Nordic Unmanned vant i fjor en historisk kontrakt med EUs byrå for sjøsikkerhet. Arkivfoto: Nordic Unmanned

Nordic Unmanned kjøper Staaker: Skal styrke ny drone-satsing

Publisert Sist oppdatert

Nordic Unmanned har kjøpt selskapet bak den norske dronen Staaker. 

Drone-selskapene samles nå i et felles kontor på Fornebu, melder uasnorway.no.

– Det nytter ikke å sitte stille i denne bransjen, sier Knut Roar Wiig, daglig leder i Nordic Unmanned, til UAS Norways medlemsavis.

Selskapet har som ambisjon å være en ledende droneleverandør i Europa. Teamet produserer droner som kan programmeres til å overvåke og samle inn data fra et bestemt område i sanntid.

Les også: MakeKit bygger drone i nasjonal skolesatsing: «Vi er i ferd med å miste hands on-kunnskap»

Skal styre ny satsing

Allerede i 2016 vant selskapet en millionkontrakt med Jernbaneverket som omfatter beredskap og inspeksjon av jernbanenettet i Norge. For ett år siden landet de også en historisk kontrakt med EUs byrå for sjøsikkerhet.

Oppkjøpet av Staaker skal ifølge uasnorway.no styrke selskapets satsing på politi- og forsvarsmarkedet.

– Det er et veldig robust produkt, som tåler både norske vintertemperaturer og salt miljø veldig godt. Det er et ypperlig utgangspunkt for militær bruk, sier Wiig videre.

Staaker har så langt vært fokusert mot forbrukermarkedet. Dronen kan følge bevegelser og filme underveis i en aktivitet via en "tracker" på håndleddet.

For tre år banket kinesiske storinvestorer på døren. De ønsket å ta hele den aktuelle emisjonsrunden.

– Vi er klar over og respekterer kulturforskjellen mellom Norge og Asia. Vi tar til oss det David Almström sier om kinesiske eiere i vurderingen av hvem vi vil ha med i denne finansieringsrunden, sa daværende daglig leder, Ole Jørgen Seeland, til Shifter.

Almström hadde på tidspunktet jobbet 15 år i Kina og har tidligere uttalt følgende i et intervju med Shifter:

– Min erfaring tilsier at kinesiske forretningsfolk er veldig direkte og utålmodige. Lederstilen er hierarkisk og de er veldig detaljstyrende. Å få en stor kinesisk eier i et norsk selskap kan skape mange problemer.

Aksjonærene i The Staaker Company AS har ifølge nettstedet blitt aksjonærer i Nordic Unmanned AS. Partene ønsker ikke å gå i detalj på avtalen for øvrig.

Les også: Snudde opp ned på planen: Derfor droppet Ntention å produsere drone-hansken