COO og medgründer, Lars Dysterud Hansen. Switchr lar privatpersoner investere i solenergi ved å eie ett eller flere paneler.

76 prosent av brukerne ville reinvestere i sol: Nå tar Switchr konseptet helt hjem

Switchr er sikret fire millioner kroner før bygging av solpark i Sverige. Planen er å hente ytterligere 30.

Har dere lyst til å følge meg, sa han, så går vi mot strømmen, utnytter de store mulighetene og gir absolutt full gass - istedenfor å skru igjen og permittere.

Lars Dysterud Hansen, medgründer og COO i det knapt to år gamle energiselskapet Switchr, forteller om et styremøte i corona-krisens spede begynnelse.

Selskapet lar «folk flest» eie deler av storskala solenergi. Privatpersoner kan kjøpe et eller flere paneler og få en årlig forventet avkasting på fire til seks prosent.

En demokratisering av hurtigvoksende bransje, har gründerne tidligere forklart.

76 prosent vil reinvestere

Selv har Hansen både utviklet og bygget, samt kjøpt, driftet og vedlikeholdt eksisterende solparker siden 2003. Han står også bak solarselskapet Aega.

– Hvis man velger å stenge ned, får man ingen fremdrift, og i og med at sol og kraft nesten går som før, bestemte vi oss tidlig for å gi full gass. Faktisk har vi aldri vært mer effektive, sier Hansen, som tidligere har vært en hyppig pendler til Italia.

Siden lansering før sommeren i fjor, har selskapet fått på plass to solparker i Italia og rundt 2500 registerte brukere. Tjenesten lar deg følge egen investering i realtid.

Blant eierne som denne uken får igjen avkastningen, ønsker 76 prosent å reinvestere i nye paneler - langt flere enn det Hansen hadde spådd på forhånd.

– Men vi vet at solmarkedet bare fortsetter å vokse. Vi ble jo veldig glade når Warren Buffett, som nå har gått ut av flyindustrien, fortalte at han skulle investere milliarder i vind, sol og infrastruktur, selv om alt annet ser mørkt ut, sier han.

Switchr: Daglig leder Simon Uldén og Lars G Dysterud Hansen. Arkivfoto: Vilde Mebust Erichsen

Bygger solpark i Sverige

Foruten å jakte flere aktuelle solparker på landsbygda i Italia - og i øvrige europeiske land, tar selskapet nå hele konseptet hjem. Om få dager starter utbyggingen av en solpark i Varberg, sør for Gøteborg i Sverige.

Den svenske parken skal sammen med eksisterende parker i Italia, tilgjengeliggjøre over 17.000 paneler.

– Ambisjonen er å bygge fire megawatt med sol og produsere tett oppunder fem GWh med solstrøm i året. Det tilsvarer forsyning av ren solstrøm til 2500 leiligheter i Stockholm eller Gøteborg, sier Hansen.

Videre kaller han det Nordens største bakkemonterte solanlegg bygget på rent kommersielle vilkår.

Parken skal etter planen begynne å levere strøm i november i år.

– Det er selvsagt mindre solinnstråling enn i Sør-Europa hvor vi er vant til å jobbe, men takket være at komponent-prisen har falt såpass mye, får vi økonomi i det. De norske og svenske bankene gir oss også mye bedre betingelser og avkastningsgrad.

Gründeren røper også kommende prosjekter i Norge, men tidligst i 2021.

– Det er veldig viktig å ta dette hjem. Det er mange som syns det er hyggelig med solparker i Toscana eller i Roma, men når du ser det helt lokalt, blir det noe mer konkret. Det gjenstår å se lokal interesse, men det er stor apetitt på Switchr.

Fyller opp med millioner

Selskapet fikk nylig innvilget 1,5 millioner kroner i landsdekkende etableringstilskudd og 2,5 millioner kroner i landsdekkende risikolån fra Innovasjon Norge. Planen er å hente ytterligere 25 til 30 millioner kroner.

– Grunntanken var å få «go» fra Innovasjon Norge, før vi startet på emisjonsrunden for fullt. Så langt har signalet vært at det er penger å hente. Det gjenstår selvsagt å se, men det er apetitten på fornybart som driver det, sier han.

Pengene skal blant annet realisere nye prosjekter. Debutåret ble noe forsinket da flere solparker i Italia reiste røde flagg i den juridiske gjennomgangen av selskapet.

– Du hadde for eksempel solparker med hull i konsesjonen. En annen hadde ikke betalt skatt siden 2012, og i disse tilfellene går vi rett fra bordet, sier Hansen.

Målet er å ha paneler tilgjengelig for salg rundt omkring i hele verden, slik at hver og en har mulighet til å følge med på en global portefølje - der solen aldri går ned.

– Jeg ønsker at alle skal ha sitt eget solpanel i lomma, sier Hansen og legger til:

– Vi venter, og håper, at det kommer noen direkte konkurrenter. Det har så langt ikke skjedd, men jeg er helt sikker på at det vil skje i løpet av året, sier Hansen.