Saga Robotics' Thorvald, en autonom landbruksrobot. Foto: Benjamin A. Ward

Landbruksroboten fra Ås gikk helt til topps i nordisk «foodtech»-kåring

Vilde Mebust Erichsen

Vilde Mebust Erichsen

Journalist

Publisert 31. oktober 2018

Saga Robotics ble beste «foodtech/agritech startup» under den nordiske finalen i Startup Awards. 

– Å vinne denne prisen er en stor anerkjennelse for oss, og den viser at norsk landbruk er smart landbruk, sier CEO Pål Johan From.

Se alle de norske vinnere nederst i saken. 

Selskapets hans står bak Thorvald, en autonom landbruksrobot som kan utføre en rekke oppgaver på gården, både i drivhus, tuneller, frukthager og ute på jordet.

Det første kommersielle bruksområdet for roboten blir lansert i 2019: Planter skal belyses med en UV-behandling for å forebygge fremkomst av meldugg på feks jordbær-, tomat- og agurkplanter.

Behandlingen må gjøres i mørket om natten og i et sakte, jevnt tempo. En jobb perfekt egnet for en robot, ifølge From.

– Vårt dyktige team av ingeniører fortjener virkelig denne prisen for alt det harde arbeidet og den gode innsatsen de legger ned i prosjektet. Prisen er med på å synliggjøre oss på en god måte som er viktig når vi nå skal posisjonere oss i markedet, sier From.

CEO Pål Johan From mottok prisen for beste nordiske startup i kategorien FoodTech/AgriTech.

Unik salgsstrategi

Saga Robotics er basert i Norge og Storbritannia – og er del av RAS-berry prosjektet: verdens største forskningsprosjektet innen landbruksrobotikk. Teamet er også valgt ut av Innovasjon Norge til å være med på The Explorer; en digital eksportkanal for norske grønne- og bærekraftige løsninger.

Foruten From består teamet av blant andre COO Ellen Altenborg – med lang erfaring fra Telenor. Hun har nå utviklet en salgsstrategi som er nytenkende innenfor landbruket, ifølge selskapet.

Istedenfor å tilby-pålegge bøndene å kjøpe kostbart utstyr og roboter, skal Thorvalds utførelser bli solgt som tjenester. Bøndene betaler per hektar eller per time, avhengig av oppgaven som blir utført.

Norske vinnere

657 vant for øvrig i kategorien «Best Coworking Space», tegneserieskaperen Josef Yohannes ble «Best Entrepreneurial Artist» – og Vipicash-gründeren Olivier Mukuta ble «Nordic Brave founder of the year 2018». Han vil blant annet koble flyktninger med startuper for å øke intergrering og innovasjon.

– Jeg håper denne prisen kan bidra til å inspirere andre til å tørre å ta sjanser, og benytte de mulighetene som finnes i Norge for å nå sine mål, sier Mukuta til Shifter.

Olivier Mukuta. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen