Pilotlansering er ventet først i 2025, men investorene fortsetter å kaste penger etter dette teamet
Vilje Bionics henter 18,8 millioner kroner til videre utvikling av sin robotarm, og inn kommer Luzmon Medical AS, heleid av milliardær Louise Mohn.
Saeid Hosseini (til venstre) gikk på Entreprenørskolen da han ga liv til ideen om en motorisert robotarm for folk med delvis lammelser. Her sammen med Leo Bendvold, Eirik Bodsberg, Maren Fossum, Jostein Løwer, Julia Kenel og Asmund Kollbye.Foto: Vilje Bionics
Vilje Bionics er sikret nye 18,8 millioner kroner, hvorav Eurostars bidrar med 11 av dem.
Annonse
Verdien på selskapet var ifølge gründer Saeid Hosseini på cirka 57 millioner kroner før ny kapital.
Se egen faktaboks om Eurostars.
Hosseini gikk ennå på Entreprenørskolen da han i 2021 ga liv til ideen om en motorisert robotarm for folk med delvis lammelser, primært til assistanse i dagliglivet.
Annonse
Robotarmen ABELarm bruker elektriske motorer for å bevege skulder, albue, håndledd og hånd. Målet med armen er å gjøre brukerne mer selvstendige - og samtidig lette arbeidsmengden for helsepersonell og pårørende.
Selskapet har i flere omganger hentet penger, og øvrig kapital i denne siste runden, er hentet fra eksisterende eiere.
Unntaket er Luzmon Medical AS, heleid av milliardær Louise Mohn. Hun sto i fjor oppført med en nettoformue på omtrent 551 millioner kroner, ifølge DN.
– Dette er en betydningsfull milepæl for oss, og vi er veldig stolte av å ha dem med på laget, sier Hosseini.
Annonse
Mohns selskap ble etablert i 2011 og satser på elektroterapi.
– Vi i Luzmon Medical er svært selektive når det gjelder våre investeringer, uttaler Houtan Houshangi, leder for forretningsutvikling i Luzmon Medical.
Annonse
Etter en grundig «due diligence» ble de likevel imponert over teamet, forteller han.
– Deres høye ambisjoner, talent og evne til å gjennomføre, gjør dem til et enestående selskap med en unik teknologi innen et felt som passer perfekt til vår kompetanse, erfaring og nettverk, sier Houshangi og legger til:
Annonse
– Teknologien deres har et betydelig globalt kommersielt potensial og vil kunne skape stor nytte for både individer og samfunnet på verdensbasis.
Fakta om Eurostars:
Eurostars er et internasjonalt finansieringsprogram for små og mellomstore bedrifter (SMB-er) som driver med forsknings- og utviklingsprosjekter.
Programmet er en del av EUREKA-nettverket, som er rettet mot å fremme innovasjon i Europa. Eurostars er spesielt rettet mot SMB-er som ønsker å utvikle markedsrettede produkter, prosesser eller tjenester gjennom samarbeid med partnere i andre land.
Programmet gir bedrifter mulighet til å søke om finansiering til FoU-prosjekter som har potensiale til å kommersialiseres internasjonalt. For å delta i et Eurostars-prosjekt må et konsortium bestå av minst to partnere fra forskjellige Eurostars-medlemsland.
Programmet har som mål å stimulere til samarbeid på tvers av landegrenser og fremme innovasjon for å styrke Europas konkurranseevne.
I Norge administreres Eurostars av Innovasjon Norge.
Faktaboksen er skrevet med kunstig intelligens og kvalitetssikret av Shifters redaksjon.
– Vil være avgjørende
Vilje Bionics står samtidig på startstreken til et nytt Eurostars-prosjekt, der de i samarbeid med en svensk og to nederlandske partnere skal videre utvikle teknologien, forteller gründeren.
– Prosjektet er planlagt å starte innen kort tid, og det inkluderer en studie designet av noen av verdens ledende forskere innen «wearable robotics», sier Hosseini.
Teknologien skal testes på 20 nederlandske og tyske pasienter, hvis formål er å måle nytteverdien både for individene og samfunnet.
– Resultatene fra studien vil være avgjørende for at brukerne kan slippe å betale en egenandel og får dekt hele kostnaden av produktet fra de offentlige og private forsikringsselskaper, sier han.
Vilje Bionics har de siste månedene også gjort fremskritt med utvikling og testing av flere protyper, forteller gründeren videre. Dette i samarbeid med Blatchford Ortopedi og Sunnaas sykehus; to forhold som begge ble innledet i fjor.
Sistnevnte har som ambisjon å være ett av de fremste sykehusene innen digitalisering og ansatte nylig en ny teknologisjef.
– Målet vårt er å kunne vise teknologien offentlig i løpet av 2024 og gjennomføre en pilotlansering i 2025, sier Hosseini.