Oneflow-gründer Anders Hamnes.
Naivt å tro at man kan jobbe mindre fordi man er smartere: "Arrogant og nedlatende mot de som klarer å yte mer"
Innlegg av Anders Hamnes, gründer av Oneflow
Min erfaring er at de fleste unge og ambisiøse mennesker som jobber i et selskap med bra kultur, fint klarer minst 50 timer i uken, uten at det går på bekostning av kvalitet og effektivitet, skriver den Stockholms-baserte gründeren Anders Hamnes.
Jeg har aldri sagt at norske gründere jobber mindre eller har dårligere arbeidsmoral enn gründere i andre land. Gründere er en spesiell rase mennesker.
De har ofte noen ekstreme egenskaper, høy arbeidskapasitet og evne til å takle press og risiko. Min kritikk var rettet mot nordmenn generelt sett. Og jeg mener at nordmenn dessverre tjener for mye og har lavere arbeidsmoral enn svenskene.
La oss ta et lite regnestykke:
Når man har kommet litt i gang med sin startup ønsker gründerne å ansette selgere, utviklere og eventuelt andre roller. En IT-selger på 30 år, som er relativt dyktig, tjener gjerne 75.000 kroner per måned i Norge. I Sverige vil en tilsvarende profil tjene 50.000 kroner i måneden. Den svenske kronen er i dag nesten like sterk som den norske, så for å gjøre det enkelt kan vi anta at kroneverdien er den samme. Arbeidsgiveravgiften i Sverige for personer over 26 år ligger på 31,5 prosent, mens den i Norge kun er 14,1 prosent. Ganger man opp dette til ett år og legger på arbeidsgiveravgiften, så vil den norske IT selgeren koste selskapet 1.030.000 kroner, mens svensken koster 790.000 kroner. Dette utgjør en differanse på 30 prosent. I tillegg jobber svensken i snitt ca 1 time lenger enn nordmannen hver dag. Ja, jeg vet at det offisielle tallet er 37,5 timer i Norge og 40 timer i Sverige, men mitt anslag på én time er basert på egne observasjoner over mange år fra begge landene. Det innebærer at den svenske selgeren jobber 13 prosent mer enn sin norske motpart. Legger man sammen lønn og tid, så får man at den norske selgeren koster selskapet hele 43 prosent mer enn den svenske. Med andre ord, for hver krone man legger inn i lønnsbudsjettet, så vil man i Sverige få 43 prosent høyere avkastning på kronen. Dette er signifikant! Nordmenn tjener for mye. Og da har jeg ikke lagt inn omkringliggende kostnader som rekruttering, drift og andre støttefunksjoner som ville gjort regnestykket enda mer fordelaktig sett med svenske øyne.
Konsekvensen av dette er at svenske gründere har en stor konkurransefordel mot norske gründere.
Eiendomsdopet
Det er også en annen faktor som er med å ødelegge for oss nordmenn, og det er eiendomsmarkedet. En altfor stor andel av befolkningen har tjent millioner uten å måtte jobbe for det. Man legger seg om kvelden, og når man våkner neste morgen ligger det tusen kroner under hodeputen, skattefritt. Mange kjøper opp leiligheter for å leie ut videre til andre. Det skapes ingen samfunnsverdier av dette. I Sverige har man regulert bort denne muligheten slik at energien i folket og pengene strømmer i andre retninger, retninger som bidrar til å skape arbeidsplasser og samfunnsnytte. Eiendom har blitt som et dop for nordmenn. Og det bidrar til å gjøre oss enda rikere, og enda latere.
For mange år siden jobbet jeg som aksjeanalytiker i Oslo. De beste meglerne og analytikerne kom sjelden fra Oslo vest. De kom nesten utelukkende fra Oslo øst, andre byer som så opp til Oslo, eller landsbygden. Det er selvfølgelig fantastisk å bo i et land med høy velferd og god økonomi, men om man legger for mye lønn og luksus i lommene til folk flest, ja da blir de mette og late.
Jobber 60 timer
Enkelte hevder at det ikke er antall timer som teller, men hvor smart man jobber. Dette er jeg sterkt uenig i. Begge deler teller så klart!
I Norge har man vedtatt 37,5 timers arbeidsuke. Dette er et nivå som er lagt for at alle skal klare det, uansett alder, type jobb eller forutsetninger. En 60 år gammel anleggsarbeider som arbeider ute om vinteren skal også klare 37,5 timer. Hvor lenge man klarer å jobbe effektivt og med høy intensitet er så klart høyst individuelt.
Selv jobber jeg 60 timer i uken i dag, og jeg har aldri jobbet så lite i hele mitt liv. Men jeg er nå i en familiesituasjon med barn og må prioritere annerledes.
Arrogant mot de som yter mer
En person som jobber 60 timers uke vil bruke 7,5 måneder på å prosessere like mye jobb som en «likeverdig» person gjør på ett år dersom han jobber 37,5 timer i uken. Min erfaring er at de fleste unge og ambisiøse mennesker som jobber i et selskap med bra kultur fint klarer minst 50 timer i uken, uten at det går på bekostning av kvalitet og effektivitet. Noen klarer mye mer, og andre mindre.
Jeg synes ikke vi skal etablere et nivå som en standard og si at «vi er så smarte, så vi trenger ikke jobbe mer». Implisitt, vi jobber så mye smartere enn dere andre og får gjort like mye på mindre tid. Det er naivt å tro på noe sånt, og da lurer man bare seg selv. Dessuten er det arrogant og nedlatende mot alle dem som faktisk klarer å yte mer. Vi er alle forskjellige, og vi har alle ulik kapasitet. Det er viktig at man respekterer hverandres ulikheter.
Innlegget er en oppfølger til Shifters tidligere saker om arbeidsmoral blant nordmenn. Les her:
1. Derfor går det bedre med gründere i Sverige enn i Norge: «Den norske arbeidsmoralen» pekes ut som en av årsakene
2. Norske startups om «svenskekritikken»: Nordmenn er kanskje blitt litt «tjukke» av oljen, men det handler om å jobbe smart, ikke lenge