Kapitaljakt

Bandits: Markus Rozins og Espen Myklebust.

Bandit reddet etter uker med desperat kapitaljakt

Askeladden-konseptet skal ha forhandlet frem en løsning for å unngå konkurs. Men fortsatt er kniven på strupen: 900.000 ekstra må på plass. 

Publisert Sist oppdatert

Askeladden-konseptet Bandit er reddet fra konkurs etter at en desperat kapitaljakt over flere uker har ført til en løsning. 

Shifter får bekreftet dette av driftssjef Espen Myklebust tirsdag, som forteller at selskapet nå har fått løfter om 1,1 millioner kroner for å komme tilbake på offensiven.

Bandit er basert på kinesiske Pinduoduo og gjør det mulig for brukerne å gå flere sammen om innkjøp og dermed få bedre betingelser enn man typisk får i en butikk.

For å lukke runden må Bandit hente ytterligere 900.000 kroner. 

Kapitalen skal gi et handlingsrom på ett år, der Myklebust og gründerkollega Markuss Rozins fortsetter løpet videre på egenhånd. 

Målet er å øke inntektene betydelig - og nok til å gjøre seg attraktive for en større investeringsrunde.

– Flere store VC-investorer har sagt at de synes det er et interessant case, men vi har jo ikke vært mange måneder i markedet. Så de ønsker å se flere bevis på product market fit, før de spytter inn kapital, sier Myklebust.

Bandit er verdivurdert til seks millioner kroner i runden. Myklebust og Rozins beholder mer eller mindre samme eierandel. 

Askeladden gir seg

Askeladden går ikke inn med nye midler, og har gått med på å redusere eierandelen kraftig – helt ned til ti prosent. 

 – Gode diskusjoner med løsningsorientert team og aksjonærer har ført frem. For vår del lukker vi kapittelet og heier videre fra sidelinjen, sier Askeladden-sjef Martin Schütt. 

Varslet i brev

Det er nå fire uker siden Rozins sendte ut et brev til investorene om at selskapet var i krise.

I brevet ble det blant annet varslet om at selskapet ville gå konkurs innen kort tid hvis det ikke fikk inn ny kapital.

«Det er med tungt hjerte jeg må informere om at vi ikke har klart å sikre innsamling fra VCer i tide (til tross for mange lovende spor) og Bandit er nå på randen av konkurs. Vi regner med at vi vil gå tom for driftskapital innen neste uke. Dette er en utrolig smertefull situasjon for alle oss som har dedikert så mye av vår tid, energi og ressurser til Bandit», het det i brevet.

I brevet ble det også gitt en konkret frist for å unngå konkurs.

Etter at fristen utløp, ble dødsdommen utsatt. I mellomtiden har selskapet vært i forhandlinger og har gitt uttrykk for at de fortsatt har håp om å komme frem til en løsning.

Tilbød 20 prosent 

Gründer-teamet i Bandit skal ha henvendt seg til hundrevis av VC-er i månedene før brevet ble sendt ut. 

Gründerne og styret skal ha vært villige til å gi opp 20 prosent eierskap for 2 millioner kroner, noe som skal ha vært betydelig bedre betingelser enn forrige runde da Bandit hentet ti millioner kroner fra eksterne investorer.

Planen fremover er å redusere kostnadene med 75 prosent ved å redusere antallet heltidsansatte fra fem til to. 

Myklebust legger til: - Om noen er interessert i å komme inn som investor er vi åpne for å ta samtalen. Det er gode terms for investorer nå.

Gjør endringer

Det blir naturlig nok noen nye endringer når kostnadene blir kuttet og antall heltidsansatte bare skal være to. Bandit går over til å bli en ren markedsplass, der det er partnerne som selger varene sine gjennom denne. Før bidro Bandit med noen varer de selv hadde skaffet til veie og sendte ut disse. Nå gjøres alt av produsentene, også utsending.

– Vi gjorde det for å spe på litt, men det krevde mye manuelt arbeid, så det har vi gått vekk fra.

Bandit har siden oppstarten stadig justert tjenesten, etter hvert som de har fått tilbakemeldinger fra kundene, og sett hva som virker og ikke virker. Myklebust hevder at produktet fungerer godt nå. Appen har hatt en sterk organisk vekst og har fått mange lojale brukere som kommer tilbake igjen og igjen.

Vil bli lønnsomme

Shifter har tidligere skrevet at salget har gått spesielt bra innenfor mat og drikke. Blant annet tok det fullstendig av da de solgte et parti Frosta-chips gjennom appen. Det var i starten mer krevende å selge dyrere produkter, som for eksempel forbrukerelektronikk.

– Dette har tatt seg opp over tid. Etter hvert som kundene har fått tillit til plattformen, er det blitt lettere å selge dyrere ting også.

Det har imidlertid vært nødvendig å justere konseptet for gruppekjøp på disse produktene, ved at det ikke er nødvendig å være mer enn tre for å få et kjøp gjennom, i motsetning til fem som tidligere.

Om ett år håper Myklebust å være på god vei til lønnsomhet.

– Målet er å gjøre det til et enda sunnere selskap, som kan stå på egne ben.

Etter at denne saken ble publisert, kom nyheten om at Bandit likevel hadde gått konkurs på siste arbeidsdag før nyttårsaften – etter at selskapet ikke klarte å sikre de siste 900.000 kronene. Les mer om dette her.