Nordisk fond i japansk stil: Slik lander du NordicNinja VC som din investor
Før du frir til Claes Mikko Nilsen i det nye nordiske fondet NordicNinja VC, bør du ha referansene i orden. Og aller helst en WOW-faktor.
Fondet på 100 millioner euro ble lansert i februar, og skal investere i nordiske og baltiske tech-scaleups. De gjennomførte nylig sin første investering, i det finske mobility-selskapet MaaS Global. Ytterligere tre investeringer er nært forestående.
NordicNinja VC samarbeider tett med store aktører som Honda, Panasonic, Omron og Japan Bank for International Cooperation (JBIC), og skal ifølge investeringsdirektør Claes Mikko Nilsen fungere som en "port mellom det nordiske økosystemet og Asia, gjennom Japan".
– Japan er ikke akkurat synonymt med startups. Men det er store endringer er på gang, sier han.
Samtidig vil linken mellom Norden og Japan bidra til å bygge økosystemet i det asiatiske landet, tror investeringsdirektøren.
– Fondet kunne blitt til hvor som helst i verden, men vi landet i Norden. Her er det bygget et økosystem med interesse for startups - og til og med "unicorns". Det har ikke Japan i samme grad. Der dreier det seg om stor industri. Samtidig vet man at store endringer kommer, og man må aktivere seg i ny form for innovasjon. Så veksten innenfor startups vil bli enorm i Japan, sier han.
Og den eneste grunnet til at fondet havnet i Helsinki, var direkteflyet.
– Så vi ser på hele Norden, slår han fast - og røper hvordan selskapet ditt lander NordicNinja VC som investor.
– Hvordan vurderer dere en startup?
– Vi er nye på markedet, og har fem ansatte. Med et så lite team, legger vi mye vekt på referanser og kontakter, og som regel andre investorer i selskapet. På dette nivået har en stor del allerede noen andre med, for eksempel en sterk tidligfase-investor.
– Hva bør man ha klart før man tar kontakt med deg?
– Vi er veldig åpne. Alt av tech er interessant, og særlig robotics, AI og helse-tech. Vi har imidlertid ikke spesialkunnskap innen krypto, life science og gaming.
– Før noen tar kontakt bør de likevel ha referansene i orden. Og helst skal det være andre med på runden allerede.
– Hvordan ser et typisk møte ut hos dere?
– Typisk får vi først en introduksjon via epost eller samtale med en annen investor. Hvis vi takker ja til et møte, vil det vare i omtrent en halvtime. Vi må være på lag med entreprenøren, og vil at det skal gå fort og effektivt.
– Hvis møtet er interessant nok, vil vi gå videre med mer langvarige diskusjoner.
– Vi vet også at penger i seg selv ikke holder. Selskaper i vårt marked gjør sin analyse av potensielle investorer globalt, og er ikke bare desperat etter penger. De må selvsagt være interessant for oss, men vi må også tilby "added value".
– Hvordan ser prosessen ut i ettertid?
– Selve investeringsprosessen er ganske lett. Det er en komité på fire personer i Helsinki som gjør vurderingene og beslutningene. Men stilen er ganske japansk, kan man si. Vi går detaljert til verks.
– Hvis vi sier nei - som oftest skjer - vil vi likevel passe på at prosessen har verdi for selskapet. Så vi hjelper gjerne til med å formidle kontakt med andre investorer, for eksempel.
– Hvor lang er en typisk investeringsprosess?
– Introduksjonen tar vi på en halvtime omtrent. Hvis det fortsatt er interessant, får vi nærmere informasjon og detaljer, og casen kan da gå videre til en investeringskomité som bruker et par uker til en måned på sine vurderinger.
– Etter den første vurderingen kan det ta alt fra noen dager til én måned eller to før vi får den andre investeringsbeslutningen fra komitéen.
– Etter dette - noen dager til en måned eller to, får vi den andre investeringskomitebeslutningen.
– Hvilke krav stilles det ved investering?
– Det kommer an på selskapet. Vi går som sagt ganske detaljert til verks, men på dette nivået er det gjerne veldig dekkende spreadsheets og info tilgjengelig. Mange har allerede en av "the big four" (KPMG, EY, Deloitte eller PwC) inne allerede.
– Vi har ingen minimum eller maksimum på eierandel eller verdivurdering, og er åpen for både equity og konvertible lån.
– Hvor mye investerer dere, og følger dere opp?
– Selskapene bør søke mellom 2 og 5 millioner euro fra oss, men totalrunden kan gjerne være større. Vi har satt av maksimum 10 millioner euro per case. Er vi fornøyd, er det ingenting i veien for at vi kan gjøre follow up-investeringer.
– Hva er din turn-off?
– På dette nivået antar man at ting er på stell med teknologi og marked. Mye kan spille inn, men det eneste som har vært likt i alt det bra jeg har sett, er at teamet er tilpasningsdyktig.
– Det handler om tillit. Risikoinvesteringer er vår oppgave. Vi må ha guts. Men vi må også forsøke å minimerer risikoen der det er mulig. Da må teamet kunne tilpasse seg.
– Hva er din turn-on?
– Når jeg har fått WOW-effekten av teamet, og ikke nødvendigvis produktet. I oppfølging er en god referanse fra en investor eller interesse fra en stor kunde alltid interessant.
– Hva er ditt verdiforslag? Hvorfor velge NordicNinja VC?
– De vi investerer i har mulighet til å ekspandere hvor som helst i verden. Men linken til Asia og Japan er definitivt merverdien vi kan bringe til torgs.
– Samtidig blir man ikke bundet til de store etablerte selskapene, men får likevel veldig god tilgang.
– Tar dere styreposisjoner i selskapet dere investerer i?
– Vi kan ta både leder-roller og styreverv, eller ingen rolle i det hele tatt. Det kommer an på merverdien vi har å tilby.
– Hva bidrar dere med fra en eventuell styreposisjon?
– Styrets rolle er å optimalisere firmaet. Investorer kan bidra med struktur, ikke for å kontrollere, for å støtte og gi retningslinjer, og finne de beste personene for oppgaven. Men vår største merverdi er definitivt Asia-linken.
– Hvilke områder er hypet?
– Det er vanskelig å nevne noen åpenbare. Vi er i en fase der vi har kommet i gang med å digitalisere. Til tross for at det er mye skremmende, for eksempel spådommer om arbeidsplasser som forsvinner, er vi digi-optimister. Vi ser hvor mye bra som lages. Jeg vil heller nevne en bransje som trenger mer hype, og det er bygge- anleggsbransjen, som henger litt etter. Så dette er et shoutout fra markedet: hva bør "disruptes"?
– Hvis noen opplever et problem - prøv å fikse det! Risikokapitalen finnes.
– Viktigste trenden innen investeringer akkurat nå?
– Det første selskapet vi gikk inn i, er i mobility. Det er en grunn til det. Store endringer er på gang innen daglig bruk av personlig privat logistikk. Ved hjelp av teknologi trenger man snart ikke tenke på egne mobility-behov.
– Går du for en Unicorn eller en Zebra?
– Her er jeg fleksibel. I min gamle verden, innen engleinvesteringer, støttet statistikken early exit, og dermed Zebras. På vårt nivå nå er det muligheter for å se hva som blir stort, og rent matematisk krever at man sikter på Unicorns. Dessuten gjør global kapital og likviditet det lettere og lettere å bli Unicorns. Man må tenke stort.
– Det er interessant å merke seg at fellesnevneren til mange vellykkede selskaper er hvilket år de ble grunnlagt. Det vil si at markedet var modent da de skulle inn den viktigste vekstfasen.
– Nevn en ting du smertefullt har fått erfare som investor.
– Jeg er rookie i VC-verdenen.
– Hvilken bok har gitt deg mest utbytte profesjonelt?
– Rework var veldig interessant da jeg leste den i 2010. Jeg hadde kommet i gang og Finland levde i post-Nokia-fasen, og alt var ganske dystert. Jeg var med å bygge det finske startup-økosystemet, og tok med meg mye av attityden fra den boken.
Se flere investor-intervjuer her.