AI-spesialisten har i årevis bygd tech for globale giganter: Nå bytter han toppjobb i internasjonal helseteknologi med norsk advokat-rebell
– Det var et naturlig steg, sier Sverre Sundsdal om overgangen fra internasjonal health tech-suksess til det norske oppstartselskapet Lawbotics.
Sverre Sundsdal bytter ut toppjobb i den britiske unicorn-bedriften Babylon Health med stillingen som teknologisjef i den lille, norske legaltech-startupen Lawbotics. I samme slengen blir han medgründer, og skal lede en ambisiøs AI-satsing.
– Det å lage et selskap i Norge som bygger ny teknologi og er i spydspissen innenfor juridiske tjenester, synes jeg er veldig spennende. Og det å få være med å «disrupte» en bransje ser jeg veldig frem til, sier han.
Sundsdal kommer fra stillingen som Head of AI Engineering i det britiske selskapet Babylon Health, som har vokst seg til enhjørning de seneste årene og i disse dager lanserer i USA. Der har han har bygget en AI-robot for legetjenester, som i dag brukes i en rekke land. Han har også bakgrunn fra avansert teknologiutvikling i giganter som Google, Telenor og Schibsted.
Mange lærdommer
– Hvorfor valgte du denne jobben?
– Jeg har fått veldig mye erfaring med hvordan man bygger en AI-lege i Babylon. Og sett på hvordan man skal få moderne teknologi inn i en etablert og konservativ bransje, og hvordan man skal jobbe effektivt på tvers av landegrenser. Det er mange lærdommer derfra som er direkte overførbart til advokatbransjen. Det var et naturlig neste steg å gå til advokatbransjen, som ligger litt bak legebransjen i utviklingen, sier han.
Alle forutsetninger
Sundsdal skal nå i gang med å finne «de riktige hodene» til et eget AI-team, som skal implementere kunstig intelligens i Lawbotics' hovedprodukt, Lexolve.
– Det er egentlig en god tid å lete i. For det er mange som sitter med veldig sterk kompetanse innenfor teknologi og AI, som nå kanskje har mistet jobben eller blitt permittert i andre bransjer.
– Hvordan er det å starte i et nytt selskap midt i corona-krisen?
– Det er jo litt spesielt. Jeg har ennå ikke møtt noen på teamet ansikt til ansikt. Men corona-tiden driver en ny oppførsel i næringslivet, og man ser på hvordan man kan få flere tjenester via apper. Og det skaper rom for nye digitale tjenester, så jeg tror det er en god tid å bygge Lawbotics videre på.
– Hvordan var det å forlate health tech-bransjen akkurat i disse dager?
– Det er naturlig nok litt ubehagelig å forlate helsebransjen akkurat nå. Men jeg visste ikke at dette skulle komme da jeg bestemte meg. Det har vært en voldsom interesse for de tjenestene over hele verden, men de underliggende faktorene er de samme: jeg ville hjem.
– Norge har alt som skal til for å være ledende på teknologi, men det er få eksempler på det i praksis. Nå har jeg jobbet i både USA og England, og sett hvordan det kan gjøres der. Og jeg har alltid hatt et ønske om å finne et selskap i Norge som kan få det til.
Bra tid for advokatbransjen
Lexolve har frem til i dag fokusert på automatisering av juridiske dokumenter og relaterte prosesser. Selskapet etablerte seg tidlig i enterprise-markedet ved å tilby en «white label» selvbetjeningsløsning for juridiske dokumenter, hvor aktører som Huseierne, Virke og Carlsberg står på kundelisten.
Høsten 2019 lanserte selskapet Lexolve Market, en markedsplass for juridiske dokumenter rettet mot små og mellomstore bedrifter. Det er sistnevnte produktet som nå skal bygges ut til å bli SMB-segmentets primære juridiske ressurs for juridiske behov.
Lawbotics' CEO og gründer, Merete Nygaard, forteller at det nå oppstår mange juridiske behov i markedet.
– Det er mange permitteringer og konkurser. Advokatbransjen gjør det generelt bra i slike tider. Men det er lite betalingsvilje for såkalt proaktiv hjelp og alle de små spørsmålene som oppstår under vanlig drift av et selskap. Det blir fort dyrt å hyre en advokat til det. Men om man får denne hjelpen underveis vil man kunne redusere den økonomiske risikoen i selskapet, sier hun og forklarer:
– Vi ønsker nå å bli små og mellomstore selskapers egen internjurist, som passer på at alt er i juridisk orden i selskaper: Lexolve skal minne deg på dine juridiske forpliktelser, gir deg tilgang til de juridiske ressursene du har behov for, og gi deg juridisk rådgivning når du ber om det. Juridisk «helsesjekk», hjelp til å lage og forstå juridisk kontrakter, og bistand til ulike juridiske prosesser som ansettelse, oppsigelse og så videre, er eksempler på tjenester SMBer vil få tilgang til.
Nærmer seg lansering
Gjennom økt satsing på utvikling av kunstig intelligens skal flere og flere av disse oppgavene skje automatisk og treffsikkert, forklarer hun, slik at brukere får gode juridiske tjenester til en brøkdel av prisen av å bruke en advokat.
– Internjuridiske ressurser er noe som normalt er forbeholdt store selskaper med egne juridiske avdelinger. Teknologien Lexolve utvikler vil nå gjøre dette tilgjengelig for alle.
Første skritt er å lansere en abonnement-løsning for Lexolve Market, hvor noen ressurser vil fortsette med å være gratis slik som i dag, mens man må abonnere for å få tilgang til mer avanserte juridiske tjenester. Abonnementet vil mest sannsynlig bli lansert før sommeren.
– Nå skal vi stake ut den nye kursen, bygge teamet, og bygge den nye AI-teknologien til å drive Lexolve, sier Sundsdal.