Politikk

Forretningskvinnen Halla Tómasdóttir blir den andre kvinnelige presidenten på Island siden landet ble uavhengig.

Island får entreprenør og eks-investor som president

Torsdag blir Halla Tómasdóttir innsatt som ny president. 

Publisert

I juni ble det klart at vi kan si «halla» til Halla Tómasdóttir, som blir den andre kvinnelige presidenten på Island siden landet ble uavhengig i 1944. 

Med tanke på bakgrunnen til den nye lederen, kan det hende landet i Nord-Atlanteren vil være preget av en investor- og gründervennlig politikk fremover. 

Tómasdóttir var nemlig med på å grunnlegge det nå nedlagte Reykjavik-baserte investeringsselskapet Auður Capital – som var med på å etablere fondet Björk sammen med den kjente islandske artisten med samme navn i 2008.

Før Tómansdóttir torsdag blir innsatt som president har hun også ledet den ideelle organisasjonen The B Team, som ble grunnlagt av mangemilliardær og forretningsmann Richard Branson. Hun har også ledet Islands handelskammer. 

Tómasdóttir, som vant valget med mer enn 34 prosent av stemmene tidligere denne sommeren, tar over presidentstolen etter Guðni Th. Jóhannesson, som gir seg etter to fireårsperioder.

Hun har også tidligere forsøkt å bli president for landet, og kom på andre plass under valget i 2016. 

Tómasdóttir skal blant annet ha kampanjert som en som stod over partipolitikk og kunne bidra til å åpne diskusjoner om grunnleggende spørsmål – som effekten av sosiale medier på unges mentale helse, Islands utvikling som turistdestinasjon og rollen til kunstig intelligens.

Hun blir altså den andre kvinnen i rollen etter Vigdís Finnbogadóttir, som i 1980 ble verdens første demokratisk valgte kvinnelige president.