helse

Derfor forlot Heidi Frost Eriksen sin egen VR-startup: «Vi gjorde en megapivot»

Store omveltninger gjorde at hun nå mener det var riktig å se seg om etter andre muligheter.

Heidi Frost Eriksen forlater Simli.
Publisert Sist oppdatert

Denne uka kom nyheten om at en av de siste årenes mest profilerte serie-entreprenører har gitt seg i oppstartsselskapet hun var med å starte. Heidi Frost Eriksen, kjent fra selskaper som Huddly og Greps, meldte på Linkedin at hun utforsker nye muligheter etter en «amazing journey» i Simli. Hun var klar for «å drikke kaffekopper».

Bak avgjørelsen om å gi seg i selskapet som så dagens lys under Antler-programmet, ligger det en ganske så stor omveltning.

Denne uka kom nyheten om at en av de siste årenes mest profilerte serie-entreprenører har gitt seg i oppstartsselskapet hun var med å starte. Heidi Frost Eriksen, kjent fra selskaper som Huddly og Greps, meldte på Linkedin at hun utforsker nye muligheter etter en «amazing journey» i Simli. Hun var klar for «å drikke kaffekopper».

Bak avgjørelsen om å gi seg i selskapet som så dagens lys under Antler-programmet, ligger det en ganske så stor omveltning.

– Vi har gjort en megapivot, men vi har ikke vært så høylytte om det i norsk presse og sosiale medier, sier Frost Eriksen til Shifter.

Havnet på hylla

Simli het først Yatek, og utviklet en VR-basert treningsplattform som fungerte som eksponeringsterapi for mennesker med sosial angst. Shifter skrev om hvordan brukerne kunne øve på ulike situasjoner, og testet også en demo av løsningen i en tidlig fase. Med på laget hadde Heidi Frost Eriksen den ledende hjerneforskeren Annelene Dahl og den meritterte superkoderen Lars Traaholt Vågnes. 

De fikk forholdsvis raskt innpass hos flere betalende bedriftskunder innen både forsikring og helse som ville prøve løsningen ut mot sine brukere.

– Det var mye bra, men for å gjøre en lang historie kort: Vi så at det var vanskelig å få det til å fly kommersielt. Det var lett å selge ideen – alle likte den – men vanskelig å få den implementert i den kliniske arbeidsflyten. Løsningen havnet litt for fort «på hylla» hos behandlerne, sier Frost Eriksen.

Simli opplevde en teknologi-barriere i helsevesenet.

– VR var bæreren på plattformen vår, men når VR ennå ikke er utbredt i samfunnet generelt, ble det vanskelig å få høy bruksgrad. Vi valgte derfor å satse videre på det vi var ekstremt sterke på: kjerneteknologien vår.

Pivoten

Selskapet lager ikke lenger et sluttprodukt rettet inn mot mental helse. De har endret forretningsmodellen fullstendig, og tilbyr nå sin AI-baserte avatar-teknologi til andre selskaper som vil bruke det i sine løsninger. 

Simli gjør det lett for kunder å lage video-agenter helt selvbetjent, og veldig enkelt legge dem til i appen eller nettsiden sin. Selskapet henvender seg til selskap som vil gjøre AI-interaksjoner mer levende, og kundene er nå å finne innenfor et bredt spekter, alt fra kundesupport, trening, opplæring og e-commerce . 

Med Heidi Frost Eriksens tunge bakgrunn innen salg mot bedriftsmarkedet, følte hun ikke lenger at denne jobben var noe som passet for henne. De som har fulgt Simli tett, vil ha registrert at Lars Traaholt Vågnes tok over jobben som toppsjef i selskapet allerede for et halvt års tid siden.

– Jeg er ikke utvikler, og denne nye retningen krevde en helt annen type salgs- og forretningsmodell. Vi så ærlig på det og kom frem til at Lars var den riktige til å lede dette videre. Simli ble nå et ekstremt teknologitungt selskap, og vi valgte å ha en teknisk CEO, sier Frost Eriksen.

Etter en stund bestemte hun seg for å gå helt ut.

USA-hjelp til mannen

Simlis vei fra å fokusere på mental helse til å bli et allround teknologi-selskap har blitt møtt med en viss skuffelse, men likevel en aksept hos kundene.

– Vi har vært åpne og ærlige. Mange syntes det var synd at vi endret retning, men de forsto hvorfor. Vi tror fortsatt at VR innenfor mental helse kommer, men vi var litt for tidlig ute. Vi følte ikke at vi som selskap kunne ta på oss ansvaret for å lære markedet hvordan VR kunne brukes i disse arbeidsprosessene. Denne bølgen kommer, men det går sakte, sier Frost Eriksen.

Etter at hun sluttet for godt i Simli ved årsskiftet, har hun vært i USA og hjulpet et annet helseteknologi-selskap kommersielt. Hun er nemlig gift med Oivi-sjef Anders Eikenes, en av gründerne i Huddly. Selskapet utvikler teknologi for å oppdage diabetes-blindhet i en tidlig fase.

– Det kom opp i jula at de trengte hjelp. Jeg ble ledig og kunne bidra, sier hun.

Frost Eriksen presiserer at hun «bare har vært konsulent», og at det ikke skal være hennes neste prosjekt å gå permanent inn i ektemannens gründerprosjekt.

– Det har vært spennende å bidra kommersielt, og selskapet går veldig bra. Det har også vært hyggelig å tilbringe mer tid med mannen min, ettersom vi som gründere med markeder i ulike land har perioder der vi er mye fra hverandre.

Fremtiden

– Har du noen tanker om hva som blir neste steg for deg?

– Akkurat nå har jeg ingen ny jobb. Jeg er åpen for å se hva som rører seg. Jeg ser på muligheter der norsk teknologi kan lykkes globalt, sier hun, og presiserer at hun er åpen for mye.Frost Eriksen har bred erfaring fra å kommersialisere både software og hardware, og har tidligere vært med på å ta unik norsk teknologi til internasjonale markeder.

– Jeg har nok en ekstra forkjærlighet for deep tech og selskaper som har en litt tung teknologi i bunn. Min styrke ligger i å forstå avansert teknologi og oversette den til reell kundeverdi. For meg handler det om å bygge broer mellom de tekniske løsningene og kundens opplevde verdi, forklarer hun.

Frost Eriksen har beveget seg fra enterprise-salg til å utvikle selskaper fra tidlig fase til kommersialisering.

– Når du bygger selskap fra bunnen, kommer du borti utrolig mye rart som du ikke kan fra før. Den ene dagen jobber du med produktutvikling, den neste med juridiske kontrakter eller finansiell prognose, og dagen etter står du i møter med potensielle kunder. Det krever raske taktskifter og evnen til å absorbere ny kunnskap lynraskt, forteller hun.

Trenger positiv effekt

Fundraising har vært en viktig del av reisen hennes som gründer.

– Jeg har ledet flere runder med kapitalanskaffelse og bygget relasjoner med investorer over tid. Det har gitt meg verdifull erfaring med både norske og internasjonale investormiljøer, sier hun. 

Samtidig er Frost Eriksen opptatt av at teknologien også kan ha en positiv effekt utover det rent forretningsmessige.

– Det gir en ekstra dimensjon til arbeidet når man både kan skape forretningsverdi og bidra til noe positivt, sier hun.

Når det gjelder framtiden, holder hun flere dører åpne.

– Hvilken fase og retning jeg velger å gå videre i, er fortsatt åpen. Det viktigste er å finne prosjekter der jeg kan bruke erfaringen jeg har opparbeidet meg gjennom årene, og ikke minst ha det gøy underveis, avslutter hun.