Grønn omstilling
Tore Ivar Slettemoen ser store muligheter i Finland
Foto: CC / Freyr
Freyr-gründer og Sveits-utflytter vil bygge grønt stål i Finland
Legger fram investeringsplaner på 42 milliarder kroner.
Det norske oppstartsselskapet Blastr Green Steel planlegger å etablere et grønt stålproduksjonsanlegg med integrert hydrogenproduksjonsfasilitet i Inkoo, Finland.
Største aksjonær i Blastr, som ble etablert i 2021, er Tore Ivar Slettemoens investeringsselskap Vanir Green Industries med rett under 60 prosent eierandel. Slettemoen er en av gründerne i Freyr Battery.
Slettemoen er blant de norske milliardærene som nylig har meldt flytting til Sveits.
Billig energi i Finland
Blastr har inngått en intensjonsavtale med det nordiske energiselskapet Fortum som gir Blastr eksklusive rettigheter til å bruke en eksisterende industriell tomt i Inkoo.
Den fire milliarder euro store investeringen forventes å skape opp til 1.200 direkte jobber i driftsfasen. Produksjonen planlegges å starte innen utgangen av 2026.
Grønt stål kan bli uhyre viktig for den grønne omstillingen, da det vil være en kritisk råvare for å utvikling av en rekke av infrastrukturen det vil bli behov for.
Bare i Europa forventes etterspørselen etter dekarbonisert stål å nå 50 millioner tonn innen 2030, nær en tredjedel av den nåværende europeiske stålbehovet.
– Finland er et ideelt sted for vårt prosjekt. Det har et ambisiøst lavkarbonmål, støttende og forutsigbare driftsforhold for den grønne industrien, fossilfri energi og en høyt kvalifisert arbeidsstokk, sier Hans Fredrik Wittusen, CEO i Blastr.
– Inkoo ble valgt som vår lokasjon på grunn av sin høykvalitetsinfrastruktur og tilgang til rent strøm. I tillegg tillater den isfrie havnebassenget effektive, lavemissionslogistikk hele året og nær tilgang til det europeiske markedet.
Produksjonsanlegget sammen med den integrerte hydrogenfasiliteten vil være blant de største industrielle investeringene som planlegges i Finland nå, og har potensial til å bli en av de største arbeidsgivere.
Blastr har som mål å redusere CO₂-utslippene fra sine sluttprodukter med 95 prosent. Stålindustrien står for omtrent åtte prosent av verdens CO₂-utslipp på grunn av mengden fossil energi som brukes.
(Denne notisen er utformet med hjelp ChatGPT og desket av redaksjonen i Shifter.)