proptech
Bergen-gründernes «AI for kontorlandskap» ble håndplukket av Google
Et «imperie» foreløpig bestående av de to gründerne Marlene Dahle og Hodan Aden vil gjøre det mer levelig i kontorlandskapet.
Når kontoret skal planlegges, er det ofte basert på gjetninger og utdaterte standarder. Dette fører ofte til kontorområder med store mengder ubrukt plass.
Det mener i hvert fall gründerne av Empire AI, Marlene Dahle og Hodan Aden som etter 15 år som venner og kollegaer, nå har utviklet en programvare som skal kunne skal gjøre det enklere å planlegge og dimensjonere kontorbygg ut fra data og fakta.
De to har tidligere jobbet med utvikling og planlegging av effektive arbeidsplasser, og gjennom selskapet Empire AI, som ble etablert i 2022, skal denne kunnskapen selges i form av et digitalt verktøy rettet mot arkitekter, interiørarkitekter, huseiere og konsulenter innen utforming av kontorbygg.
De fleste kontorlandskaper er for dårlig utformet
– Hva tenker du om kontorlandskapet og konseptet «free seating»?
– Jeg er kritisk til utformingen av det typiske kontorlandskapet, men det er nok kommet for å bli. Samtidig er det et hav av forskjell mellom de gode og de dårlige, og de fleste er ekstremt dårlige! Det betyr ikke at det ikke er mulig å lage gode landskap, sier Marlene Dahle.
Hun mener en typisk feil er at kontorlandskapet er for stort og ikke tar nok hensyn til personene som skal oppholde seg i det.
– Utformingen må nok i større grad forankres i både bruksmønster sammen med kunnskap fra forskning og data. I dag er det bare en masse synsing fra alle kanter om hva som er bra og dårlig.
Målinger, gjennomført av Empire og andre, viser at 50 til 60 prosent av alle rom står tomme selv i arbeidstiden.
Og kanskje enda mer oppsiktsvekkende: 80 til 90 prosent av stolene er ikke i bruk i arbeidstiden.
– Hvordan kan det stemme?
– Bare tenk på alle stolene i et møterom for eksempel. Og majoriteten av møter er også mellom få personer, kanskje bare to. Våre data viser at 48 prosent av avholdte møter i møterom er med 1-2 personer. Samtidig er det i snitt mellom 9 og 11 stoler i et møterom.
En av hundre valgt ut av Google
Bare noen måneder etter oppstart, ble Empire AI valgt ut blant 4000 søkere fra Europa og Afrika, som et av kun 40 selskaper i Googles inkubator.
– Alle kan søke, så det gjorde vi, selv om vi selvsagt trodde det var en «long shot», sier Dahle.
Søknadsprosessen krevde videoer og en lang rekke med dokumentasjon. Etter en liten stund ble de innkalt til intervju hos Google, og senere kom beskjeden om at de var valgt ut sammen med 15 andre fra Europa.
– Ingen norske gründere har deltatt på dette før, sier hun: – Det er vi litt stolte av.
Deltagelse betyr 1,6 millioner kroner på konto, samt Google credits på 2,2 millioner kroner som kan brukes på skyløsninger og andre Google-tjenester som annonsering. Gründerne har også fått tilbud om å sitte sammen med Google-utviklere for å jobbe med teknologien.
For de to gründerne har Google-programmet hittil innebåret intensive dager i London og Paris sammen med de andre deltagerne.
– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått fra Google på det dere bygger?
– De er begeistret over idéen, og det er jo inspirerende så klart. Og så har de allerede bidratt med å sette veldig høye mål for oss. De har satt opp flere møter med potensielle investorer og introduserer oss for en rekke miljøer, og videre skal de følge oss opp annen hver uke.
Jobber «remote» fra dag en
I Empire er det fortsatt ikke kontorlandskap. Mens Dahle sitter i København, sitter Aden i Bergen.
– Vi bestemte oss for å være en «remote»-bedrift fra dag en. Vi to gründerne kjenner hverandre godt, så det går fint.
Selskapet ser også ut over Norges grenser. De er i dialog med selskaper i Danmark og Sverige, og teknologien kan enkelt tilpasses andre typer bygg, som helse- og undervisningsbygg.
Dahle og Aden planlegger å lansere ny programvare ved nyttår, og vil da begynne med skalering. Da vil de trenge flere medarbeidere og investorer.
Planen er å gå til investormiljøet en gang neste år.
– Foreløpig klarer vi oss godt på offentlig støtte fra Google, Innovasjon Norge og danske Innofounder.
Selskapet er, ved siden Google-programmet, også medlem i Proptech Innovation og Startuplab.
– Det blir høyt tempo fremover, disse programmene setter virkelig fart på sakene, det ser vi allerede.