Ducky, EntrepreneurShip One, Byspire og Nyby var blant startupene som pitchet på Folk Oslo, da investorer fra Malaysia var i byen. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

Norske tech-profiler pitchet for malaysiske investorer: Men Asia var fortsatt et stykke frem

Publisert Sist oppdatert

Noen av dem snuser imidlertid på markedene i øst. 

Denne uken var Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) på norgesbesøk. MDEC er et myndighetseid organ, ansvarlig for å drive frem den digitale økonomien i Malaysia -- med seg hadde de noen av de fremste tech-investeringsfondene i landet. Programmet har vært fullpakket -- og på Folk i Oslo torsdag kveld fikk åtte oppstarter pitche à la Pecha Kutcha, "pitching med punch". Dstartupene var Nyby, Xplorico, Playpulse, Ducky, TikkTalk, EntrepreneurShip, Remarkable og Byspire.

Ducky fortalte om plattformen som skal inspirere folk til å være mer miljøvennlige, med utgangspunkt med endringer man kan gjøre i sitt eget liv. I etterkant av pitchen forteller Silje Solberg -- en av co-founderne -- at de inntil videre ikke har vurdert asiatiske investorer, men at det uansett er viktig for dem å forstå de ulike markedene.

-- Dette er en fin måte å få undersøkt hva som kan være mulig i fremtiden, og knytte viktige kontakter. Først vil vi "naile" det norske markedet. Vi jobber med å sette opp vår skalerbare salgsmodell, slik at vi enkelt kan ta tjenestene våre ut til europeiske og amerikanske selskaper, sier Solberg til Shifter.

I pitchen fortalte Solberg om bakgrunnen for at Ducky ble gründet.

-- Fire av fem mangler motivasjon og kunnskap for å ta bærekraftige valg i hverdagen. Vi kjente på frustrasjon over å ikke vite om de miljøvennlige tiltakene vi gjorde, betød noe i det hele tatt. Derfor utviklet vi vår datadrevne plattform som hjelper bedrifter og kommuner bryte ned klimamål og strategier i enkle tiltak folk kan gjøre, og viser effekten når alle jobber mot samme mål, sa Solberg til publikum.

Plattformen er basert på konsumbasert data -- som gjør at man kan måle individuelle klimahandlinger, som for eksempel forskjellen det vil utgjøre å sykle til jobben eller å velge et vegetarmåltid i kantinen. Dette vil det i sin tur være mulig å visualisere, og dette skal drive motivasjonen til å velge mer klimavennlig.

Nathan Bird, Silje Solberg og Mads Simonsen fra Ducky. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

-- Et slags FN for havet

Johan Brand -- Kahoot- og EntrepreneurShip-gründeren (som også er en Shifter-investor) -- hadde kommet til Folk for å fortelle om startupsprosjektet han håper at en dag vil bli verdensomspennende. Han sier at Malaysia vil være potensielt viktig i å skape en flåte globalt -- EntrepreneurShipX.

-- Vi i EntrepreneurShip skal jo ta med oss hele verden, så det er helt klart relevant å se til Malaysia. De er en ganske stor kystnasjon, og det er viktig å få med dem. En liten baktanke med å si ja til å delta her var at vi trenger den typen nasjoner -- som skal opp og frem -- og som kjenner vekten av Kina.

Brand påpekte fra scenen hvordan havet dekker store deler av jordens overflate, men som i stor grad ikke er eid av noen stater. Dette vil på sikt være -- og har allerede blitt -- til gjenstand for en drakamp mellom land som vil ha særrettigheter til fiskeri og andre ressurser havet tilbyr.

Johan Brand -- gründeren bak Kahoot og EntrepreneurShip AS -- vil skape en verdensomspennende flåte av skip og inspirere til et "FN for havet". Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

-- Nå er Kina i ferd med å bygge verdens største marine, og dette går rett inn i den enorme disputten at store deler av havet ikke er eid av noen. Så vi kommer til å trenge et slags FN for havet, og da er land som Malaysia og andre kystnasjoner utrolig viktige for oss.

-- Muliggjør morgendagens velferdssamfunn

Nyby, selskapet som vil gjøre det "enkelt å be om hjelp, og enkelt å bidra", var også på plass. Nyby er en app, men på nettsiden betegner de seg som en måte å organisere velferdssamfunnet.

Nyby-gründerne Kristina Tuhus og Fredrik Gulowsen hadde også møtt frem til pitching på Folk. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

-- Å komme hit til Folk er en veldig fin mulighet til å møte lokale gründere og startups som løser reelle problemer i samfunnet, og samtidig kjenne litt på det internasjonale markedet, når investorer fra Malaysia er her. Det er ikke sikkert at dét er det første markedet vi drar til, men samtidig er det veldig interessant at de er her, fordi de jo da viser interesse for det som skjer i Norge, sier Tuhus til Shifter.

Nyby er på det nåværende tidspunkt ikke i en fase der de vurderer asiatiske investorer, men Tuhus sier at de på lengre sikt ikke kan se bort i fra at det vil bli aktuelt.

Fortalte om teknologien bak kortreist mat

Byspire hadde en av co-founderne, Christian Drabløs, på scenen under pitchingen, og han fortalte om startupens konsept for dyrking av kortreist mat -- "vertical farming". På spørsmål om Byspire har sett til asiatiske investorer ennå, forteller han at det er mye interesse rundt konseptet.

Christian Drabløs fra Byspire forteller at startupen vurderer å finne asiatiske investorer. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

-- Vi har sett litt på asiatiske investorer, spesielt Japan og Kina. Vi har ikke vendt oss til slike investorer i den fasen vi er i nå, men på sikt kan dette være et område vi ser nærmere på. De er veldig opptatte av det vi driver med -- og matsikkerhet er jo en viktig del av Byspire, sier Drabløs i Shifter.

Nettopp matsikkerhet ble trukket frem i pitchen. Byspire bruker ikke sprøytemidler i dyrkingen. Drabløs viste også frem et eksempel på Byspires produksjonsanlegg, og hvordan ulike typer farget lys ifølge gründerne kan gi matvarer i ulik farge, med ulik smak. Han fortalte også om sensorer som måler hvilke forhold plantene dyrkes under, og som dermed kan justeres for å endre smak og farge. I dag er selskapet i ferd med å gjøre klar for enda større anlegg for dyrking.

-- Vi ser etter norske og lokale investorer her i Oslo, som kan gjøre at vi får startet fullskalaproduksjon. Der må vi få inn alt vi trenger av teknologi, med muligheten til å kontrollere alle produksjonsforhold samtidig. Det handler om å knytte sammen alt vi har av informasjon, big data og teknologi. Så vi holder nå på med å planlegge en slik investering, og henter investeringer for oppskaleringen, sier Drabløs til Shifter.