Key Butler sluker Easybnb.
Oscar Hellenes og hans team har ekspandert i høyt tempo de siste månedene. Laksearving Gustav Witzøe investerte nylig fire millioner kroner i startupen som hjelper deg å leie ut på Airbnb. Før det igjen var det ikke lenge siden forrige finansieringsrunde. De slo seg i tillegg sammen med danske Key Butler, og skiftet navn fra Lotel til Key Butler. De kjøpte også opp svenske Tophost. Nå har de kjøpt Easybnb, sin norske lillebror.
– Vi leverer en tjeneste som er veldig kompleks, og krever mye. For å levere til en lav pris til kundene, må vi jo hjelpe mange huseiere, for at ting skal gå rundt. Så derfor gir dette kjøpet veldig mening, slik at det blir større volum og flere leiligheter å spre kostnader på, sier gründer Oscar Hellenes.
Key Butler (tidligere Lotel) har flere kunder enn Easybnb, ifølge Hellenes, men skal ha et godt rykte i markedet.
Kameratkamp
Hellenes har muligens hatt det litt lettere enn normalt i vurderingen av om teamene i de to startupene kommer til å være en god match.
– Jeg og to av de to som startet Easybnb har gått på Handelshøyskolen sammen. Vi har kjent til hverandre hele tiden, og da vi snakket med hverandre i lavsesongen, kom vi frem til at dette var en vinn-vinn-mulighet for begge parter, sier Hellenes ,som altså studerte sammen med Jacob Mørch og Carl Christian Elingsen som var med i teamet som gründet Easybnb.
– Men hvordan har det seg at studenter fra samme årskullet starter konkurrerende tjenester?
– Vi var først ute, men det første året opplevde vi at etterspørselen var større enn vi hadde kapasitet til. Vi måtte si nei til huseiere, og slik sett var det et vakuum i markedet, sier Hellenes.
– Men hvordan reagerer man egentlig når klassekamerater starter opp en konkurrent?
– Det er jo naturlig at man synes det er kjipt. Men konkurransen var skjerpende og konstruktiv, og har gjort at vi hele tiden må ha vært enda mere på ballen, for å gjøre de riktige tingene og levere en god tjeneste, og det er jeg jo takknemlig for.
– Så dette var ikke den hemmelige planen hele veien?
– Nei, vi var erkerivaler, frem til vi nå ble gode venner og kolleger.
20-milllionersmarkedet
Siden oppstarten har Lotel (nå Key Butler) leid ut Airbnb-boliger for nesten ti millioner kroner. Og etter fusjonen med Key Butler er selskapet til stede i Oslo, Bergen, Trondheim, København, Stockholm og Amsterdam, men med et hovedfokus på Norden. Nå skal de også inn i hyttemarkedet, først i Norge og Danmark.
– Mange har hytter på fjellet og sjøen som de ønsker å leie ut. Nå øker vi den fysiske tilstedeværelsen også der. I Danmark er hyttemarkedet veldig stort om sommeren, så vi vil få tjenesten opp å gå nå før sommeren. Så skal vi være på plass i det norske hyttemarkedet før vinteren – noe vi gleder oss veldig til.
– Hvilke andre konkurrenter finnes der ute nå, og skal dere videre ut i verden?
– I alle de store metropolene er det minst en startup som oss. Nå konsentrerer vi oss om byene og hyttemarkedet i Norden, det utgjør et marked på 20 millioner mennesker. Vi har ikke behov for å være størst i Europa eller verden. Vi er opptatt av å levere en god tjeneste til kundene våre, og at de skal være fornøyd, at vi skaper en butikk som går rundt, så får vi ta det som det kommer, sier Hellenes.
Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Shifter tester ut et nytt podcast-format.
Lucas Weldeghebriel, journalist i Shifter diskuterer med Salvador Baille om ting som har skjedd i internettøkonomien de siste ukene.
1. Snapsale vs Schibsted. Er Schibsted en skurk? Eller var gründerne naive? Saken bærer preg av følelser og idealisme, men lite analyse.
2. Amazon og Facebook har sluppet kvartalstallene. Hva forteller de om selskapenes evne til å kommunisere? Og hvilken rolle relasjonen til aksjonærbasen spiller?
3. Vipps Go. Vipps fra betalingstjeneste til betalingsplattform?
4. Bitcoin i Skandiabanken. Hva skjer? En norsk etablert bank gir deg muligheten til å sjekke din bitcoin-beholdning.
5. The Economist vil regulere internettgigantene. Salvador mener det er en dårlig idé. Hør hvorfor.