selskapsbygging

Askeladden & Co ruster opp: – Verden har blitt mer urolig på kort tid 

Nå vil managing partner i Askeladden & Co, Martin Schütt, satse på beredskap.

Managing partner i Askeladden & Co, Martin Schütt.

Askeladden & Co har startet året friskt. Sist uke kom nyheten om at de sammen med Dr. Dropin har startet en AI-startup for helsepersonell. 

Nå søker de gründere til å bygge opp selskaper som setter sammen og selger beredskapspakker. 

– Verden har blitt mer urolig på kort tid. Forsvarsbudsjettene øker og beredskap blir prioritert av offentlige myndigheter, sier Martin Schütt til Shifter. 

Han viser til at det i Norge gjeninnføres plikt om å bygge bomberom og at Finland utruster 300 butikker til å fungere uten strøm og nettverk. 

– Utviklingen gjør at folk også vil investere i egen beredskap. Vi tror dette er en megatrend som vil vare lenge, sier han. 

Folkene i startupfabrikken har allerede gjort en del research og ser nå et potensielt marked i beredskapspakker, altså et knippe med varer som kan bidra til å sikre forbrukere og bedrifter. 

– Vi ser stort potensial i markedet for beredskapspakker. Over halvparten av norske hjem har ikke lagret den mengden utstyr, vann og mat som myndighetene anbefaler, sier Schütt. 

Målet er å øke sikkerheten til det norske folk, samtidig med å bygge bra butikk. 

– Vi har til gode å finne tilbydere av beredskapspakker med gode priser og enkle kundereiser. Om jeg skal spisse det litt så har forbrukerne følgende valg: handle alt du trenger på egen hånd i 5-6 ulike butikker, eller å besøke beredskapsspesialister som strekker seg mye lenger enn det vanlige folk trenger. Da er det mange som står over og tenker at de tar det senere. 

Ny modell: Fødselshjelper

Schütt forklarer at Askeladden-modellen har utviklet seg over tid. 

– I vår hovedmodell nå eier gründerne over halvparten av selskapet, der vi stiller med betydelig kapital og hele den operasjonelle riggen vår på tech, marketing, finans og HR. I tillegg er vi inne som aktive eiere i hele perioden fra start til exit.

Men til beredskaps-satsingen blir det annerledes, de kaller det fødselshjelp. En ekstern gründer starter og drifter selskapet, mens Askeladden investerer. 

Utvikling av idéer er ikke flaskehalsen, ifølge Schütt. 

– Vi utvikler omtrent alle idéene selv, men dropper 99 av 100. Det er mye vi gjerne skulle startet, men som vi ikke har hatt kapasitet til. Fødselshjelper-modellen vi nå tester ut, har som formål å la oss lansere flere idéer. 

I første omgang tilbyr de 300.000 kroner mot 15 prosent av selskapet. 

– Verdsettelsen er lav og beløpet er lite. Det henger sammen. Vi tror dette vil gi den eller de riktige personene det lille ekstra dyttet de trenger for å hoppe i det. Forhåpentligvis vil den nye modellen bidra enda mer til det norske startupøkosystemet, som handler om å matche gode folk, ideer og kapital.