#GründerInvesterer del 1 av 3

100 norske gründere som investerer i andre gründere

Shifter teller ned fra 100 til 1 blant mest aktive gründerere som investerer i startups. Her er listen fra 100 til 51.

Gründere investerer i hverandre.
Publisert Sist oppdatert

«Smil smitter», sies det. I Silicon Valley har man sin egen versjon: «Pay it forward» er svaret på hvorfor hardbarkede kapitalister og selskapsbyggere, velger å handle uselvisk og gi noen andre i miljøet en vennskapelig håndsrekning.

Det norske økosystemet for startups har vokst kraftig de siste årene. En stor grunn til det er at suksessrike gründere har investert deler av egen økonomiske suksess i andre.

Shifters gjennomgang

Shifter har stukket en finger i jorden, trålet aksjonærregistrene, supplert med egen innsikt i emisjoner for 2022, og kommet frem til en liste på 100 norske gründere som har investert i andre norske startups.

Hjelp oss med å holde oversikten

Siden denne artikkelen ble publisert har Shifter blitt gjort oppmerksom på flere gründere som har investert i mindre synlige SLIPer og konvertible lån. De har dermed «rykket opp» på oversikten.

Er du gründer som investerer? Send oss gjerne et tips om selskapene du sitter i til joakim@shifter.no

Mens noen har valgt å ta et lodd i selskapet til en de kjenner eller har ekstra tro på, kjører andre investeringene sine gjennom VC-fond som for eksempel Startuplab Founders Fund eller Alliance Venture. Noen gjør begge deler.

Listen er på ingen måte komplett, planen er å fortsette å bygge den ut gradvis ettersom økosystemet vokser videre.

Vi har heller ingen vrangforestillinger om at listen er 100 prosent riktig. Aksjonærregistrene oppdateres kun en gang i året, så eventuelle salg av aksjer som har skjedd siden forrige oppdatering, kommer ikke med. Det gjør heller ikke mer eksotiske egenkapitalinstrumenter som SLIPer eller konvertible lån som brukes av svært mange tidligfase-selskaper. Her er vi avhengig av hva selskapene selv oppgir.

Likevel gir listen et innblikk i et yrende økosystem av gründere som støtter opp om hverandre - fordi det er gøy, og kanskje også lukrativt på sikt.

Sitter på uvurderlig kompetanse

Salesscreen-gründer Sindre Haaland mener at det å bygge selskap fra ingenting til der selskapet hans er i dag, har gitt en uvurderlig kompetanse.

– Jeg sitter på mye relevant lærdom som kan spare andre grundere fra dyrkjøpte feil som jeg selv gjorde, sier han.

Han investerer i gründere fordi de vil plukke opp trender, teknologi og impulser som han kan dra nytte av.

– Jeg liker å se på det som en win-win-situasjon. Ettersom jeg har kjent på kroppen hva som kreves av hardt arbeid over tid for å lykkes, har jeg nok større risikovilje gitt et godt team med riktig holdniger.

– Har du endret noe på investeringsfilosofien etter tech-krasjet?

– Jeg er blitt mer opptatt av lønnsomhet og edruelige verdsettelser.

Netthandelsgründer i investeringsmodus

Get Inspired-gründeren Silje Landevåg investerer gjennom eierskapet i Salvesen & Thams som eier 90 prosent av Wiski Capital og sitt eget Diwp Holding AS. Landevåg har også en posisjon i Startuplabs Founder Fund III som er investert i en lang rekke startups, blant annet 7Analytics, Campanyon, Evyon, Minuendo og Plaace.

I en oppdatering på Facebook denne uken peker hun på at dette er en ypperlig tid å starte noe nytt.

«Selv om rammebetingelsene har endret seg vil kapitalsterke investorer være på hugget etter gode investeringer i året som kommer. Slik tenker i alle fall jeg, og flere av mine kollegaer i bransjen», skriver hun.

Landevåg startet selv Get Inspired under finanskrisen i 2008. Get Inspired hadde i 2021 omsatte for en halv milliard og hadde 67 millioner i resultat før skatt.

«Det er mindre konkurranse, færre tar steget nå. Jeg merker selv at det er færre henvendelser i mailboksen og jeg bruker mer tid på casene som dukker opp. Selv sitter jeg frempå stolen i 2023 og gleder meg til å se gode ideer vokse frem».

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!