Leder i Venstre, Guri Melby.Foto: Jil Yngland / NTB
Dette må Venstre gjøre for å kunne kalle seg et omstillingsparti
I helgen skal regjeringspartiet Venstre spikre politikken de skal gå til valg på. Omstilling ligger an til å bli et gjennomgående tema. Her er noen grep partiet må ta, om de skal få kalle seg et omstillingsparti, skriver Øystein E. Søreide, administrerende direktør i Abelia, og Karianne Tung, CEO i Technoport.
Venstre flørter tidvis med sperregrensen, men regjeringspartiet er likefult en maktfaktor å regne med. I dag sitter det venstrefolk i noen av de viktigste stolene rundt Kongens bord, spesielt om man tenker omstilling: næringsministeren, klima- og miljøministeren, kunnskaps- og integreringsministeren, samt kultur- og likestillingsministeren er alle fra Venstre.
Annonse
For partiet med den grønne logoen er omstilling et hett tema, men tittelen som omstillingsparti gir vi ikke gratis. Det krever viktige grep for gründerskap og vekst, høye digitale ambisjoner og tiltak som styrker grunnlaget for et kompetansetungt norsk næringsliv: nemlig forskning.
Her er noen grep Venstre må ta, om de skal få smykke seg med tittelen omstillingsparti.
Totalrenovere opsjonskatteordningen. Et av oppstartselskapenes viktigste vekstmidler er så smalt og så vanskelig at ingen bruker den. I snart 8 år har regjeringen flikket på den. Om de faktisk vil gjøre noe som funker, må de gjøre det nå. Det kan være nå eller aldri.
Utnytte EUs Green Deal. Dette er EUs plan for å gjøre unionen klimanøytral innen 2050. Den legger opp til investeringer på over 1000 milliarder euro. Minst hver fjerde krone skal brukes til å stimulere det grønne skiftet. Noen av disse enorme summene må komme norske bedrifter, spesielt oppstart- og vekstselskaper til gode. Venstre må være en pådriver for dette og vedta en ambisjon om å utnytte potensialet i EU-programmer.
Ta teknologien i bruk, på ekte. Utløser vi det enorme teknologiske potensialet som finnes og håndterer utfordringene som unektelig medfølger, er veien til en vellykket omstilling kort. Venstre kan og bør være en pådriver for dette. Det kan de eksempelvis gjøre ved å vedta at det offentlige skal dele all data som kan deles, gripe tak i nasjonal strategi for kunstig intelligens for å videreutvikle den og sikre lik rett til godt nett.
Ta til fornuften om forskning. Som partiet skriver selv. "Forskning er en forutsetning for innovasjon og for at vi skal kunne skape nye arbeidsplasser." I løpet av helgen skal de behandle et forslag om å "(…) trappe opp støtte til forskning opp mot tre prosent av statsbudsjettet". Det høres kanskje bra ut, men vil bety et kutt i forskningen siden regjeringen siden 2018 har brukt omtrent 4 prosent av statsbudsjettet på forskning og utvikling.
Ruste norske elever og lærere for den digital skolehverdag. Ifølge partiet selv, har Venstre vært et skoleparti så lenge det har eksistert. Men, det tradisjonsrike partiet er heller ikke fremmed for å drive innovasjon og la teknologi få spille en rolle, også i skolen. Elever og lærere med høy teknologisk forståelse, og sunn teknologiskepsis, vil bidra til å tette det enorme teknologiske kompetanseunderskuddet Norge lider av og dermed øke omstillingsevnen.
Annonse
Det ligger noe vakkert i at landets eldste parti kan være det mest omstillingsvennlige partiet. Med trykk på kan.