Moina Tamuly og Sondre Tagestad i Ntention sammen med planetforsker Pascal Lee ved SETI Institute og Mars Institute, samt direktør for NASA Haughton-Mars-prosjektet ved NASA Ames Research Center. Foto: Mars Institute/SETI Institute

Vurderte å legge ned tidligere i år: Nå samarbeider Ntention med NASA-partner

De norske gründerne bak high-tech-hanskene sikter mot månen, bokstavelig talt.

Publisert Sist oppdatert

NASA-støttede Haughton-Mars Project kunngjorde nylig at testingen av en ny romdrakt utstyrt med smarte astronauthansker var vellykket.

Bak hanskekonseptet står den norske startupen Ntention, tidligere Arveng Technologies.

I sommer fortalte gründerne Moina Tamuly og Magnus Arveng Shifter om hvordan de snudde opp ned på planen for selskapet, som for tre år siden ble kjent for utvikling av en hanske som kunne brukes til å fly droner med kroppsbevegelser.

– Droner var kult og litt i vinden. Men vi har alltid drømt større, sa Arveng i august. Han fortalte samtidig at mangelen på en klar retning for selskapet tidligere i år fremprovoserte tanker om å "legge ned hele sjappa".

Nå har pipen fått en annen lyd. Om få år kan den norske gründerideen være en del av den neste amerikanske måneferden.

Møtte planetforsker

De to gründerne ble oppdaget da Tamuly, som er daglig leder i Ntention, gjennomførte en demonstrasjon av hansketeknologien under årets Subsea Valley-konferanse på Fornebu.

– Jeg brukte hansken vår til å styre en drone da vi møtte dr. Pascal Lee. Det ble fort klart at vi delte mange av de samme drømmene og visjonene for hva denne teknologien kan brukes til, forteller Tamuly i en pressemelding.

Lee er planetforsker ved SETI Institute og Mars Institute, og direktør for NASA Haughton-Mars-prosjektet ved NASA Ames Research Center.

Kort tid etter konferansen ble selskapet invitert til et forsknings- og verifiseringsprosjekt i Canada. Deretter ballet det på seg, og Ntention-teamet fikk etterhvert implementere sin teknologi i neste generasjons romdrakter, samt teste "Astronautic Smart Glove" i felten, nærmere bestemt verdens største ubebodde øy, Devon Island i arktisk Canada.

– Et av de mest magiske stedene et menneske kan oppleve på jorda, lyder Tamulys beskrivelse av øya.

– Og som om ikke det er nok så fikk vi inspirasjon og driv til å verifisere teknologien videre sammen med topp notch forskere på feltet, samt videreutvikle teknologien som gjør grensesnittet mellom mennesker og maskiner intuitive og sømløst, sier Tamuly.

Se video fra testingen på Devon Island her:

Måneferd

Det gikk knapt to måneder fra forskningsprosjektet startet til NASA Haugthon-Mars Project kunngjorde at det ble en suksess.

– Det gleder oss å se at en konsept-romdrakt utstyrt med en smarthanske kan være astronauters løsning for å kontrollere en rekke robotaktiviteter, noe som gjør forskning og undersøkelser på Månen, Mars og på andre destinasjoner i verdensrommet enklere å utføre, sier dr. Lee i en pressemelding fra rominstituttet SETI.

Han mener den norske løsningen kan bli en del av den neste amerikanske måneekspedisjonen som skal skje med Artemis-programmet 2024.