batteriteknologi

Batteri-startup landet brorunde og kan fortsette jakten på 250 millioner

Tidligere Hydro-CFO Pål Kildemo tar over som styreleder. 

Investor Markus Andreas Olsen (t.v.) Benjamin Ferstad (t.h.) kom inn som CEO. Jan Børge Sagmo er medgründer og strategi- og markedssjef i ZNL Energy.
Publisert Sist oppdatert

Znl Energy utvikler en såkalt separator (se faktaboks) som skal redusere brannfare og øke levetiden til batterier. 

Siden april har det pågått et arbeid med å hente inn 22 millioner euro, tilsvarende i overkant av 250 millioner kroner fra investorer.

Dette er en separator

En separator i batterier er en kritisk komponent som fysisk skiller anoden (den negative elektroden) fra katoden (den positive elektroden) for å forhindre direkte kontakt mellom dem, samtidig som den tillater ioner å bevege seg mellom de to elektrodene. Dette er viktig for å opprettholde den elektrokjemiske reaksjonen som genererer elektrisk strøm i batteriet.

Znls produkt heter ZNL-NPx og er en ikke-porøs separator som transporterer ioner ved bruk av diffusjon.  Separatoren passer til flere kjemier enn lithium, som LMNO LMFP Sodium, Sink. 

Separatoren leveres, i likhet med for eksempel alumimum, på store ruller.

Gründer i Bergen Carbon Solutions, Jan Børge Sagmo er markeds- og strategidirektør og medgründer i Znl. Han sier nå at en stor global aktør innen batteriindustrien skal være interessert i å ta rundt halve beløpet, men at de ikke har forpliktet seg. 

I mellomtiden har Znl lukket en mellomfinansiering i form av et konvertibelt lån på rett i underkant av 10 millioner kroner fra eksisterende aksjonærer samt Klepsvik-familien og den Bergens-baserte eiendomsutvikleren Nistad Gruppen.

21 vil teste

Ifølge Sagmo er det signert 21 test-kontrakter med selskaper som ønsker å utforske teknologien. Kundene er spredt over hele kloden, med unntak av Sør-Amerika.

– Flere av dem er positive så langt, sier han. – Det er spennende at det er så stor interesse for teknologien vår.

Tidligere snakket selskapet om en gigafabrikk, gjerne på norsk jord. Men akkurat nå er det tøffe tider for batterifabrikkene. Fredrikstad-konseptet Hreinn ga seg denne uken, og Northvolt i Sverige svever for tiden mellom liv og død. 

Men det stopper ikke fremdriften i Znl-teamet. Gitt at kapitalen kommer på plass, skal selskapet rigge til et testsenter i Trondheim for å bevise mulighetene for å skalere teknologien. 

I drift skal testsenteret i Trondheim ha en kapasitet på 400 MW, med teoretisk kapasitet opp mot 800 MW. Det er inngått en avtale med en dansk EPC-partner til arbeidet. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Det som er viktig for oss er å vise for kundene at produksjonen lar seg automatisere og skalere til de behovene de har. Ingen signerer kontrakter før de vet at vi kan levere.

Sagmo forteller at en av interessentene skal ha en kapasitet på 50 GW innen 2030. 

– Totalt har vi 750 GW med potensielle kontrakter i pipeline, sier Sagmo og legger til at han ikke forventer at alt materialiserer seg i faktiske kontrakter. 

En produksjon på 50 GW kapasitet alene vil kreve flere hundre tusen kvadratmeter separator (leveres på rull) fra Znl per år. 

Ny styreleder på plass

For å støtte opp om industrialiseringen i selskapet blir Pål Kildemo styreleder fra første oktober. Kildemo har bakgrunn som finansdirektør i Hydro, og sluttet tidligere i år for å bli CFO i Emirates Global Aluminum i Dubai.

– Med Pål Kildemo som ny styreleder tar vi et betydelig steg i vår reise mot industrialisering og vekst. Hans omfattende erfaring fra sin tid som finansdirektør i Hydro vil være uvurderlig for å styrke vår strategi og gjennomføringsevne i denne skaleringsfasen. Vi takker også Dag Skansen for hans solide arbeid med å bygge et sterkt fundament for selskapet, sier Benjamin Ferstad som er CEO i ZNL Energy.