Innlegg

«Historier som dette sprer seg raskt og gjør det vanskeligere å rekruttere helt nødvendig utenlandsk kompetanse til Norge»

«Vi må ta bedre vare på de som prøver å skape noe,» skriver tidligere gründerdirektør og Gelato-topp Pål T. Næss, og reagerer på utkastelsen av den amerikanske gründeren Kyle Havlicek-McClenahan.

Takk til Shifter som løfter fram historien til Kyle Havlicek-McClenahan. Det er trist å lese at vi ikke er kommet lenger, og hvor rigide regler man må forholde seg til i UDI. Det må åpnes for tolkninger og unntak.

Under min tid som gründerdirektør i Innovasjon Norge snakket jeg ofte med unge studenter. Et råd jeg ga var følgende: "Dersom du har en idé og lurer på om du skal ta sjansen på å bli gründer, så gjør det. Her i Norge er det absolutt verste som kan skje er at du får en mye bedre CV."

Kyle tok sjansen. Etter sine studier i Trondheim har han vært aktiv i oppstartsmiljøet og med egne prosjekter. Dette skal vi heie på og takke ham for. Selskapet hans vokser og vil forhåpentligvis skape mange arbeidsplasser og inntekter til Norge. Vi trenger det.

I stedet sender Norge Kyle hjem til USA på grunna av for lite uttak av lønn i 2020. Da har Norge bommet totalt. Gründere skal ta lite lønn de første årene - det er helt avgjørende. Selv tok vi ikke ut noe lønn de første to årene vi bygget Gelato.

Norge trenger flere bein å stå på. Da må vi behandle de som skaper verdier i Norge, enten de er nordmenn eller fra utlandet, bedre enn dette. Historier som dette sprer seg raskt og gjør det vanskeligere å rekruttere helt nødvendig utenlandsk kompetanse til Norge.

Det er store forskjeller mellom å skape et selskap og det å jobbe i etablerte selskap eller i det offentlige. Vi må legge til rette for begge deler, og oppdatere regelverket.