fornybar energi
Antler investerer i fransk-norsk startup som holder orden i sakene til produsenter av fornybar energi
Aevy vil gjøre drift av fornybar energi «mer skalerbar».
Aevy holder til i Oslo og ble startet opp gjennom to gründere som møttes i Antler-programmet, franske Gautier Moulin og norske Stig Sund.
De to utvikler en plattform for selskaper som produserer fornybar energi. Plattformen har til hensikt å strukturere informasjonen som i dag er ustrukturert og gjerne ligger spredt i en rekke excel-ark eller i andre dokumenter.
Driftssjef (COO) Moulin har jobbet flere år i bransjen, blant annet i Total Energies, og både med vind- og solenergi. Hans erfaring er at mangel på struktur er en flaskehals for fornybar-utbyggingen.
– Men et verktøy som strukturerer dokumenter og informasjon, er ikke det noe selskapene kan skaffe seg flere andre steder allerede?
– Nei, bransjen har behov for et produkt som er tilpasset deres helt spesielle behov. I dag er det svært mye som foregår manuelt, selskapene er stort sett nokså små med få ansatte, og de kan ikke enkelt utvikle IT-løsninger selv, sier han.
Daglig leder Sund har bakgrunn fra oljebransjen i Stavanger. Før Aevy jobbet han blant annet med overgangen til såkalt blå ammoniakk, et produkt fremstilt av fossilt brennstoff som har lavere utslipp når det forbrennes. De siste årene har man forsøkt å fange det meste av CO2-gassene som stammer fra produksjonen av ammoniakken. Sund har også jobbet mye med AI de siste årene, som kommer med når Aevy skal bruke store språkmodeller (LLM) i plattformen sin.
Antler investerer nå i den ferske startupen, og går inn med 150.000 euro, som skal være nok til å holde liv i leiren frem til neste runde en gang over sommeren.
Produktet skal etter planen lanseres mot slutten av 2024. Moulin forteller at de jobber tett med et par kunder som er med på konseptfasen.
Det norske Antler-programmet har tatt opp svært mange gründere som har løsninger i det grønne skiftet i det siste, og Oslo har tiltrukket seg grønne gründere fra andre deler av Europa, som for eksempel gjengen fra Istanbul i Carbon Centrum.
Moulin forstår det godt.
– Oslo og Norge er et strålende sted å bygge slike selskaper fra. Ja, det er lite her, men man når enkelt ut til resten av verden, og det er mye som skjer her i «spacet», sier han.
Medgründer Sund presiserer at de anser markedet i Norge som tilstrekkelig stort til å få et godt grunnlag, samtidig som det er et veldig godt utgangspunkt å skalere fra.
Frem til produktlanseringen er målet å demonstrere at teknologien tilfører kundene verdi.