlappen, men heller gikk for fallskjerm-lappen, sier hun.

Og Bauer mener nordmenn generelt har et helt unikt forhold til havet.

– Vi tar det nesten for gitt. Vi har vokst opp ved havet, fisket krabber og dykket i kaldt vann. Det gir oss et helt annet forhold til havet enn folk på andre deler av kontinentet, sier hun og legger til:

– For meg er det en ro i å sitte og bare se på havet.

– Hva er drømme-scenarioet for høsten?

– Det er å finne de tolv fantastiske selskapene til neste akselerator-runde. Så skal jeg hente et større fond, slik at vi kan investere i og hjelpe flere selskaper.