Advokatene Lise Gigernes og Jenny Sveen Hovda i Bull & Co advarer startups om det nye regelverket for forretningshemmeligheter.
Advokatene Lise Gigernes og Jenny Sveen Hovda i Bull & Co advarer startups om det nye regelverket for forretningshemmeligheter.

Strengere krav til startups som vil holde formelen for suksess hemmelig: Her er 8 gode råd

Den nye loven om forretningshemmeligheter, som trådte i kraft fra nyttår, stiller høyere krav til beskyttelsestiltak. Har man ikke rutiner og avtaler på plass, kan reglene bety at virksomhetens forretnings­hemmeligheter ikke lenger er beskyttet, skriver advokatduo.

Loven gjennomfører EUs direktiv om vern av forretningshemmeligheter og tar sikte på å øke konkurransekraften i det indre marked ved å gi forretningshemmeligheter lik beskyttelse. Direktivet gir én felles definisjon av hvilke former for utnyttelse av andres forretningshemmeligheter som er ulovlig. Videre slår direktivet fast at «reverse engineering» og parallell innovasjon må være tillatt.

Selv om forretningshemmeligheter har hatt vern gjennom lov og rettspraksis i Norge lenge, sammenlignet med tidligere rettstilstand, er nyheten i Norge at vi nå pålegges en klarere aktivitetsplikt for å beskytte forretningshemmelighetene.

Det er ikke lenger nok å vise til at noen urettmessig har utnyttet dem - man må selv også påvise at man har truffet egnede beskyttelsestiltak for å hindre at andre får tilgang til den eller utnytter den. Har man ikke tatt egnede grep for å beskytte forretningshemmeligheter, risikerer man å stå uten krav på erstatning dersom tidligere samarbeidspartnere utnytter dine hemmeligheter.

For å lese artikkelen må du ha abonnement på Shifter+

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Årsabonnement på SHIFTER+
3690,- per årBestill her

Månedsabonnement på SHIFTER+
369,- per mndBestill her

Jobber du i en oppstartsbedrift med sårbar økonomi? Kjøp SHIFTER+ til 1290,- per år

Bestill her

Jobber du i en oppstartsbedrift med sårbar økonomi? Kjøp SHIFTER+ til 129,- per mnd

Bestill her