Lønnsvekst
Amazon dobler fastlønnen for sentrale- og tech-ansatte
Aksjebasert lønn og opsjoner er mindre lukrativt i tøft marked for tech-selskaper. Amazon jekker opp fastlønnen for de ansatte det er mest kamp om, fra 1,4 millioner kroner til 3 millioner kroner i året.
Amazon-toppsjef Andy Jassy da han fortsatt var leder for Amazon AWS i 2019.
Isaac Brekken /NTB Scanpix
For ansatte som jobber i sentrale stillinger ved Amazons hovedkontor og innen teknologi og utvikling, har fastlønnen alltid vært god, men lav i forhold til det amerikanske markedet for denne type arbeidskraft.
I flere år var disse lønningene låst til et tak på 185.000 dollar, om lag 1,6 millioner kroner.
Ifølge The Information hadde Amazons toppsjef Andy Jassy 175.000 dollar i året som fastlønn da han var sjef for selskapets desidert mest lønnsomme segment, Amazon Web Services.
Når totalpakken hans ble mye mer, skyldes det aksjebasert avlønning og opsjoner.
I 2020 solgte Sassy Amazon-aksjer for om lag 73 millioner dollar, 642 millioner kroner, og i november 2021 satt han fortsatt igjen med 89,000 aksjer i selskapet til en totalverdi på 275 millioner dollar, 2,4 milliarder kroner.
Fastlønn er nok ikke det han tenker mest på. Så hvorfor tar Amazon dette grepet da?
Opsjonenes verdi lavere i tøft marked for tech-selskaper
Geekwire melder at grepet skal bidra til at lønnsnivået kommer mer på nivå med konkurrenter i Google, Apple, Facebook og Microsoft. Jakten på gode utviklere har alltid vært hard, og den har hardnet i det siste.
Så langt har variabel avlønning vært den desidert viktigste delen av lønnspakkene. Men opsjoner har bare en verdi for holderen dersom konverteringskursen er lavere enn aksjenes pålydene markedsverdi.
Når verdsettelsene på techselskapene beveger seg i feil retning, kan mange ansatte risikere at opsjonene blir verdiløse - og at det som var en svært god lønn, blir til ingen lønn i det hele tatt.
Amazons aksjer gikk kraftig opp etter siste kvartalstall, men de blir fortsatt omsatt til lavere nivåer enn i sommer da Jassy overtok etter gründer Jeff Bezos.
At prisveksten i USA for tiden ligger på over 7 prosent i året, kan også ha bidratt til grepet.
Amazon sier i en uttalelse til Geekwire at arbeidsmarkedet har strammet seg betraktelig til det siste året, så for å bevare konkurransekraft og evne til å rekruttere de beste, ga det mening å øke kompensasjonsnivået.