politikk

Bergen kutter støtte til unge entreprenører: – Tragisk 

Kommunen gjør noe annet enn de andre storbyene. 

Ungdomsbedriften Karriereklar ble kåret til beste ungdomsbedrift i Vestland i 2024.
Publisert

Mens både Oslo, Trondheim og Stavanger skjermer unge entreprenører i  kommunebudsjettene sine, kutter Bergen all støtte. 

Den ideelle organisasjonen Ungt Entreprenørskap tilbyr en rekke programmer fra barneskolealder og opp til studenter, deriblant undervisningsopplegget Smartere teknlogi for sjetteklassinger og elevbedrift i ungdomsskolen. 

Slutt etter tjue år

Bergen har støttet dette arbeidet i grunnskolen i 20 år, men nå er det slutt. Tildelingen til Ungt Entreprenørskap Vestland, på 600.000 kroner, ble kuttet da budsjettet ble vedtatt før jul. 

Dette går utover tilbudene i grunnskolen. 

– Nå prøver vi å fortsette frem til sommeren med oppsparte midler, men etter det risikerer elever i Bergen å ikke få dette tilbudet, sier Gry Sæterdal, leder for Ungt Entreprenørskap Vestland. 

Gry Sæterdal er leder for Ungt Entreprenørskap Vestland.

– Vil være fyrtårn

– Bergen sier selv at de ønsker å være et fyrtårn innen innovasjon - som skal gå foran og vise vei. Men nå kutter de altså i tilbudet til de yngste, sier Sæterdal. 

I løpet av skoleåret 2023/2024 deltok nærmere 25.000 sjetteklassinger på undervisningsopplegget Smartere Teknologi, noe som utgjør en dekningsgrad på 39 prosent. 30 prosent av ungdomsskoleelevene var med på elevbedrift. Totalt var 150.000 elever og studenter med på Ungt Entreprenørskap sine programmer. Dette er nasjonale tall hentet fra paraplyorganisasjonen Ungt Entreprenørskap Norge. 

Shifter har tidligere fortalt at NTNU ligger mange hestehoder foran Bergen og de andre byene når det gjelder å sikre seg student-millionen fra Innovasjon Norge. 33 studentbedrifter fra NTNU har fått den de siste tre årene, mot tre fra Bergen. Nå risikerer man større forskjeller også nedover i alder. 

Forskning fra Østlandsforskning har vist at elever og studenter som deltar på programmene ungdomsbedrift og studentbedrift, har femti prosent større sjanse for å starte en bedrift senere. 

– Det er tragisk at Bergen kutter støtten til de yngste. SSB kom nylig med statistikk om det er flere unge gründere. Vi må jobbe for å fortsette den utviklingen, sier Sæterdal. 

Etterlyser kultur for entreprenørskap 

Hun sammenligner med fotball: 

– Vi trenger en kultur for entreprenørskap. Vi må mobilisere tidlig. Ingen blir god fotballspiller av å bestemme seg for det når man blir 24 år, sier Sæterdal. 

Bergen kommune har uttalt at de ønsker å bli medlem i Ungt Entreprenørskap, men Sæterdal vet ikke når dette vil skje og finansieringen er per nå i det blå. 

– I likhet med hele kommune-Norge er Bergen i en svært vanskelig økonomisk situasjon. Det er bakgrunnen for avviklingen av støtten til Ungt Entreprenørskap. I utgangspunktet tilbyr stiftelsen et godt opplegg for skolene som vi er fornøyd med, men den økonomiske situasjonen har tvunget oss til å gjøre tøffe prioriteringer. Vi har prioritert vekk noen tiltak som er veldig gode, men som ikke er lovpålagt. Det har vi gjort for å unngå generelle kutt i skolene som ville ha rammet den daglige undervisningen, sier Daniel Hägglund, byråd for skole og barnehage i Bergen.  

Budsjettavtalen og kuttet var et samarbeid mellom byrådspartiene Høyre, Frp, og Sp - og i tillegg Bergenslisten, Industripartiet og Pensjonistpartiet. Venstre og Ap var blant partiene som ønsket videreføring av støtten til Ungt Entreprenørskap. 

Hägglund at kommunen nå vurderer flere løsninger, for eksempel om Bergen kan bli medlem av Ungt entreprenørskap. Medlems-kommunene betaler et fast beløp årlig etter antall innbyggere, tilsvarende det Bergen kommune har gitt i støttebeløp. 

Det vil avgjort under behandling av revidert budsjett i juni. 


Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.