sensorer

Blør fortsatt penger, men nå har investorenes sensor-yndlig funnet en åpning i markedet

Etter en korona-brems starter Disruptive Technologies USA-satsingen for alvor til høsten.

Gründer Erik Fossum Færevaag i Disruptive Technologies.
Publisert Sist oppdatert

Disruptive Technologies er sensor-selskapet bygget på innovasjonene til gründeren Erik Fossum Færevaag.

Selskapet har siden lanseringen av brikkene skiftet toppsjef flere ganger og endret kurs og markedsstrategi. Nå viser 2021-tallene fortsatt dundrende underskudd, men også noen lyspunkter.

I årsrapporten som ble offentliggjort tirsdag, går det frem at omsetningen økte fra 19,8 millioner kroner i 2020 til 32,4 millioner i 2021. Samtidig kom driftsresultatet inn på minus 85,8 millioner kroner, en forbedring fra negative 99,5 millioner i 2020.

– Vi har hatt organisk vekst, først og fremst i England, sier daglig leder Bengt Lundberg.

Flere profilerte investorer er blant eierne

  • Størst andel har Færevaag selv med 15,76 prosent av aksjene
  • Rett bak er Ubon Partners ved Odd Johnny Winge som sitter på 14,9 prosent av selskapet
  • Geir Førres Firda har 10,5 prosent.
  • TD. Veen og Ferd har begge 5,96 prosent,
  • Norselab - 3,61 prosent
  • Nysnø - 2,48 prosent.

Mens den totale veksten var 60 prosent, økte omsetningen i England med 150 prosent til 13,6 millioner kroner. Det britiske markedet utgjør med det over 40 prosent for selskapet.

Ved siden av veksten i omsetning, er det også tatt i underkant av 18 millioner mindre i avskrivninger i 2021 enn i året før. Dette skyldes ekstraordinære avskrivninger av immaterielle verdier i 2020.

Starter for alvor i USA til høsten

Planen var å vokse kraftig også i USA, men pandemien satte en stopper for det, omsetningen der stod på stedet hvil.

– Det er i USA vi skal ekspandere nå. Alle produktene våre er godkjent og sertifisert både der og i Canada, og i januar ansatte vi en ny leder for satsingen, sier Lundberg.

Ambisjonen er å doble omsetningen i 2022. Som også var ambisjonen i fjor.

Etter første halvår 2022 er unnagjort, er fasit at selskapet ligger litt bak budsjett.

– Vi er litt under «target», men den økonomiske situasjonen i verden tatt i betraktning har vi klart oss bra. Det er klare utfordringer i markedene og økonomien der ute, sier Lundberg.

– Vil det få konsekvenser for satsingen i USA på noe vis?

– Vi tror ikke det. Det er et kjempestort marked og vi er fortsatt en liten spiller i miljøet, vi har ikke store lagre og vi er en ren B2B-aktør som blir mindre rammet av at konsumentene strammer inn. Dessuten er effektivisering, energisparing og ESG trender som forsterkes hele tiden og hvor vi har noe å tilby.

Funnet sin plass i markedet

Sensorer har mange tenkelige bruksområder. I demonstrasjoner er det pekt på alt fra måling av antall mennesker i rom til trykk- og temperaturmålinger til styring av sykehus. Det meste kan måles, men så langt har det ikke vært mulig å peke på et åpenbart gjennombrudd i markedet.

Nå peker Lundberg ut veksten i Storbritannia som et tegn på potensialet innen proptech og ESG.

– Vi begynner å finne frem til en «product market fit». Vi har fokusert mer på bygg- og anlegg, facility management (vedlikehold og styring av bygg og bygningsmasse) og proptech, og nå ser vi at det er her veksten kommer, sier han.

Samtidig har han lært av tidligere feil

– Nå er vi veldig forsiktige med å gå for bredt ut. Det gjorde vi kanskje tidligere. Nå tenker vi heller at nye vertikaler kan lanseres senere. Men de kommer.

Med det solide driftsunderskuddet er det et spørsmål hvor lenge selskapet kan fortsette uten å tømme egenkapitalen i selskapet fullstendig. Lundberg anslår at de har nok likvide midler til å fortsette til i hvert fall andre kvartal 2023.

– Det er selvsagt litt avhengig av størrelsen på satsingene til høsten.

Disruptive Technologies inngikk i fjor en låneavtale med Innovasjon Norge i forbindelse med en brofinansiering, men har ikke brukt hele rammen.

Verdsatte seg selv til milliarden

I løpet av året kjøpte Distruptive Technologies tilbake egne aksjer til en pris som verdsetter selskapet til rundt en milliard kroner. I en emisjon i 2019 ble selskapet verdsatt til 870 millioner kroner.

– Vil dere kjøpe tilbake aksjer til samme pris i år?

– Det har jeg ingen kommentar til.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*