I 2023 opplevde amerikanske venturekapital-selskaper den svakeste kapitalinnhentingen siden 2017.
Det melder Financial Times.
I 2023 opplevde amerikanske venturekapital-selskaper den svakeste kapitalinnhentingen siden 2017.
Det melder Financial Times.
Nedgangen er på 60 prosent fra toppåret 2022, og er ventet å skape ringvirkninger på sikt for de oppstartsselskapene som er avhengige av frisk kapital.
Ifølge data fra PitchBook og National Venture Capital Association, samlet amerikanske venture-firmaer inn 67 milliarder dollar i 2023, betydelig mindre enn de 173 milliarder dollarene som ble hentet inn i 2022.
Globalt sett var nivået av kapital hentet inn av VCer i 2023 det laveste siden 2015.
Kyle Stanford, hovedanalytiker for risikokapital hos PitchBook, påpeker at markedet ikke har nådd bunnen. Han viser til at mange selskaper vil slite, og forventer å se flere nedjusteringer i verdivurderinger og vanskeligheter med å oppnå vellykkede exiter. Han spår videre at konkurransen om tilgjengelig kapital vil øke dramatisk.
En bakenforliggende utfordring er at VCenes investorer, de såkalte limited partners – som pensjonsfond, forsikringsselskaper og universitetsfond – trekker seg tilbake på grunn av stigende renter.
Rentene gir en lav, men sikker avkastning andre steder, og bidrar også til å senke verdien på typiske startups ved at fremtidige verdier vektlegges lavere i dag (neddiskonteringseffekten).
Flere fremtredende risikoinvestorer, inkludert Insight Partners og Tiger Global, har redusert kapitalinnhentingen det siste året i lys av stemningen i kapitalmarkedet nå.
Nedgang i exiter
Oppbremsingen, med sterk nedgang i exiter i form av børsnoteringer eller oppkjøp, har også medført at det er blitt vanskeligere for VCene å levere tilbake avkastning fra fondene.
Den totale summen av exiter fra startups var i USA i fjor på bare 61,5 milliarder dollar. Det kan sammenlignes med rekordåret på 797 milliarder dollar i 2021.
I Europa var verdien av oppstartsselskapers exiter under 12 milliarder euro gjennom året, det laveste nivået på et tiår.
Peter Hébert, medgrunnlegger av Lux Capital, bemerker overfor Financial Times at tiden for nødløsninger og håp er over, og at aktørene nå aksepterer den nye virkeligheten. I 2023 var det flaut å diskutere lavere vurderinger, men nå blir diskusjonene mer konstruktive, sier han.
Hébert spår videre at 2024 vil være året der venturekapitalistene gir opp de svakeste selskapene:
– Det har vært to år med interne brobygginger. Nå sier vi til selskapene: Beklager, vi har gått så langt vi kan.
I slutten av 2023 begynte en strøm av oppstartselskaper, som tidligere var verdsatt til $1 milliard eller mer, å kollapse. Blant dem var lastebilselskapet Convoy og helsefirmaet Olive, begge verdsatt til rundt $4 milliarder på deres høydepunkt. Også elektrisk sparkesykkelfirmaet Bird, tidligere verdsatt til $2,5 milliarder, gikk konkurs i desember.
Pitchbook-tallene viser at omtrent en av seks oppstartsbedrifter som reiste penger i fjor, reduserte verdsettelsen.
Takket være store innsamlingsår i 2021 og 2022 har noen VCene akkumulert betydelige fond, men har vært tilbakeholdne med å investere i et fallende marked.
På samme måte har noen pengesterke oppstartsbedrifter valgt å vente på større sikkerhet før de tar sitt neste trekk. Nick Schneider, administrerende direktør i det 4,3 milliarder dollar store cybersikkerhetsselskapet Arctic Wolf, uttalte i et intervju med Financial Times at han vil vente på så mye klarhet som mulig i markedet før han lanserer en lenge forventet børsnotering.
(Saken er laget med ChatGPT og kvalitetssikret av Shifters redaksjon).
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.