Disse gründerne skal sette pengene på startups med mangfold
Founder Collective Norway skal investere i selskaper som vanligvis får nei.
– Å sørge for at utradisjonelle miljøer får tilgang til kapital og erfaring, er ikke bare bra for gründere, jeg tror det vil forandre hele økonomien slik vi kjenner den i dag, sier No Isolation-gründer Karen Dolva.
Hun er blant de ti utvalgte norske gründerne i Founder Collective Norway, som på vegne av Unconventional Venture (UV) skal sikre mangfold i nordiske vekstselskaper.
– I dag er det ikke alltid de beste ideene som får finansiering, og det er ikke bare urettferdig, men også dårlig for bedriften, sier Inzpire.me-gründer Marie Mostad, som også har fått plass i kollektivet.
Les også: Suksessgründerens svar på Innovasjon Norges kvinnerapport: «Vi er ikke en stakkarslig gjeng»
Én prosent kvinner
Bak Unconventional Venture (UV) står norske Thea Messel, bosatt i Danmark. Fondet skal favne "underrepresented founders" som kvinner, LGBT-personer samt innvandrere og migranter, grupper tradisjonelt får nei fra etablerte investorer.
Fondets oppdrag springer ut av en fersk kartlegging av det nordiske funding-landskapet, signert UV og nederlandske Dealroom.co. Undersøkelsen bygger på data over fem år og inkluderer innsikt fra 3000 startups.
Rapporten viser i all hovedsak en skjevfordeling av venture-kapitalen der menn drar inn mesteparten.
Dårligst stilt er det i Danmark. Når venture-kapitalen skal fordeles, ender kun én prosent hos kvinner mens menn får 98 prosent.
"Best practice"
Blant norske selskaper viser tilsvarende tall en fordeling på 2 prosent kvinner og 80 prosent menn. Resterende 18 prosent inkluderer selskaper der minst én av gründere er kvinner.
– Dette er ting jeg tror folk egentlig har visst lenge, sier leder av Norsk Venturekapitalforening, Rikke Eckhoff Høvding, og legger til:
– Men nå får vi data. Det står svart på hvitt at det ikke er bra nok. Så skal det sies at dette er "diversity" kun fordelt på kjønn. Det er kanskje bare toppen av isfjellet.
Hun påpeker at en rekke selskaper har løftet denne problematikken internt, med både målinger og aktive grep for å øke mangfoldet, eksempelvis i investeringsteamene. Variasjonene fra selskap til selskap er imidlertid stor.
– På sikt kunne vi kanskje samlet en "best practice", slik at ikke alle sitter og finner mer eller mindre gode løsninger, men at vi kan finne noen felles løsninger som vi vet fungerer, foreslår Høvding.
Etablerer Founder Collective Norway
Det skal nå etableres en rekke "Founders Collective" på tvers av de nordiske landene.
I tillegg til Dolva og Mostad består Founder Collective Norway også av Christine Spiten, Sigrun Syverud, Merete Nygaard, Åste Einn, Kimberly Larsen, Lisa Nyvoll, Julie Hella Bauge og Karoline Sjødal Olsen.
– Fondet deler og promoterer verdier jeg identifiserer meg sterkt med. Jeg føler meg privilegert og takknemlig som får ta del i dette økosystemet for å støtte "ukonvensjonelle gründere", sier Nygaard.
Høvding i Venturekapitalforeningen tror fondet er det første av mange liknende "nisjefond" som vil dukke opp i tiden som kommer.
– Nye ting starter ofte med en nisje, og hvis de kan gå foran med dette og folk ser at de leverer avkastning, da tror jeg snøballen kommer til å rulle mye fortere.