roboter

1Xs Bernt Børnich i nett-dokumentar: – Vi har tidoblet årlig, det betyr millioner av roboter i 2028

1X Technologies har lansert Neo Beta. Gründeren spår heftig skalering av produksjonen de neste årene.

Fra venstre: Fa dokumentar med 1X-gründer Bernt Børnich, roboten Neo Beta med en venn.
Publisert

Fredag lanserte robotselskapet 1X Technologies roboten Neo Beta til «bruk i hjemmet». 

I motsetning til den første roboten Eve, som kjører rundt på hjul, bruker Neo egne bein og har et motorsystemet koblet til en form for «sener» som gir menneskelignende bevegelser. 

I en lengre dokumentar på Youtube-kanalen S3 (se video i bunn av saken) går gründer Bernt Børnich mer i dybden på teknologien og hvordan utfordringene med å gå fra et lite team i Moss til mer enn 150 ansatte og storstilt skalering fra Sunny Vale i Silicon Valley. 

Satser på sikkerhet

Mens roboter har vært vanlig i tiår og fullstendig dominerer i industrien, er det først nå at en del selskaper produserer roboter for massemarkedet. 

Ifølge Børnich har en utfordring vært at roboter rett og slett er farlige for mennesker. For å illustrere viser han til dreiemomentet i en motor som må bruke tannhjul for å skape nok kraft ved albuleddet til å bevege en hel arm. Blir man truffet av en slik robotarm, selv om den ser harmløs ut, kan det sammenlignes med at robot-hånden holder i en 30 kgs bowlingkule ved sammentreffet,  

– Da skjønner man at roboter er utrolig farlige, og at de er gjerdet inn i fabrikker, sier Børnich i dokumentaren. 

Løsningen har dermed så langt vært å lage roboter så lette som mulig. 1X-roboten Neo veier rundt 30 kg og er 1,67 meter høy, som gjør at et sammentreff med ting eller mennesker, blir mindre farlig for alle.

Alt handler om data

1X startet som Halodi Robotics, men skiftet navn i forbindelse med en større kapitalrunde hvor blant andre OpenAIs investeringsfond og Sandwater kom inn på eiersiden. 

I dokumentaren forklarer Børnich hvordan humanoidene blir en form for data-støvsugere og kanskje kan ses på som AI-tidsalderens datamaskiner, som kan forklare noe av interessen fra OpenAI-sjef Sam Altman. 

– Etter å ha eksperimentert med Eve og samlet mye data, vet vi at det egentlig bare er nødvendig med rundt 50 datapunkter for å få en robot til å «forstå» en enkel handling, som å løfte en kopp, sier han. 

Men siden det er mange ting som kan skje i situasjonen i det koppen løftes, kanskje en hund bjeffer eller et barn mister noe, er det ideelt for robot-treningen at man får minst 50 datapunkter for alle tenkelige situasjoner. Det blir en del etter hvert. 

Børnich ser for seg en verden befolket av millioner av roboter som alle lærer gjennom å samle enorme mengder data. 

– Alt handler om å skape de mest diverse datasettene, sier han.

Fra 10 i måneder til millioner

Nå er Børnich på plass i Silicon Valley for å lede skalering av produksjonen, som i stor grad fortsatt foregår i Moss. Mens kapasiteten toppet ut på 20 Eve-roboter i måneden er målet å fem- til tidoble det for Neo.

– Vi har et internt mantra om at vi skalerer med 10, sier Børnich og forlenger den historiske trenden for de neste årene: – Det blir 10.000 i 2026, 100.000 i 2027 og millioner i 2028.

Han er tydelig på at det har vært smertefullt å klare årlig 10X til nå. 

– Men vi har klart det ved å ta små skritt om gangen. Du kan gå fort, men du må fortsatt gå alle skrittene. 

Han forteller at for tiden overgår etterspørselen tilbudet, og at han er veldig sikker på at 1X kommer til å klare produksjonsmålene for de neste årene. 

– Det er først når selskaper går fra 100.000 til millioner at de begynner å feile, sier han. – Det er da de magiske tingene og de store problemene gjerne dukker opp. Og da er det viktig å minne seg selv på at folk har klart dette før, og at når noe går galt, kan man alltids fikse det. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Selskapets to ansikter

Børnich har gjort seg mange tanker om hva selskapet skal gjennom de neste årene. Han virker å være bestemt på at selskapet må lykkes med to separate ting samtidig, fortsatt den mest avanserte forskningen og utviklingen i verden, som krever det samme tankesettet som man har hatt til nå og et lite dedikert team som får jobbe i fred, og en helt ny måte å tenke på for en helt ny del av selskapet som handler om fabrikkering, skala og tynne marginer. 

– Hardcore R&D skalerer ikke, så man bør holde teamet så lite som mulig. Jeg tenker på det som et verdensledende fotballag. Størrelsen er bestemt, resten handler om at spillerne er de beste i verden og at alt blir lagt tilrette for dem slik at de kan fokusere på sitt. Når det kommer til masseproduksjon, kreves det militær disiplin, som er veldig annerledes. 

Han tror det å kombinere dette på en god måte er hvor flesteparten av startups feiler. 

– Jeg kommer egentlig bare på ett eksempel på noen som har fått det til, og det er Tesla, sier han.

På spørsmål om hvordan han takler den økende kompleksisteten i et selskap som 1X, viser han til at det handler om å ansette flinke folk og gi dem rom til å ta avgjørelser. 

– Lag en superflat organisasjon. Det er vel egentlig den eneste måten. Og vær inneforstått med at det kommer til å bli kaotisk.

Han avslører at han helt opp til for noen uker siden personlig intervjuet alle kandidater. 

– Men nå går det ikke lenger. Jeg innså til slutt at jeg ble en propp i systemet, sier han.