#GründerInvesterer del 2 av 3

«Gründer-investor»: – Jeg synes selskapsbygging er skikkelig gøy

Shifter har kartlagt 100 norske gründere som investerer i andre gründere i det norske startupmiljøet. I den første artikkelen presenterte vi listen rangert fra 100 plass og opp til nummer 51. Her følger 50 til 11.

F.v. oppe: Hilde Kristin Nøding Njøten, Daro Navaratnam og Linn-Cecilie Linnemann. Nede: Sindre Haaland, Are Traasdahl, Jan Børge Sagmo.

I nedtellingen fra 100 til den aller mest aktive gründeren som investerer i andre gründere er vi kommet til 50 til 11 rangert etter antall investeringer.

Den kanskje aller mest aktive er Øystein Robertsen Skiri, men han kommer et stykke ned på listen. Det skyldes at Skiri investerer gjennom Salvesen & Thams-eide Wiski Capital. Dermed dukker ikke investeringene opp på ham i Aksjonærregisteret.

Wisiki Capital er blant annet investert i ladeselskapet Easee og boktech-startupen Ludenso. I år har Wiski vært blant de mest aktive investorene og gått inn i Glint Solar som hjelper med optimal lokalisering av fornybar energi og batteriselskapet Evyon.

Opera-gründer Jon S von Tetzchner holder også en tilsynelatende beskjeden profil, men han er investert i alle fondene til Startuplab og slik sett eksponert mot svært mange startups.

Shifters kartlegging

  • Kartleggingen er gjort med aksjonærregisterets oversikter fra 2021, ispedd med Shifters egen oversikt fra emisjoner i startups i år.
  • SLIPer og konvertible lån er investeringer som ikke fanges opp, så her er vi avhengige av at gründerne selv rapporterer dette inn (noe mange har gjort siden den første saken kom ut!).
  • Er du gründer som investerer? Send oss gjerne et tips om selskapene du sitter i til joakim@shifter.no

Spacemaker-gründer Anders Kvåle er registrert med 11 startup-investeringer offentlig. Han har blant annet troen på låseselskapet Unloc AS og innholdsystemet til Sanity.

Liker å følge med

En gründer som har vinden bokstavelig talt i ryggen for tiden, er Hilde Kristin Nøding Njøten som sammen med sine medgründere med bakgrunn fra Spacemaker har startet opp Vind Technologies.

Nøding Njøten eier aksjer i Askeladdens massasje-selskap Squeeze.

– Det begynte med at jeg hadde bekjente i Askeladden-systemet og gikk gode råd fra dem, forteller hun.

Njøten har også aksjer i Solgt.no og i fintech-selskapet Horde.

Investeringene holder hun i et eget holdingselskap. I tillegg investerer hun litt sammen med åtte venninner i kollektivet Rødvin Invest AS.

Interesser for startups stammer fra tiden som ansatt i Spacemaker og Carrot.

– Jeg synes selskaps-bygging er skikkelig gøy. Og det blir bare enda morsommere å følge med når man har små eierposter. Dette er et langsiktig spill, og man må ha tålmodighet. Men det fine med å investere i startups er at man får oppdateringer fra selskapene og innsikt i ulike bransjer.

Selv om det ikke er summer som kan velte privatøkonomien hun investerer for, er hun veldig opptatt av hva hun setter pengene i.

– Jeg har fått noen muligheter til å investere i selskaper som gjør ting jeg ikke følte jeg kunne stå inne for. Da har jeg takket nei.

Hovedreglene er at det skal være en finansiell oppside i investeringene.

– Men hvis selskapet driver med noe som jeg heier skikkelig på, så er det grunn nok i seg selv.

For eksempel har hun aksjer i Grønn Mat AS en vegansk restaurant i Oslo som også sprer kunnskap om sunne grønne matvarer.

– Hva tenker du om at flere startups nærmer seg en kapitalskvis? Vil du spytte inn mer kapital?

– Det er nok en del som er tøft nå, men de gode casene går fortsatt bra. Selv kommer jeg til å fokusere om egen startup fremover.

Satser på klima- og miljø

Bergen Carbon Solutions-gründer Jan Børge Sagmo har brukt de siste årene på å bygge seg opp som investor i oppstartselskaper innen klima og miljø, blant annet i selskapet ZnL Energy hvor han selv er blitt ansatt.

I tillegg har Sagmo plassert summer på mellom 50.000 og 250.000 kroner i startups som sunn fastfood-selskapet Healthy Eats, tang- og tare-startupen Thalasso Ocean og Safeback som lager løsninger for å overleve snøskred.

– Jeg har jo gjort meg noen erfaringer som jeg synes er viktig å dele med andre gründere, samt hva som er lurt å gjøre, hvordan rigge selskapet og jobbe for at hele tiden er forberedt på det som man vet kommer, men kanskje enda viktigere det man ikke vet kommer, sier Sagmo.

Han har ikke satt av en eksakt sum av kapitalen til startup-investeringer.

– Jeg får caser inn, leser meg opp på team, marked og muligheter, så går jeg inn. Min filosofi er heller å gå inn med litt mindre i tidlig fase og i flere selskaper enn for mye i få.

Det er viktig for ham at gründerne sitter på rettightene til teknologien eller løsningene.

– Jeg prøver på ingen måte å ta over, bare bidra med det jeg kan.

– Er alle investeringene gjort med finansiell gevinst som hovedmotivasjon, eller har du andre ting som driver deg inn i dette?

– Man har jo et håp om at man hvert fall skal få igjen det man har investert, men en annen god grunn er jo at man tror på det disse grunderne gjør. Mange har gode og viktige løsninger.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!