DNB-sjef Rune Bjerke. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

--For at ny teknologi skal erstatte gammel, må den være minst ti ganger så fordelaktig

Publisert Sist oppdatert

Bing – But It’s Not Google.

Kommentar av Rune Bjerke, konsernsjef i DNB

Bing! Søkemotoren ble lansert med brask og bram for knapt ti år siden. Teknologigiganten Microsoft hadde lenge sett nykomlingen Google forsyne seg grovt i det stadig mer attraktive søkemotormarkedet. Gates & co hadde fått nok, og Microsoft kastet seg for alvor inn i bokseringen for å hamle opp med markedsledende Google.

Men det er "å google" som er blitt et verb – ikke å binge. Det er mange årsaker til det. Brukeropplevelsen da Bing kom var så som så - spesielt var søkeresultatene ikke helt optimale. Google hadde et ikke-ubetydelig forsprang på seks år med søkedata de kunne optimere, i tillegg til å være en kjent merkevare… Det ble for mye for Bing å ta igjen – det ironiske akronymet «BING – But It’s Not Google» vokste frem…

Bing satser fortsatt. De har faktisk klart å oppnå en markedsandel på knappe 10 prosent globalt. Skulle bare mangle, vil noen kanskje si. Selskapet har svidd av titalls millioner dollar i utviklingskostnader og annonsebudsjett. For det er ikke mangel på ressurser som har vært problemet, men mangel på et betydelig bedre verdiforslag. Fornøyde Google-brukere hadde ikke noe å tjene på å bytte til Bing. Kanskje hjalp det heller ikke at Bing ble påtvunget som standardløsning i iExplorer – for noen var det mer irriterende enn imponerende.

For at ny teknologi skal erstatte gammel, må den være minst ti ganger så fordelaktig, sies det. Spissformulering til tross, det er noe sannhet i det. Det holder ikke bare å være litt bedre. Man må ha et betydelig bedre verdiforslag for å få fornøyde brukere til å bytte aktør. Spesielt når tjenesten er gratis.

At Bings inntreden ikke ga noe større bang, er en påminnelse om hvor viktig det er å tenke verdiforslag i alle tjenester en utvikler. Det gjelder særlig i en tid hvor teknologiske nyvinninger visker ut både tradisjonell bransjetilhørighet og geografiske grenser. Gode verdiforslag spres globalt og det skjer raskere enn noen gang.

Det har vi flere ganger erfart i DNB også.  Vi har stoppet flere tjenester like før, eller kort tid etter, lansering fordi vi har innsett at løsningen sannsynligvis ikke kom til å gi kundene den merverdien vi håpet på.

Slike erfaringer må vi lære av. Slik at vi i neste omgang kan utvikle de enkleste, sikreste og beste løsningene – det er de som vinner slaget om kunden!


Interessert i innovasjon i den digitale økonomien?

Sjekk ut Shifters podcast!