Ikke så genialt å være ung gründer: "Gå noen runder i arbeidslivet først"
Unge suksessgründere er hyggelig lesning, men også langt sjeldnere enn mediebildet vil ha oss til å tro.
Både journalister og investorer elsker fortellingen om den unge gründeren. Den går som regel noe ala dette: En ung visjonær innser noe ingen andre har skjønt. Han eller hun dropper ut av studiene, for å satse alt. De koder en app på gutterommet. Et imperium bygges opp på rekordtid. Og de blir milliardærer før de har fylt 30.
I vår tid er det Evan Spiegel og Mark Zuckerberg som manifesterer denne arketypen om ungdommelig genialitet. Før det, var det Bill Gates og Steve Jobs.
Men det er farlig å la seg forlede av gode historier. Dette glansbildet av den unge gründeren har nemlig lite hold i forskningen.
MIT gjorde for noen år siden en studie av 2,7 millioner amerikanske startups. Her viser det seg at det er relativt få personer i 20-årene som stifter eget selskap. Og at de som gjør det, heller ikke gjør det spesielt bra.
Så hvem er det da som bærer tyngden av gründervirksomheten? Jo, det er 40-åringene. Ikke bare stifter denne aldersgruppen flest selskaper. Det er også langt mer sannsynlig at de lykkes. Stifter man en bedrift i 40 eller 50—årene, har man mer enn dobbelt så høy sannsynlighet for å skape en stor suksess som en 25-åring, viser tallene.
Norges gråe gull
Det har ikke vært lett å finne lignende forskning for Norge, men det er mye som tyder på at man ville se ganske like tendenser her.
Ser man for eksempel på hvilke norske bedrifter som overlever sine første fem leveår, er det bedriftene som stiftes av personer i alderen 35-44 år som har best odds: 53 prosent overlever, ifølge tall fra NyAnalyse. Til sammenligning er det kun 44 prosent av bedriftene som stiftes av de i alderen 16-24 år som overlever så lenge.
Tall som dette har fått Innovasjon Norge til å begynne å omtale eldre norske gründere som «Det gråe gullet».
Og statistikken burde kanskje også få noen headhuntere til å spørre seg selv hvor lenge de skal jage i flokk etter de samme unge, lovende tredve-og-noe-åringene.
Må kunne bransjen
Så hvorfor er det egentlig så viktig med noen ekstra år på baken?
En fellesnevner for de som lykkes som gründer, er at de kjenner bransjen godt. Selv med bare tre års arbeidserfaring innen bransjen man skal satse i, er sannsynligheten for å lykkes nesten doblet, ifølge MIT.
Dette viser noe alle som har jobbet med innovasjon vet: At idéer er billige. Det er gjennomføringen av dem som teller. Og det er ganske vanskelig å bygge opp et selskap og realisere en idé når man har begrenset erfaring.
Som leder av et oppstartsselskap må man ta raske avgjørelser på løpende bånd, hver dag. Og har man ikke en viss erfaring og magefølelse å lene seg på, er sannsynligheten for å gjøre unødvendige bommerter stor.
Med litt livserfaring er man som regel også mer bevisst på hva man ikke kan, slik at man har mulighet til å kompensere for dette.
En annen ting man vil mangle når man kommer rett fra skolebenken, er det faglige nettverket. Gjennom en karriere får man møtt mange spennende mennesker og knyttet gode vennskap, som kan vise seg å være uvurderlige den dagen man skal starte for seg selv.
Alt dette betyr selvsagt ikke at unge gründere ikke kan lykkes. Det har vi jo nok av bevis på. Men det finnes altså ytterst få Zuckerbergs der ute. Og med det i mente, er det nok verdt å tenke seg om en ekstra gang før man hopper av studiene for å satse alt på en lovende idé.
De fleste unge vil nok være mer tjent med å gå noen runder i arbeidslivet først, og bygge opp ferdighetene og erfaringen de trenger for å lykkes. Da kan man gi seg selv lov til å prøve og feile litt, innenfor den trygge rammen av fast lønn, tilstrekkelige ressurser og erfarne kolleger man kan lære av.
Aldri for sent
Og hva så med de som leser denne saken, og verken er 20 eller 40, men begynner å nærme seg pensjonsalder? Vel, håpet er på ingen måte ute da heller. MITs studie gir nemlig også denne aldergruppen gode odds for å lykkes som gründere. Maskinen du leser denne artikkelen på kan for eksempel spore røttene sine tilbake til amerikaneren Charles Flint. Han var 61 år gammel når han stiftet IBM.
Det er nok på tide å innrømme at selv i en verden som endrer seg i høygir, så er de gamle fortsatt eldst.
Øystein W. Høie - 36 år og fortsatt i yngste laget.