Ute ved kaien i Haugesund blåser det friskt, men velkomsten inne på Gründerloftet er varm. Staffordshire bull terrieren Luna kommer oss i møte og smyger seg inntil beina våre som en katt.
Annonse
– Hunden er vår CHO - Chief Happiness Officer. Vi ser at det skaper en veldig god stemning å ha den her, sier daglig leder i Gründerloftet og hundeeier Marius Selsø Håkonsen.
Nå blir stemningen trolig enda bedre. Denne uken ble det klart at enhjørning-selskapet Autostore kommer inn som partner. Lager-teknologiselskapet fra lille Vats ønsker å bidra til å løfte oppstartssatsingen i regionen.
Partnerskapet går ut på at Autostore blir én av fem partnere inn i Gründerloftet, og skal bidra med en årlig økonomisk støtte, i tillegg til kompetanseutveksling, muligheter for mentor-samarbeid, tilstedeværelse og samarbeid om arrangementer. De andre partnerne er DNB, Haugaland Kraft, Atea og Haugesund kommune.
Håkonsen forteller han er inspirert av Autostore og den reisen de har vært på, og imponert over at selskapet har beholdt gründerkulturen.
– Det blir færre og færre gründere. Vi trenger at flere tar sjansen og satser, og at ikke alle går inn i vanlig faste jobber. Vi må ikke være så redde for å feile. Om det står i avisen at selskapet ditt har gått konkurs, er ikke det verdens undergang. Jeg håper fellesskapet her kan være med og bidra til et bedre oppstartsmiljø, sier Håkonsen.
Nå håper han Autostore vil være med og løfte oppstartsånden på Haugalandet, nord i Rogaland.
– Skal du få flere til å satse i en region, så er du avhengig av at de som lykkes går tilbake til miljøene og hjelper. Det ser man i Barcelona, Berlin, Stockholm, Silicon Valley. Autostore kan være et slikt tech-selskap for denne regionen. De er ikke et tradisjonelt rogalandsselskap, men en tech-enhjørning, sier Håkonsen.
Annonse
– Hva håper dere å oppnå med partnerskapet med Autostore?
– Vi trenger et lokomotiv som kan gå foran. Den mest spennende innovasjonen skjer når etablerte går sammen med nye bedrifter, og man får knoppskyting, sier Håkonsen.
Annonse
Her i lokalene til det gamle høvleriet i byen, møter gammel tid ny tid. Noen av de gamle maskinene er blitt en del av interiøret.
Gründerloftet er et ideelt selskap, og driftes gjennom partnerskapsavtaler med næringslivet. Rundt 35 oppstartsbedrifter holder til her, i tillegg til ulike aktører i det såkalte virkemiddelapparatet.
– Autostore har vist at det går an å skape en global tech-bedrift her fra regionen. Vi ser frem til å samarbeide med dem, sier Håkonsen.
I partnerskapet inngår en fast årlig økonomisk støtte på 150.000, styreplass, muligheter for mentor-samarbeid og samarbeid om arrangementer. Avtalen er foreløpig for to år. I februar skal de arrangere innovasjonsfestivalen Onwards sammen.
Ønsker å fremme mangfold
– Dette partnerskapet innebærer at AutoStore vil bidra med ressurser og kompetanse til Gründerloftet, med mål om å støtte oppstartsbedrifter og fremme teknologisk utvikling. Initiativet inkluderer mentorprogrammer, nettverksbygging og workshops, og vi har et spesielt fokus på å fremme mangfold i teknologisektoren. Vi ønsker å jobbe for at flere kvinner er engasjerte inn i tech, sier Anette Matre, direktør i Autostore.
Hun forteller at de bruker samarbeidet internt til kompetanseheving blant ansatte. De har blant annet at en søknadsprosess rundt hvem som skal være styrerepresentant inn i Gründerloftet.
Ansatte fra Autostore vil bruke lokalene til Gründerloftet - og de skal lære av hverandre på tvers.
– Er det aktuelt for Autostore å gå inn som investor i oppstartsselskaper?
– Vi har ikke en venture-arm per nå, men vi er interessert i å samarbeid med tech-selskaper som kan tilføre oss noe, sier Matre.
– Hvem vet - kanskje et av selskapene her blir den neste Autostore, sier Håkonsen.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.